Realitatea, Rol si Operatiunea Gramofonul

sambata am zacut mai mult in pat astfel incat de la 11:20 m-am uitat la emisiunea Romania online de pe Realitatea TV. Mihai Batraneanu (ex PcNet, acum ROL.ro si Fibernet), Radu Georgescu (Gecad) si Varujan Pambuccian au dezbatut un subiect la moda zilele astea, operatiunea Gramofonul :)

daca nu as fi avut nici o legatura cu zona it/internet emisiunea mi s-ar fi parut un haos total, o dezlanare de idei care nu apucau sa fie duse pana la capat pt ca cel care incerca sa o faca era intrerupt de ceilalti doi realizatori. Radu a fost cerebral ca intotdeauna si a incercat sa ramana cat mai obiectiv in mijlocul unei discutii in care fiecare a luat-o cumva pe aratura (Batraneanu cu faptul ca operatiunea este impotriva retelelor de cartier + costurile mari ale softului, muzicii, filmelor in raport cu puterea de cumparare a romanilor, Pambuccian ca de fapt operatiunea se leaga de zvonurile cu antenele gsm care omoara ciori –> e impotriva wimax-ului etc)

Una peste alta trebuie salutata initiativa celor de la Realitatea TV de a face o astfel de emisiune si felicitati cei 3 realizatori pt initiativa. Nu pot trage concluzii dupa o singura emisiune vizionata insa cred ca ar trebui ca, fiecare din cei 3, sa-si „autocenzureze” pornirile in momentul cand unul din ei vorbeste.

Now despre Gramofonul … ceva normal tinand cont ca avem stegulet galben la proprietatea intelectuala de la UE si ca la anul vrem sa ne integram. Ceva normal tinand cont ca cd-uri/dvd-uri cu soft, jocuri si muzica zac pe tarabe la Universitate si la Sf. Gheorghe iar politistii trec pe langa ele fara sa clipeasca. Ceva normal tinand cont ca internetul e plin de anunturi cu cd-uri la 20-30k lei vechi bucata. Anormal ca au fost implicati „mascatii” in aceasta operatiune, anormal ca nu a existat o minima campanie de educare inainte de a porni aceasta operatiune (lucru semnalat de Radu Georgescu in emisiunea de sambata), anormal ca la tarabe nu s-a schimbat nimic in schimb sunt vizati (numai) cei care comercializeaza pe internet.  

In casa lui, pe pc-ul lui, fiecare individ foloseste ce soft crede ca e mai bine pt el, asculta muzica favorita, se uita la filmele preferate. Procentul pirateriei nu este zero nici in SUA nici in tarile din Europa Occidentala, problema la noi este ca oricine poate gasi oricand „piraterii” in buricul targului sau cu o minima cautare pe internet in schimb ce la ei fiecare se descurca cum poate.  

Nota: Nu sunt eu cel care arunc cu pietre, am folosit soft piratat, am jucat jocuri crackuite (o multime de jocuri sunt mizerii pe care le instalezi ca sa ai ce dezinstala, pur si simplu nu-si merita banii), am ascultat muzica in format mp3 si am cumparat dvd-uri „babardite”. Dar in acelasi timp, de ceva vreme, platesc abonament la Videomax, platesc 15-16 euro/luna pt World of Warcraft, platesc 8 dolari/luna pt a asculta Rhapsody online si chiar sambata mi-a venit Heroes 5 de la Best (din pacate, berbec fiind, nu m-am uitat ca e pe DVD eu avand CD pe pc-ul de acasa asa ca m-am uitat la carcasa tot week-endul).

Update: „operatiunea Gramofonul” si la altii

14 Comentarii
  1. Dar in acelasi timp, de ceva vreme, platesc abonament la Videomax, platesc 15-16 euro/luna pt World of Warcraft, platesc 8 dolari/luna pt a asculta Rhapsody online si chiar sambata mi-a venit Heroes 5 de la Best

    Orlando, acum fi si tu realist. Nu te poti compara cu orice alt om de statura financiara modica din Romania.

    Totul depinde de income si este normal ca de la un anumit nivel in sus, sa devii un adevarat consumator european. DAR… pana acolo ..

  2. arix spune:

    Intr-adevar este penibil faptul ca politia s-a pus pe capul unor pusti de cartier care in teribilismul lor pirateaza orice, in timp ce firme potente financiar daca le cauti nu gasesti o licenta la ele. Praf in ochii UE pe scurt.

  3. Secara spune:

    Pirateria nu va fi rezolvata prea curand: in tari ce se sunt curatzele (Canada, Australia, Noua Zeelanda), multi tineri folosesc soft nelicentiat.

    Insa operatiunea trambitata prin Gramofon tine mai mult de producerea si comercializarea de soft si/sau filme piratate – si asta ar trebui sa dispara – macar si numai pentru a ne da noua, celor din internet, posibilitatea de a le licentia online.

  4. EU sunt convins ca de fapt se cauta cateva capete.

    Dupa 10-20-30 de arestari, totul se va opri si UE e multumit.

    Totul e o fatada si o mascarada totala.

  5. Alex spune:

    Frumos spus; e poate o „operatiune” utila prin avertizarea asupra ilegalitatii pirateriei; e insa o idee extrem de proasta pentru ca vizeaza pe cine nu trebuie; cum ziceam si aici http://alexbrie.net/myblog/Blog/715/file-sharing-in-romania , nu studentii sau liceenii trebuie sa fie tinta(asa cum nu ei sunt nici in alte tari europene), ci tarabistii tuciurii si firmele(cum bine zice si arix). Ca semnal de alarma e ok, dar sa faci dosar penal unui pusti care vrea sa vada cu ce se mananca photoshop… e putin cam exagerat.

