Okidoki – (aproape) 24 de ore mai tarziu

in primul rand multumim pentru feedback-ul trimis, multumim pentru incurajari, multumim pentru criticile constructive sau mai putin constructive, multumim celor care nu ne dau nici o sansa, multumesc celor care au postat pe blog si/sau au trimis mailuri cu sugestii. 

Incerc sa clarific putin lucrurile cu ceea ce vrem sa facem:

– nu avem cum sa depasim Google in 6 luni, nu am declarat asa ceva, mesajul meu de aici a fost „vrem sa avem in 6 luni rezultate mai relevante decat Google„. Adica, la o comparatie a cautarii pe un anumit cuvant/grup de cuvinte, sa putem spune ca ceea ce „intoarce” Okidoki e mai relevant decat ceea ce returneaza Google. Asta vrem, asta ne propunem si credem ca e realizabil. Normal, chiar daca atingem acest obiectiv NU inseamna ca am depasit Google, nu are cum sa insemne asa ceva, poate ca noi vom da rezultate mai relevante dar Google va avea trafic mai mare si cautari mai multe. Deci nu avem cum sa depasim Google in 6 luni, ca sa fie clar … doar printr-un miracol insa desi suntem nebuni incercam sa fim cat de cat realisti :)

– concurenta cu cei de la Google. da, sunt singurii nostri concurenti pentru ca nu mai exista nimeni care sa activeze pe aceasta piata. Daca ar mai fi fost cineva ne concuram in 3 dar cum Google are +99% din piata, iar Okidoki incearca sa opereze pe aceasta piata nu avem alt punct de reper decat Google. Care e relativ pentru ca nu avem date despre ce face Google in .ro. De nici un fel. Poate ca au 10 mil de useri pe zi, poate au 1 mil, nu stim, iar daca nu stim atunci e greu sa-mi setez obiectiv „depasirea Google” atata timp cat nu am date despre concurenta mea. Pentru noi criteriile ce vor conta vor fi numarul de cautari, feedback-ul vostru si al celorlalti useri precum si, cum bine spunea cineva la postul de mai jos, numarul de useri pe care-l vom trimite catre siteurile romanesti;

– suntem un search local, nu indexam decat siteurile de limba romana. Atat. Asa cum spuneam mai sus suntem nebuni dar realisti, daca vom reusi local mai vedem;

– vom indexa tot ce gasim, normal prioritate au avut siteurile importante. de ce am pus formular de inscriere site? pentru ca siteurile inscrise prin acest formular vor fi indexate mai rapid. daca nu-ti vei inscrie siteul prin formular tot vom ajunge sa-l indexam dar mai tarziu :) 

– tot ceea ce vedeti pe Okidoki e dezvoltat inhouse, nu folosim nici un alt script, nu am preluat nimic de nicaieri. Am plecat de la zero cu totul;

– focusul nostru va fi pe search-ul localizat in functie de zona/orasul userului care face cautarea, nu credem ca cineva din Cluj e interesat de pizza din Bucuresti sau creditele oferite de bancile din Bucuresti, e un element de diferentiere care, credem noi, poate face diferenta;

– stim ca relevanta e foarte importanta si stim ca nu avem cele mai relevante rezultate. Ne-am asumat acest risc in momentul lansarii, vreau sa intelegeti ca avem doar cateva zeci de mii de siteuri indexate iar, in acest moment, ceea ce ne intereseaza este sa vedem timpii de reactie si cum se misca tot sistemul, relevanta va fi imbunatatita in urmatoarele luni;

Multumesc

33 Comentarii
  1. toto spune:

    „avem doar cateva zeci de mii de siteuri indexate” Site-uri sau pagini ?

  2. nelu spune:

    Daca ma gandesc bine nici nu stiu daca mi-ar parea bine sa reusiti.

    Eu sunt un „practicant” de adwords. Daca ati lua jumatate din search-ul de la google, ar insemna ca mi se injumatateste plaja de potentiali clienti si trebuie sa vin cu bani la un eventual serviciu platiti la okidoki. Deci pentru acelasi beneficiu platesc in doua parti si poate mai mult.

    Prin google (search/adwords/trends) pot avea o masura a pietei in care activez sau vreau sa activez. Pot sa ma compar si sa spun cam aici este maximul. Nu mi-ar placea ca o firma autohtona cu interese ca ale mele sa detina ea informatiile. Cand google.ro imi va arata pentru „flori” 3.000.000 de rezultate iar okidoki 5.200.000 de rezultate am o problema, sa le adun sau nu?

