Archive for februarie, 2006
dimineata devreme
marți, februarie 28th, 2006in aceasta dimineata ma suna doi parteneri, unul pe la 8:50 si celalalt pe la 9. ambii incep convorbirea prin a-si cere scuze pt ora matinala insa etc etc. m-a intrigat si surprins in acelasi timp, chiar a devenit 9 o ora asa de matinala? :)
tot azi dimineata ma uitam la bizbazar, emisiunea de stiri economice a antenei 3, unul din subiecte fiind economia comunista si felul in care functiona. mi-am adus aminte ca parintii mei, pe vremea economiei comuniste, incepeau lucrul la 7 dimineata astfel incat undeva in jur de 6 si un pic ieseau pe usa (asta dupa ce pe la 4 si ceva se duceau sa puna sacosa cu sticle la coada de la lapte, sana si smantana).
si tot azi dimineata am aflat ca anul acesta pib-ul, pentru prima oara dupa revolutie, va ajunge la acelasi nivel cu cel din 1989. dupa 16 ani.
DotCommerce aduce Pay Pal in .ro
luni, februarie 27th, 2006Intr-o stire primita pe email la „redactie” DotCommerce anunta aducerea sistemului de plati Pay Pal in Romania. Din pacate nu am regasit stirea nici pe site-ul mama DotCommerce.ro, nici pe site-ul Procesor.ro insa va trebui sa ma credeti pe cuvant. Felicitari lui Madalin Matica, e o miscare interesanta si inspirata.
In acelasi timp exista voci care anunta un sistem similar Pay Pal la care Google lucreaza. Interesant tinand cont de Pay Pal este un serviciu Ebay.
Later Update: nu e Volga e bicicleta si nu e de luat e de dat. deocamdata pt romani e interzis, la fel cum era si pana acum, doar strainii vor putea cumpara de la noi „fete”, „draculea”, „case de popor” si alte chestii interesante pe care le vor gasi ei pe site-urile romanesti de ecommerce. ca asa e in tenis, avantaj serviciu.
„Cititorii fug in retea”
sâmbătă, februarie 25th, 2006articol in Evz de astazi. Stiu, s-a mai discutat, ultima oara Vlad a vorbit in blogul lui despre asta. Nu vreau sa reiau discutia vreau doar sa punctez ca „vedetele” articolului sunt Ioan Margarit (Hotnews.ro) si Mihai Seceleanu (9am.ro) adica doi manageri care au primit anul trecut somatii de la CRP (Clubul Roman de Presa) care le interziceau sa mai preia articole din presa scrisa pe site-urile lor (cred ca toate site-urile care preluau articole au primit astfel de somatii). „tinta” CRP era clar Hotnews.ro care, prin pozitia ocupata in Trafic.ro depasea multe editii ale cotidienelor centrale cu pretentii. De aici si frustrarea unui redactor sef exprimata in BusinessMagazin cum ca „presa scrisa hraneste businessul altora” . E clar cred ca cele doua „parti” nu prea se iubesc.
Si totusi Hotnews beneficiaza, in articolul de mai sus, de o reclama „pe fata”, subtitlul fiind „Hotnews, primul ziar continuu din Romania” , cu ~ 700,000 de vizitatori din care 80% au facultate, etc etc. Ciudat e ca acelasi lucru il reclama mai mult sau mai putin direct si EVZ, o data cu lansarea noului site , o data cu lansarea bloguri-urilor + a altor proiecte viitoare. Evz.ro si Hotnews.ro se afla pe pozitiile 4 si 5 in sectiunea Stiri MassMedia din Trafic.ro. Mai intelege cineva ceva?
P.S. daca tot vorbim de presa online cred ca autoarea putea discuta cu reprezentatii GSP si Prosport adica site-urile care detin primele 2 locuri in Trafic.ro/MassMedia si se afla in top 5 cele mai vizitate site-uri din .ro. Ar fi aflat, probabil, ca ambele cotidiene isi actualizeaza continuu editiile online de mai bine de 1 an de zile.
