Archive for martie, 2008
Olimpiadele Comunicarii
luni, martie 31st, 2008azi se termina inscrierile la Olimpiadele Comunicarii, din 7 aprilie se intra in faza preselectiilor, anul acesta fac si eu parte din proiect ca membru al juriului de la categoria Bloguri. O oportunitate excelenta pt cei care vor sa intre in lumea publicitatii.
Lost, sezonul 4
luni, martie 31st, 2008Au trecut mai bine de 2 ani de cand am intrat prima oara in contact cu serialul Lost, azi am vazut o reclama pe unul din siteurile Mpinteractiv :) la sezonul 4. Incepe duminica pe AXN, la fix pt mine, tinand cont ca in week-end am vazut ultimele 7 episoade din sezonul 3.
102 milioane euro
luni, martie 31st, 2008Atat au platit (inclusiv TVA) RCS&RDS si Antena 1 (impreuna) pentru a transmite in urmatorii 3 ani meciurile din Liga 1 de fotbal. Realitatea TV s-a retras la 84.5 mil euro iar Kanal D la 72.5 mil euro.
fun de luni
luni, martie 31st, 2008– Tim inchiriaza terasa pt Summintul Nato, cititi comentariile unele sunt chiar reusite;
– Joe lanseaza un site prin care poti face farse prietenilor de 1 aprilie;
– am primit un kit voodoo pt Euro 2008 :D;
– Porumboiu se plange ca a fost „trantit” iar fanii dinamovisti se bucura de infrangerea echipei favorite.
NCH-ul a vandut si Winmarkt-ul
luni, martie 31st, 2008detalii in Zf-ul de azi care puncteaza faptul ca fondul american a facut exituri de peste 500 mil euro, cele mai profitabile afaceri fiind facute cu terenurile fostelor fabrici UMEB, Tricodava, Electroaparataj.
Winmarkt, retea de magazine, a fost cumparata de grupul italian IGD cu 182.5 mil euro. Mi-a atras atentia in articolul din ZF urmatoarea fraza:
„Bucuria medicului cand vede pacientul insanatosindu-se, a managerului cand organizatia functioneaza, a liderului cand individualitatile sunt aliniate unui scop comun, a vizionarului cand planurile devin fapte sunt echivalentul a 10 ani de munca Winmarkt”, descrie Andrei dezvoltarea afacerii vandute.
Mai mult ca sigur, Siminel Andrei face referire la Sergiu Stapler, CEO-ul Winmarkt, cel care a condus business-ul in ultimii ani de zile, manager cu experienta in domeniu, el fiind cel care a reorganizat (probabil) primul magazin de acest gen, Tomis Mall din Constanta.
Status quo – Audi, BMW, Mercedes
sâmbătă, martie 29th, 2008mi-am propus sa abordez doua subiecte in acest week-end, recenta Adunare Generala de la BRAT si deciziile luate acolo precum si o scurta analiza a situatiei pe piata romaneasca a celor 3 branduri auto de lux. Cum subiectul auto e inca hot – le multumesc tuturor celor care au postat aici, le multumesc ca m-au ajutat, le multumesc ca si-au rupt cateva minute din timpul lor –> voi reveni cu o analiza – am decis sa-l abordez primul mai ales ca pt postul despre Brat as vrea sa-i cer okul si Arinei inainte.
de la ce am plecat? Dragos Manac spune aici:
„Stiu ca o sa fiu injurat, dar cred ca Audi, BMW si Mercedes sunt marci sinonime cu parvenit, baietas sau bulibasa. Masinile in sine sunt exceptionale, imi face placere sa conduc orice astfel de autoturism, dar mai putin in Romania. Am mai multi prieteni care au astfel de masini, dar nu se incadreaza in publicul general al brandurilor. Sunt convins ca cei care le vand nu-si doresc sa fie percepute astfel, dar adevarul e usor de vazut, la orice semafor. „
Cred ca spusele lui Dragos reflecta o stare de fapt, in .ro cele 3 branduri auto de lux sunt asociate deseori/in cele mai multe cazuri cu minoritatea rroma sau cu tinerii baietasi de bani gata ce apar prin tabloide/reviste. Dar e oare mai e corecta aceasta perceptie astazi? Oare nu cumva situatia din .ro tinde sa devina similara cu cea din Occident unde Audi A4, BMW Serie 3 sau Mercedes C sunt asociate cu tinerii manageri dornici de afirmare?