    Daca iese targetarea pe judete, ar compensa cu ceva dezavantajul de mai sus.

  3. Proiectul e foarte interesant, oricum. Marturisesc ca nu am comentat la primele 2 posturi pentru ca am ramas un pic interzis. Sincer. Evident, cineva trebuia sa incerce sa vina si cu asa ceva, dar cand te raportezi la Google, trebuie sa recunosti ca e un pic cam greu sa nu ramai fara cuvinte.

    Oricum, va doresc succes, cautarea asta locala poate fi interesanta. Ma intreb daca in cazul asta, promovarea poate face vreo diferenta, sau totul se rezuma la algoritmi si relevanta.

    Iarasi interesant e faptul ca in care se impune, o sa aveti toate cautarile in mana, date cu tot ce misca pe internetul romanesc din punctul de vedere al interesului pentru search.

  4. Daniel Buca spune:

    Lasati voi ce zice lumea si vedeti-va de treaba mai departe.
    Evident ca sunt inca multe de facut dar astea se pot face in timp. Ce, google a avut toate tool-urile de azi de la inceput?

    Aud peste tot: „ha, auzi tu, vor sa concureze cu google”. Este o concurenta adusa pe regional, in niciun caz la nivel global.
    Cu ce vine okidoki diferit, nou, mai bun? Tocmai cu asta, regionalizare.

    Acum hai sa ma hazardez si eu putin si sa vin cu o propunere: API pentru vertical search in 2009. Atat. :)

  5. Teniescu spune:

    Hm, merge extrem de prost okidoki.ro. Abia se incarca, de fapt … nici nu prea se incarca.

  6. TwotimesBaby spune:

    despre tehnologie nimic?

  7. Life Tester spune:

    IIS? come on…

    (sper macar ca e doar frontend :p)

  8. Mihai Dragan spune:

    In toata marea asta de negativism eu sunt foarte, foarte incantat ca ati facut miscarea aceasta. Sunt sigur ca eventualele probleme se vor rezolva, stiu ca veti lua o buna bucata din Google.ro si simt ca exista nevoia de asa ceva.

    Bravo, foarte tare!

  9. aalleexx spune:

    Intrebarea mea este urmatoarea: Cum veti reusi sa ii faceti pe oameni sa caute cu okidoki si nu cu google?
    Eu unu as opta pentru okidoki, dar momentan nu a indexat destul, a indexat doar majoritatea portalurilor, sau cel putin asa mi se pare mie, motiv pentru care nu pot sa il folosesc cum folosesc google, desi mi-ar placea…
    Cate persoane sunt dispuse sa sustina okidoki ?

  10. Florin O. spune:

    Legat de alea 6 luni. :) Si eu tot la relevanta m-am referit.

    Si in plus relevanta si traficul nu sunt atat de separate. Odata ce returnezi rezultate mai bune traficul o sa sara prin acoperis. Tot asa s-a intamplat si cu Google. Intr-un an nu mai folosea nimeni Altavista sau Northern Lights. Tocmai pentru ca pe google gaseau ce voiau, Deci daca il bateti in 6 luni la relevanta, in 12 luni pe google.ro o sa mai intre doar turistii.

  11. twi spune:

    M? bucur c? v? axa?i pe relevan??. Este cel mai important. ?i apoi trebuie s? vin? ?i cantitatea.

  12. mirela spune:

    Felicitari Orlando!

  13. Life Tester spune:

    @orlando

    daca a fost dezvoltat complet „in house” ce cauta: search, query si alte ‘romanisme’ in url? (stupid question :D)

  14. @Florin .. nu e chiar asa cu relevanta .. ok, daca va fi mai relevant decat Google va fi folosit de majoritatea oamenilor care au ceva (mai mult) in comun cu online-ul dar hai sa nu exageram ca raman doar turistii pe Google .. sau putem ramane la formularea ta daca definim turistii ca aia multi ;) aia care aduc banii ..

    Uite ca Gmail este net superior Ymail sau Hotmail insa doar vreo 4% dintre utilizatorii romani il folosesc .. in rest pe Yahoo cat cuprinde! Iar pe „investitori” ii intereseaza turistii, nu baietii care stiu sa-si instaleze AdBlock … asta asa ca mic exemplu.