    Nu am inteles din ziare daca operatiunea ii pedepseste doar pe posesorii de soft nelicentiat sau si pe posesorii de fisiere media. Fiindca eu unul sunt tare curios daca pe nici unul din calculatoarele anchetatorilor nu s-o gasi vreun mp3 ratacit…

  6. In practica Justitiei moderne, aparitia unui asemenea fenomen trebuie sa determine practicianul in cauza, care are obligatia morala si profesionala sa sesizeze in cel mai scurt timp puterea legislativa si/sau cea executiva cu propunere „de lege ferenda” pentru a rezolva fenomenul social aparut ca urmare a unor anomalii a legislatiei in vigoare

    Si …

    Demersul de mai sus este reglementat in legislatia romana si ar insemna enuntarea unui termen de „gratiere” pentru cei care au comis fapte ce contravin legii dreptului de autor, iar imediat dupa expirarea termenului acestea sa redevina penalizabile de textul legii. Astfel, toti cei care – chiar daca legea este in vigoare – au pus la dispozitie sau au descarcat materiale (filme, muzica, softuri) sa fie absolviti de responsabilitate, insa cei care comit asemenea fapte dupa expirarea termenului sa nu mai aiba scapare.

    Lectura.

  7. orlando spune:

    Cristi, sunt cel mai realist om pe care-l cunosti tu … :)

    nu fac nici o comparatie, nu judec pe nimeni, nu o fac pe „fata mare”, am folosit jocuri piratate, ascult mp3-uri etc, etc, stiu ca pt cineva care are 200-300 euro salariu e greu sa dea 30-40 euro pe un joc sau 100 dolari pe un soft insa la fel de bine stiu ca nu e normal sa existe persoane care speculeaza si traiesc (bine) din piraterie.

  8. vlad spune:

    thepiratebay.org is back online…

  9. Vlad_P spune:

    Personal ma distreaza o astfel de initiativa.
    Miza cred ca este mai complexa. Pe langa UE, cred ca si altii au cerut guvernului masuri. In anul acesta mai multe internationale importante vor sa patrunda in Romania si ca in alti ani sigur au cerut scaderea ratei piraterie (hilar, acum un an sau doi rata a scazut de la 86% la 83%).
    Ma amuza stilul propagandistic in care se desfasoara campania, dar ea poate fi vazuta ca o versiune romaneasca, balcanica la campania care loc in acest moment in UE si care vizeaza persoanele fizice. Pentru ca vrem sa facem parte din UE, este un lucru normal, poate in timp ne vom schimba si stilul (yeah right!!!)
    Dar cum au spus si altii, problema difera pentru ca in Romania nu prea iti permiti multe prea des. Am vazut la Movieplex X-men The Last Stand. Deosebit de lipsit de continut emotional, dar Movieplex-ul l-a facut o seara placuta cu toate efectele speciale. Totusi nu m-as duce saptamanal la cinema cum se intampla in State. Am vazut de curand un articol care spunea ca romanul cheltuieste jumatate din salariu pe mancare…

  10. Cypress spune:

    Treceti pe Linux copii. Treceti pe BSD. Pe BeOS. Pe ce vreti voi. MP3-uri free si BUNE gasiti si pe net. Filme, mai greu. Jocuri open-source exista („Tremulous” de exemplu). Se poate si fara Windows, va spun eu din proprie experienta.

  11. Schola spune:

    Nu are a face steguletul Uniunii Europene ci BSA. Am impresia ca au o campanie de anchete in fiecare an. De ce nu a miscat nimeni un deget pentru educatie si informare? Din mai multe motive: 1. avocatii de la BSA nu stiu sa educe, stiu doar sa dea in judecata si sa stabileasca prejudicii 2. educatie inseamna cunoastere, un orizont mai larg, sa afle lumea despre alternativele software non-comerciale ceea ce ar fi pentu unii mai rau decat pirateria!
    Autoritatile romane se comporta jenant ca intotdeauna. Exces de zel si hai- rup pe apucate. Cred ca nici cei care au initiat actiunea (grupurile de inters) nu si-au imaginat efectul de opinie pe care mascatii si procurorii aveau sa-l produca. Nici nu se poate reclama mai proasta pentru companiile care incurajeaza acsa ceva! :(

  12. Schola spune:

    A… Am citit undeva ca chestia asta va duce la scaderea vanzarilor de calculatoare pt ca de cele mai multe ori cei care cumpara sisteme noi sunt parintii pustilor. Ei nu se pricep si se tem de ce ar mai putea patii daca le vine procurorul acasa. Mi-e greu sa cred ca sunt interese ascunse aici. Cred ca e doar prostie umana in concentratie mare.

  13. Chestia asta nu o sa duca la nimic.
    Doar nu va inchipuiti ca baietelul domnului colonel de la politia Capitalei, baietel care are o retea de bloc ilegala o sa pateasca ceva ?
    Credeti ca o sa inchida cineva sala de Internet, unde nu exista NICI o licenta de soft, a aceluiasi „baietel” ?
    O sa prinda cativa „inocenti” care au sarit calul trimitand pe mail oferte de soft pitatat pana si la BSD. :)

  14. piratscan spune:

    in curand ofensiva se va indrepta si asupra siteurilor http://www..ro

Lasa un comentariu