Probabil ca marea majoritate dintre noi, ma refer aici la cei care erau nascuti/aveau cativa ani la revolutie, am pornit de la o Dacie/Tico/Matiz/Cielo adica masini entry level, masini de clasa mica/medie. La fel de adevarat e ca Audi, BMW si Mercedes reprezinta brandurile de lux in ceea ce priveste automobilul pt mase, analizat din prisma volumelor pe care le fac an de an in toata lumea. Nu are rost sa discutam de Ferrari, Maseratti, Porsche, Bentley, Aston Martin sau alte branduri (eventual chiar modelele de top ale celor 3 branduri, Audi A8, BMW Serie 7 sau Mercedes S) pt care ai nevoie de cateva milioane in cont inainte de a te gandi la asa ceva, ele joaca la alt nivel, volumele anuale sunt mici, probabil de ordinul sutelor, miilor, vorbim acum de masinile din clasa medie, Audi A4 sau A6, BMW serie 3 sau serie 5, Mercedes C sau E.
Daca (aproape) toti ne dorim sa conducem macar una din cele 3 masini, de unde totusi aceasta perceptie, de unde aceasta asociere?
Ca sa aflam raspunsul ne intoarcem in anii ’90, imediat dupa revolutie, cand 99% din masinile care circulau pe sosele romanesti erau Dacii sau Oltcit-uri. Imediat dupa revolutie, anii ’91-’92 au inceput sa apara primele masini de lux, in general Mercedes pt ca, probabil, era cel mai cunoscut brand din cele 3 (celebrul „Mertzan”). Astfel de aparitii nu puteau fi ignorate tinand cont ca multi dintre noi le vazusem doar in reviste (imi aduc aminte si acum de buluceala pe care o intalneam la mare in jurul unul astfel de masini parcate, ne asezam in jurul ei, o admiram si intrebam, „cat baga?”, „are mai mult de 200 pe bord?”, „are piele?” etc, etc, etc) sau in „surprizele” de la guma de mestecat turceasca. Erau ca niste pete de culoare in oceanul gri in care ne scaldam, iar cateva astfel de pete nu aveau cum sa nu fie remarcate.
Nu foarte multi romani isi permiteau o astfel de masina, lucru normal de altfel intr-o tara in care salariul mediu era sub 100 de dolari iar pretul unui Audi/BMW/Mercedes pleca de la cateva zecii de mii bune de marci germane sau zeci de mii de dolari. Capii rromilor si-au permis (in special Mercedes), studentii arabi sau arabii veniti sa faca afaceri in .ro si-au permis (in special BMW) + cativa afaceristi romani si-au permis. in timp, dupa 92-93, desi numarul acestor masini a crescut proportia a ramas la fel, rromii, arabii, ceva afaceristi locali. cele mai multe astfel de masini erau furate din Occident si introduse in tara prin Moldova, Republica Moldova, astfel incat prin 93-99 puteai cumpara o astfel de masina cu preturi care plecau de la 10,000 usd si se opreau la 20-30,000 usd (un Mercedes E sau S de exemplu, vechi de 2-3 ani costa 22-30,000 dolari in conditiile in care o astfel de masina noua se apropia de suta de mii de dolari – povestea o stiu din mai multe surse, inclusiv un coleg de facultate care a schimbat, in fiecare din cei 4 ani, masina). Numarul masinilor vandute de importatori? pana in 10 pe an, nu am date dar daca are cineva rog sa ma contrazica.
Cine ar fi riscat sa cumpere o astfel de masina, repet, furata? Nu foarte multe lume, din doua motive, 10-20,000 dolari era o suma foarte mare in acei ani, iar riscul de a fi prins umbland cu o masina furata – si o data prins deposedat de ea – era unul mare. Again, minoritatea rroma, avand probabil un simt al riscului mai accentual ar iesi castigatoare daca s-ar face un top.
Astfel au aparut pe sosele din .ro celebrele Mercedes S-uri, „balenele” sau BMW-urile serie 5 sau 7, masini ce aveau pret de plecare + 50,000-60,000 marci germane/dolari. Perceptia mea este ca Audi a fost un brand mai putin „manelizat”, poate o data cu aparitia Q7-ului brandul intrand si el in hora.