    Dar daca nu risti, nu castigi .. dar nci nu pierzi :)

  15. Ovidiu spune:

    Pentru cineva ca mine, care are niste cunostinte despre SEO, este greu de crezut ca ii puteti egala(chiar si pe regional), inca raman surprins cat de repede reactioneaza sistemul lor.

    Merita incercat, insa ar trebui sa dati niste detalii despre tehnologia folosita. Eu am comparat rezultatele date de Google comparativ cu alte motoare de cautare (yahoo, live , etc) si nici unul nu se apropie macar de rezultatele oferite de google.

    Un site nou lansat poate aparea in google in cateva zile, in schimb pe restul motoarele dureaza saptamani.

  16. adrien spune:

    prevad ca in urmatorii cativa ani cineva va prelua cautarea locala pe care acum o conduce google si argumentele mele ar fi

    1) google „ascunde” siteuri mai putin optimizate, ele nu merita ?
    2) google „ridica” saituri cu continut proaspat (poi ce saitul meu de vanzare mobila e mai prejos decat saitu lu vecinu care sio luat azi mobila si o puso pe blog ?)
    3) e suficient ca un motor de cautare romanesc sa returneze rezultate bunicele, in timp se va baza lumea pe ele
    4) e loc pentru un motor de cautare romanesc
    (ex trilulilu si youtube, NU am scris trilulilu vs. youtube)

    tehnologie hardware?
    cine zice ca asa ceva e imposibil e total inafara subiectului
    1TB spatiu hdd stocheaza 18 milioane pagini (64k fiecare)
    daca cautati pe google site:.ro returneaza 283,000,000 rezultate
    adica are indexate 283 mil pagini, adica ~15 hdd-uri de 1TB
    adica un storage server in raid asai ? cateva mii $ pe ebay

    tehnologie software ?
    am cateva argumente care imi indica faptul ca google foloseste in crawling
    versiune modificata de mozilla (un bug legat de titlul paginilor pe care il are si mozilla, il pastreaza si google in rezultate) google chrome e bazat
    pe ceva ce nu e facut de ei asa ca … Google .. die mf die impreuna cu yozilla

    bafta
    murfi.ro
    okidoki.ro
    baluba.ro

    motor de cautare bun = investitie timp + investitie bani = realizabil

  17. adrien spune:

    am vazut ca se leaga lumea de viteza ca se incarca in N secunde …

    o fi cautat google prin 280 milioane de documente cand am dat eu search ?
    si cand am dat pe pagina 2 o fi cautat iar prin 280 mil documente ?
    waaau! eu zic ca a cautat o singura data si apoi ne da rezultate
    gata salvate izolate total de motorul de cautare, well se mai incurca din cand in cand in rezultate ne zice ca are 5 pagini si cand dai click pe pagina 2 dispar celelalte pagini
    e complicata problema asta cu viteza ? sigur se rezolva cat ai zice oki doki

  18. Claudiu spune:

    Urmatorul pas logic ar fi primul adsense romanesc care sa convinga cu adevarat publisherii din .ro. Atunci Google chiar ar avea probleme pe plaiurile mioritice :).

  19. Alex Visa spune:

    Ok, eu laud initiativa. „Super tare frate” … cum se zice pin targ cand te entuziasmezi.

    Eu vreau doar sa te rog, sa ne (Hyper) in randul primilor beta-testeri ai serviciului de paid ads … cand vor fi.

    Bafta,

  20. […] Orlando aduce detalii referitoare la okidoki.ro […]

  21. Daniel Buca spune:

    @adrien: crawlerul google nu e bazat pe mozilla iar faptul ca pe prima pagina iti arata ca are 100 de rezultate iar pe pagina 3 iti spuna ca are doar 30 este pentru ca restul de 70 sunt similare cu cele 30 afisate (scrie acolo si poti sa dai show all).

    In alta ordine de idei: ce-mi place cum toti sunt specialisti acum :)

  22. […] Daca esti prima data pe blog, iti recomand sa te abonezi prin RSS Feed sau email pentru a fi la curent cu ce scriu. Mersi pentru vizita!Cum a ajuns Google in top, s-a diversificat plus tendinta de acaparare a mediului online. Poate fi un material bun de studiu si pentru Mediapro Interactiv, divizia Mediapro care a lansat motorul de cautare romanesc okidoki.ro, feedback despre lansarea acestuia gasiti la Orlando. […]

  23. Daniel spune:

    hai mai Orlando, cu „Windows Server 2003” vreti voi sa rupeti gura lumii?