Pretuire
vineri, februarie 24th, 2006Ieri in Ziarul Financiar, pagina 2, jos. O reclama aparent banala, pe 1/6 din pagina, cu litere de-o schiopa: „Work hard, play hard” iar mai jos un mesaj „Grupul de interese rosii din comunicare saluta fostul sef, actualul prieten”. m-a intrigat asa ca am facut ceva sapaturi. Asa cum banuiam mesajul este pt Robert Redeleanu , ex Head of Marketing la Zapp care a parasit/va parasi compania pt postul similar de la L’Oreal.
ma intreb daca, la despartire, poti cere ceva mai mult de la colegii cu care ai format o echipa cativa ani buni. ca manager pretuirea lor cred ca e tot ce-ti poti dori.
google, tolontan si fotbalul
joi, februarie 23rd, 2006diseara sunt meciuri in cupa uefa … de la 17:00 rapid iar de la 19:00 steaua … neinspirate ore de incepere (rapid sigur nu-l vad, sper sa reusesc sa vad steaua, macar repriza a doua) … la steaua, pe lia manoliu se anunta peste 50,000 de spectatori.
catalin tolontan, redactor sef gazeta sporturilor are azi un editorial excelent (ca de obicei) despre google, fotbal si compromisurile pe care trebuie sa le faci la un anumit moment pt a ajunge mare.
Trafic.ro – Page rank 7
miercuri, februarie 22nd, 2006dupa aproape 3 ani de la banare, Trafic.ro revine la page rank-ul avut inainte, 7. la momentul respectiv trafic.ro avea unul dintre cele mai mari pr-uri din .ro (7) iar banarea ne-a adus o scadere de 20% a vizitelor pe site. chiar daca nu am primit niciodata un raspuns „oficial” de la google imi aduc aminte ca, imediat dupa banare, la o cautare simpla dupa trafic.ro nu gaseai nici macar site-ul, totul era „blank”.
chiar daca pr-ul nu mai reprezinta ce era inainte noul page rank corecteaza o greseala facuta acum trei ani. trafic.ro nu e bmw sa fie iertat dupa 3 zile insa chiar si dupa 3 ani corectia e binevenita mai ales ca noi nu am facut nimic sa ne meritam „pedeapsa”, pur si simplu cineva de la google a „considerat” ca le spamam „jucaria”.
Azi dimineata am observat ca si Statistici.ro si-a modificat pr-ul, revenind la pr 6 (trafic si statistici au fost „colegi” de suferinta ambele fiind banate cam in aceeasi perioada)
Imobiliare.ro – 6 ani
marți, februarie 21st, 2006Imobiliare.ro a implinit 6 ani.
parca ieri l-am cunoscut pe Adi Erimescu. Impreuna cu Racovitan (colegi.ro, I-p-A) Lehel (ex acasa.ro), Val Dragu (eastrolog), Ciprian Stavar ( Vodanet, ex Romaniabynet, ex Softure), Bogdan Secara (Netbridge) Radu Apostolescu (emag, ex-myjob.ro, ex-j-o-b.home.ro :)) Adi face parte din garda veche a internetului romanesc care si-a inceput activitatea undeva prin 99. e interesant ca cei de la RealMedia sunt localizati in provincie (Timisoara) fapt care nu i-a impiedicat sa fie lideri pe domeniul lor spre deosebire de Lehel de exemplu (localizat in Targu Mures) care a abandonat pe parcurs.
La multi ani pt Imobiliare.ro si pentru cei care stau in spatele acestui serviciu.
CPM, unici, reach, afisari
luni, februarie 20th, 2006pornind de la insemnarea lui Vivi cred ca trebuie lamurite cateva lucruri:
– cpm = costul per 1000 de bannere afisate = cea mai folosita modalitate de plata in .ro.
– afisari – o incarcare a unui banner pe un site = o afisare. 1000 de afisari = cpm. planul unui campanii contine un numar de afisari, aceste afisari impartite la 1000 dau numarul de cpm-uri cumparate
– distribuire – o campanie poate fi distribuita egal (sistemul incearca sa imparta numarul de afisari total pe intreaga durata a campaniei, ex. 1 mil afisari se impart exact la 20 de zile –> 50,000 afisari/zi) sau asap (sistemul incearca sa dea cele 1 mil de afisari cat de rapid poate, campania se poate termina in 3 zile in loc de 20 cat era programat initial). Nota: cea mai mare problema (si cea mai mare greseala) apare cand clientul nu-si vede bannerul pe o campanie distribuita egal si decide sa o treaca asap lucru ce da peste cap toata strategia plannerului.