Intre timp lucrurile s-au imbunatatit si in Romania, au inceput sa apara milionarii in euro, dolari, miliardarii etc, tabloidele, presa de scandal, revistele auto, revistele de lifestyle, baietii milionarilor si-au cumparat astfel de masini, au aparut in tabloide, in reviste, s-au lasat fotografiati, laudati, mangaiati de o presa avida de astfel de subiecte, au aparut paparazzi, au aparut fotografiile de tip paparazzi etc, etc.
Sa recapitulam, masini rare si scumpe, pete de culoare, rromi, masini rare si scumpe, arabi, baieti de milionari, tabloide, reviste, masini rare si scumpe. stateai la semafon, erai in trafic, vedeai o astfel de masina iar sansele ca ea sa fie condusa de unul din personajele de mai sus erau cam de 60-70%. se intampla azi, se intampla maine, se intampla saptamani, luni, ani la rand, inevitabil, INEVITABIL, perceptia se formeaza si ajungem la ceea ce a declarat Dragos adica punctul de plecare pt acest post.
Dar oare mai este aceasta perceptie corecta astazi? Vorbim de o Romanie in care salariile medii sunt undeva la 300-400 euro, chiar 500 euro in Bucuresti, vorbim de o Romania in care oameni ca voi castiga echivalentul a + 1000 de euro pe luna, vorbim de o Romania aflata de un an in Uniunea Europeana, vorbim de o Romania in care rata somajului e sub 2% (Timisoara), vorbim de o Romania in care investitiile externe au explodat in ultimii ani. Si mai vorbim de o industrie auto in care, chiar imi spunea Costin joi la Brat, un Audi de 3-4 ani costa 10-12,000 euro (ok, plus faimoasa taxa auto) in Germania (check Mobile.de).
Recapitulam, avem salarii mai mari, manageri care castiga mai bine, UE, posibilitatea de a cumpara legal masini second hand la preturi ok, promotii peste promotii la masinile noi, o piata de 200,000 de autoturisme vandute anual, cateva mii de masini vandute de Audi, BMW, Mercedes in .ro, oficial, in ultimii ani.
As paria ca din cele cateva mii de automobile vandute de Audi, BMW, Mercedes in ultimii 3 ani + celelalte cateva mii aduse din Germania sau alta tara europeana cel mult, cel mult, CEL MULT, 25% sunt acum in posesia celor cu care aceste marci sunt identificate. Tine cineva pariul? :)
Tragand linie, daca:
– numarul de masini Audi, BWM, Mercedes vandute/aduse in ultimii 3 ani in .ro este mult mai mare (cel putin dublu) decat numarul de masini Audi, BMW, Mercedes existent in .ro pana in 2004;
– cel mult 25% din numarul de masini Audi, BMW, Mercedes vandute oficial sau aduse din strainatate in ultimii 3 ani sunt in posesia minoritatii rrome, arabilor, baietilor de bani gata;
– atunci putem spune ca perceptia conform careia cele 3 brand-uri de mai sus sunt asociate cu „parvenit, baietas sau bulibasa” este gresita? eu cred ca da, voi ce ziceti?
wow, am scris ceva, avantajul de a te trezi de dimineata :) … astept opinii, corectii, raspunsuri, argumente, cel putin la fel de multe ca cele de la postul cu ce masina conduceti :)
P.S. joi am predat Audi A4, normal, cu regrete, l-am dus la 225 km/h pe A2, sistemul de setare al suspensiei/directiei face toti banii, pe dynamic la 225 nu simteai (aproape) nimic, masina se „lipeste” de sosea iar directie devine mult mai ferma. Din pacate domnul de la Porsche nu a reusit/nu a avut chef sa-mi spuna daca/de ce nu functioneaza camera la parcarea cu spatele si sistemul de „parking”.
La multi ani Sorin
joi, martie 27th, 2008La multi ani Sorin, sa fii sanatos ca restul se rezolva … eventual cat mai multi clienti banosi :) + o primavara linistita.
ce masini conducem?
miercuri, martie 26th, 2008Papusharu a facut o afirmatie care ma doare, cum ca pe acest blog/pe orice blog nu exista nici un user posesor de Audi. Nu ma caracterizeaza acest gen de posturi insa pe principiu „cititorii mei sunt mai destepti decat mine si decat ai lor” si cunoscand cel putin 3 dintre voi care conduc/au condus Audi va provoc sa-i demonstram ca nu are dreptate postand masina pe care o conduceti in acest moment/ati condus-o in trecut. O sa incep eu, asa cum am spus si in postul despre Audi, cam de 2 ani conduc un Saab 95, iar in trecut am avut Dacia, Toyota Corolla si Honda Accord. Voi?