  24. Adi Divul spune:

    felicitari Orlando, incerci ce nimeni altcineva nu incearca sau v`a incerca, te sustin, mi`am bagat si blog`ul la indexare :P greetings from me…

  25. adrien spune:

    @daniel:
    sunt total de acord cu tine ca sunt speculatii dar totusi sunt bazate pe ceva
    iti dau un exemplu concret:
    google search pe: „Lasati un mesaj” site:foxprint.ro
    intoarce pagina cu titlul „Cauta pe FoxPrint”, titlu care apartine unei alte pagini !!! nu a fost dat niciodata paginii de contact. In versiune mai veche de mozilla cand deschid o pagina cu titlul XXX si apoi intru pe pagina de contact care nu are nici un titlu … bingo! pastreaza titlul paginii anterioare

    google ar avea motive sa foloseasca mozilla (vede dimensiunea textului, zone ascunse care se vad in html dar nu se vad in pagina, etc)
    eu zic ca crawlerul google se foloseste de o varianta modificata de mozilla
    care totusi nu incarca altceva decat HTML si iti mai spun ceva … google vine FOARTE rar, dar cel putin odata pe site cu browseer MOZILLA (nu googlebot) s-a confirmat asta cu ip din alta clasa dar care apartine totusi GOOGLE, INC … daca cineva imi zice ca cineva din google a intrat pe siteurile mele irelevante in google si cu 2 vizitatori/zi e o aberatie
    presupun ca vine cu motivul de a-si salva CSS-urile (poate si imagini pentru google images) si sa vada daca nu cumva siteul serveste continut diferit pt googlebot

    google sponsorizeaza mozilla de o vreme incoace, oare asa fara motiv ?
    ce motiv ar avea google sa fie inlocuit IE cu mozilla ?
    eu zic ca motivul este ca google sa vada paginile exact ca internautii
    si sa aiba suport din partea mozilla pt ce le trebuie lor
    asta pana recent cand si-au dat seama ca mozilla e prea lent
    si au decis sa treaca la ceva mai bun

    dar cum ai spus sunt doar speculatii si nu folosesc deloc la SEO

  26. Florin Grozea spune:

    Uite ce ziceam în august pe blog: http://www.hiq.ro/blog/florin/2008/08/11/google-ofera-muzica-gratuita-prin-top100cn-china/

    Oare b?nuiam eu ce o s? face?i?

  27. armamortal? spune:

    Cam tot în stadiul ?la e. Pare mai mult un test decât o lansare de motor de c?utare.

  28. […] Spam? Toolbar-uri sau reduceri pentru cumparaturi? Sau campanii bine gandite? Momentan numa Orlando stie. Despre succes si relevanta vorbim peste 6 luni presupunand ca ne vom mai […]

  29. […] Ma bucur s-aud c-au inceput sa apara proiecte romanesti pentru online-ul romanesc. Suntem un popor rau, invidios si arogant dar foarte capabil. E timpul sa nu mai lasam marii specialistii in Informatica sa paraseasca tara, sa lucreze pentru companiile mari internationale, pentru ca si-n Romania se poate. Am incredere in aceste proiecte autohtone. Daca doriti sa cititi istoria OkiDoki o gasiti aici si aici. […]

  30. catalin spune:

    La navigationale – primul lucru pe care il incearca omul: slab de tot.. cel mai relevant exemplu:

    http://www.okidoki.ro/search?query=okidoki

    Oricum e un inceput.. si e tare, tare mult de munca – ideea e generosa si chiar cred ca are sanse de reusita – in special intr-un market ‘scapat din radar’, intr-un moment in care atentia tuturor e concentrata pe alte lucruri (si piete), insa, cum spuneam, mai e mult, tare mult, de munca daca pornesti de la ce ofera okidoki.ro

    Lucrul bun, este ca transferul pe alte piete regionale (e.g. .hu, .bg, .cz etc (poate chiar mai sus la .de .. ) .. e natural si ar trebui sa se poata face fara efort, daca tehnologia e facuta cu kap)

    Sunt multe de comentat… dar poate alta data..

  31. […] citi mai multe despre acest proiect aici, aici ?i […]

  32. adleras spune:

    daca spui ca indexati doar siteuri de limba romana ….atunci de ce la cautarea”internet marketing” imi afiseaza pe primele 3 pozitii siteuri straine?

Lasa un comentariu