– targetare – exista mai multe tipuri, pe continent/tara/regiune/judet/oras, pe zile si ore, pe audienta (definesc audienta care ma intereseaza, femei intre 25-45 ani, urban cu studii superioare), pe keywords (apare cand un user cauta pe un motor de cautare keyword-ul clientului si ajunge pe un site din retea unde apare bannerul clientului), pe pattern-uri de navigare (pe client il intereseaza toti utilizatorii care viziteaza site-urile de business si in acest caz daca un user viziteaza zf.ro dar viziteaza si sentimente.ro –> e in target deci o sa-i afisez bannerul si cand viziteaza site-ul sentimente.ro)
– limitari – sunt limitari de afisari per utilizator unic. pt a nu irosi multe afisari pe acelasi individ se folosesc aceste limitari care pot fi la nivel de site sau la nivel de campanie si pe o anumita perioada de timp (zi, zile, saptamani, luna, intreaga campanie). ex: 6 afisari per utilizator unic per site-ul X per zi sau 6 afisari per utilizator unic per intreaga campanie. O alta limitare ce poate fi folosita este intervalul de timp intre afisari, ce poate fi setat de la 1 min la 60 min sau 600 min. Aceasta limitare seteaza perioada de timp intre doua afisari (ex. am vazut o afisare acum o mai vad peste o ora daca intervalul setat e de 60 min). poate fi setata per banner/per site sau per banner/per campanie.
– reach – suma utilizatorilor unici care vad cel putin o data bannerul campaniei reprezinta reach-ul campaniei. acest numar poate fi aflat de la inceputul campaniei daca avem limitari de afisari per vizitator unic per campanie. ex. o campanie de o luna de zile cu 10,000,000 afisari cu o limitare de 10 afisari per utilizator unic pe intreaga durata a campaniei (indiferent care e intervalul de timp setat intre afisari) trebuie sa aibe un reach de 1 mil utilizatori la finalul campaniei. reach-ul e greu de estimat la inceputul campaniei daca limitarile sunt per site si/sau daca limitarile sunt pe anumite perioade nu pe intreaga campaniei (ex. in campania de mai sus avem o limita de afisari per vizitator unic de 10 afisari insa nu pe intreaga perioada a campanie ci pe 7 zile)
– unici – numarul de vizitatori ai unui site pe o anumita perioada de timp. un vizitator inseamna ca este unic daca indiferent de cate ori viziteaza un site in perioada pentru care facem masurarea el este numarat doar o singura data. cifrele date de mine aici despre vizitatorii unici din Boom.ro reprezinta suma vizitatorilor unici care au vizitat cel putin o data cel putin unul din site-urile aflate in portofoliul Boom.ro. Daca in luna respectiva a vizitat de mai multe ori acelasi site sau daca a vizitat 3 site-uri o singura data fiecare userul este numarat doar o data. Intervalul de timp pentru masurare difera, in Boom se masoara o data pe luna, in Trafic.ro de exemplu se masoara o data la 24 de ore.
Urmatorul pas in cautare: premiile
sâmbătă, februarie 18th, 2006da, atat Yahoo cat si MSN-ul vor incepe/au inceput sa dea utilizatorilor premii daca efectueaza cautari pe motoarele lor de cautare. Prima stire despre MSN am citit-o pe la inceputul lui ianuarie, apoi Adu mi-a trimis articolul despre Yahoo .
Articolul din MediaPost trateaza, dupa parerea mea, subiectul mult prea „la misto” si asta pentru ca atat Yahoo cat si MSN-ul au mai multi vizitatori decat Google deci e normal sa pretinda ca vor mai multe cautari pe site-urile lor. Desi Google e sinonim cu „websearch”, Yahoo vine puternic din urma dupa cum se poate vedea aici (crestere de 34% in decembrie fata de noiembrie vs numai 9% pentru Google pt aceeasi perioada) iar miscarea de a acorda premii cred ca vine la momentul potrivit.