UpgradeMedia, o noua regie online
miercuri, martie 26th, 2008via Cristi Manafu aflu de o noua regie online construita de IMSG, cei care au cumparat Friends Advertising si agentia de PR V+O. E interesat ca in lista celor pe care-i vor reprezenta regasim siteurile publisherului online Mirabilis Media, cel care decisese , acum o luna, parasind o regie, Arbomedia, ca se va vinde singur sub indrumarea lui Doru Panaitescu.
Later update: Dragos, imi cer scuze ca nu am vazut comunicatul care anunta lansarea UpgradeMedia decat acum via Manafu (el e mai conectat – a lucrat pt o revista de publicitate – in piata de advertising decat mine si primeste multe comunicate) si de asemenea imi cer scuze ca am postat faptul ca Mirabilis Media apare cu siteurile sale in lista de siteuri la o luna dupa ce ai renuntat la Arbomedia si ai declarat ca „Mirabilis Media se va reprezenta singura in fata clientilor, agentiilor de publicitate si a partenerilor”. Iar daca citesti mai sus cu atentie o sa constati ca nu exista nici o referire cum ca Mirabilis Media s-ar vinde exclusiv prin UpgradeMedia.
prima saptamana cu Audi A4
duminică, martie 23rd, 2008a trecut o saptamana, nu l-am condus decat prin oras, astazi as vrea sa dau o „fuga” pe autostrada A42. ce pot spune:
– e o masina frumos desenata, preluarea designului de la A5 fiind inspirata, o masina dupa care se intoarce capul;
– interiorul e corect executat, cu exceptia inserturilor de lemn (criteriu subiectiv, se poate opta pt aluminiu) neavand ce sa reprosez, pozitia la volan e comoda, bordul e de „naveta spatiala” asa cum am mai spus, sistemul MMI (Multi Media Interface) este extrem de usor de folosit;
– mi se pare interesanta posibilitatea de a seta suspensiile (sport, dinamic, individual, auto), in functie de stilul de a conduce;
– portbagajul e destul de mare, chiar daca nu foarte inalt pare incapator;
– pe locurile din spate stau destul de lejer doua persoane;
– luminile de zi (sistem LED) sunt de mare efect, am inteles ca sunt standard pe toate versiunile;
– e primul diesel pe care-l conduc (mai mult) si pot spune ca diferenta fata de benzina e mica, cu exceptia unui zgomot mai accentuat sesizabil in exterior (in interior nu auzi nimic) nu prea am comentarii, la 190 de cai plus un cuplu destul de mare, masina se misca bine, nefiind „puturoasa”;
– alte plusuri, oglinzile laterale sunt foarte mari (cam ca la SUV-uri) dar corect incadrate iar frana de mana e o clapeta de care tragi sau apesi + cheia care e de fapt incadrata in telecomanda (am inteles ca Vlad a avut pe masina optiunea de a porni doar din buton, normal, trebuind sa ai telecomanda pe undeva prin buzunar);
– desi are parking sistem + camera pt parcarea cu spatele (cred) nu am reusit sa ma prind cum functioneaza, setarile par corecte, e ceva ce-mi scapa;
– nu am reusit sa gasesc computerul de bord, :) pt a vedea consumul, vineri seara am bagat motorina (euro 4, Petrom) de 2,1 mil lei iar pe bord imi afiseaza ca as putea sa merg 520 km, calcul probabil bazat pe un consum de oras;
– m-am uitat pe site cam cat costa masina pe care o am ca test … am numarat pana la 51,000 euro CIP (cutie automata, piele, sistem Bang & Olufsen, navigatie care chiar functioneaza si in .ro) … cu tot cu taxe sare de 60,000 euro … pfff … desigur, poti avea un A4 corect echipat si la ~ 40,000 cip, nu am vazut daca au pachete, insa fiind model nou probabil ca nu vor exista mai devreme de 6-12 luni.