Pe de o parte avem Google care are un numar mai mare de cautari rezultate dintr-un numar mai mic de utilatori iar de cealalta parte avem MSN si Yahoo care au un numar mai mic de cautari rezultate dintr-un numar mai mare de utilizatori. Frustrant nu? Practic atat Yahoo si MSN au utilizatorii in ograda lor, sunt acolo, le viziteaza bucataria, dormitorul, baia, insa cand vine vorba sa viziteze sufrageria (adica serviciul de cautare) doar o parte se arata interesati. Plasma din sufrageria Google care, btw, are o sufrageria foarte, foarte mare in jurul careia incearca sa lipeasca alte camere (deocamdata) de chirpici ii atrage mai mult. Cauta pe site-ul meu si poti castiga premii = vino, viziteaza-mi SI sufrageria, simte-te comod, bea o cafea, ia cd-ul cu tine daca-ti place, eventual revino si poti castiga o plasma. Sigur ca e greu sa te bati cu Google pe cautare insa cand ai mai multi vizitatori decat ei cred ca merita incercat. Iar Yahoo are in plus un mare avantaj fata de Google, nu numai ca are mai multi vizitatori ci are si mai multi vizitatori inregistrati datorita serviciului de email care e mult mai vechi decat Gmail-ul. In momentul in care m-am logat pe contul meu de pe Yahoo e simplu pt ei sa-mi monitorizeze toate miscarile pe site deci ar fi chiar foarte simplu sa-mi spuna ca la 10 cautari pe site-ul lor primesc un o melodie mp3 iar la 100 primesc un mp3 player.
P.S. Mi-a placut stirea aparuta acum cateva saptamani cum ca directorii Yahoo s-au declarat invinsi pe cautare in fata celor de la Google :)
Later update: tocmai ce am vazut The Island si trebuie remarcat ca pe langa pantofii sport Puma, tricourile Reebok, telefonul Nokia, ceasul Tag Heuer si masina Cadillac in 2019 vom utiliza si MSN Seach :)
chiar functioneaza
joi, februarie 16th, 2006da, internetul chiar functioneaza iar ieri, pentru prima oara cu adevarat in cei 8 ani de zile de cand am intrat in acest business, am primit „cecul in alb” de la unul din clienti. stateam si-l ascultam cum spune ca anul asta va avea prezenta permanenta, cum anul asta daca e nevoie va muta din bugetele tv si presa catre internet, cum anul asta vrea internet cat mai mult pt ca rezultatele de anul trecut au fost foarte bune. yep, functioneaza.
la ordinea zilei, disputa dintre vodanet si imedia. Radu spune „grow up”, Vivi critica acid, eu spun ca e abia inceputul. pe o piata in care apar banii, in care apar investitori, e normal ca fiecare sa vrea o felie cat mai mare, o pozitie cat mai in fata la spectacolul care va incepe. iar daca pentru asta trebuie sa-ti lovesti adversarul sub centura, eventual si in fata unui public cat mai numeros, why not? peste ani va conta cel care ramane in picioare adica cel care face bani (fusu dixit). nu spun ca e corect ce se intampla spun doar ca nu ar trebui sa ne surprinda asa de tare cand e vorba de bani. oamenii se schimba.
Later update: Arbomedia intra in joc puternic afirmand ca a facut cat imedia + vodanet la un loc. nu multi au remarcat insa ca neogen-ul chiar a facut (declaratia lor o gasiti printre randuri aici) mai mult decat imedia + vodanet la un loc, iar ceea ce este cu adevarat interesant este ca ~80% din incasari (estimare proprie) sunt facuti din site-ul de joburi adica din vanzarea de servicii online adica non publicitate. remarcabil.
January (2006) 4,861,864
December (2005) 4,000,622
November (2005) 4,156,087
October (2005) 3,087,318
cifrele reprezinta numarul de vizitatori din reteaua Boom.ro pe ultimele 4 luni de zile. Aici si aici gasiti dovada ca cifrele ar trebui sa fie cele care vorbesc, peste 70,000 de vizitatori unici in ultimele 24 de ore. yep, chiar functioneaza.