Archive for septembrie, 2008

Stirea zilei vine de la Realitatea Catavencu

De fapt cred ca e stirea inceputului de toamna, Emil Hurezeanu il inlocuieste pe Sergiu Toader in functie de presedinte la trustul media patronat de Sorin Ovidiu Vantu preluand inclusiv conducerea Consiliului Director. Sergiu Toader se retrage (din nou) in Noua Zeelanda (Bogdan Secara si Dragos Roua sunt si ei pe acolo), el fiind chemat tot din tara kiwi/all blacks acum cativa ani (2004 sau 2005?) pentru a creste televiziunea de stiri Realitatea TV.

Succes domnului Hurezeanu si odihna placuta lui Sergiu pana la urmatoare revenire in mass media romaneasca (sper ca i-a trecut suparerea pe mine).

Au mai scris despre subiect Catalin Tolontan si Iulian Comanescu

doua din online + una din offline

– Libertatea.ro s-a relansat, arata mult mai bine + si-au adaptat continutul la online, mai multe la  Bradut care are un mini interviu cu  Adrian Toca, responsabil cu online-ul la Libertatea;

– Neogen face primul pas spre a deveni regie prin preluarea vanzarii siteurilor de la MWM, Conta.ro, Biletedeavion.ro, Aripi.ro, iTurism.ro si Casatorie.ro;

– Saptamana Financiara depaseste Capital pe piata saptamanalelor de business, tiraj mai mare, vanzari mai mari;

ce vrea Google cu Android-ul

da, s-a anuntat, s-a lansat oficial si primul telefon cu Android, HTC-ul din oferta T Mobile, bla bla, bla bla, stiti deja ce si cum. intrebarea e de fapt ce vrea Google cu acest Android? Cum vad eu lucrurile, sunt idei adunate in zborul de intoarcere, feel free sa ma corectati sau sa aduceti completari:

– internetul pe telefonul mobil va exploda mai devreme sau mai tarziu, diferenta intre navigarea pe internet si navigarea pe internet prin intermediul telefonului mobil e ca in a doua varianta cam stii exact ceea ce cauti, te duci direct pe siteul x fara sa mai „bajbai” cautand „aiurea”, unul din motive fiind si de cost. de cate ori ati folosit telefonul mobil pt internet fara sa stiti exact ce anume vreti? Ori daca eu, ca user de internet mobil, ma duc direct pe site/siteuri fara sa mai trec prin Google acest lucru ii afecteaza pe cei de la Google: :)

1. le scade traficul pe Google.com –> implicit veniturile din publicitate

2. nu mai au informatii despre traficul siteurilor (Google Trends) pt ca userul nu mai trece prin „ei”. da, au datele din GA dar nu e instalat pe toate siteurile care siteuri, in general au versiuni adaptate pentru mobile;

– asa cum spunea Larry Page, la lansarea Android, sunt 3 miliarde de telefoane mobile in lume la ora actuala. 3 miliarde! WOW! are cineva idee cate pc-uri sunt in acest moment? eu am gasit o estimare cum ca in 2006 erau 996 milioane iar in 2007 se va ajunge/s-ar fi ajuns la 1.1 miliarde. Ups, de 3 ori mai putine decat telefoanele mobile? Tineti cont de faptul ca Microsoft controleaza pc-urile prin intermediul Windows-ului;

– publicitatea pe telefonul mobil poate ajunge la 50 miliarde USD cum „viseaza” Erich Schmidt, o piata la care ar visa oricine, cu atat mai mult Google care trebuie sa gaseasca solutii de crestere. Erich chiar declara ca Google poate face mai multi bani din mobil decat din desktop, iar cifrele de mai sus par a-i da dreptate;

– Google face push pe internetul mobil, e destul de vizibil acest lucru si logic, Android vine pe un HTC cu tastatura QWERTY iar oferta de abonare de la T Mobile include internet nelimitat la 35 usd/luna!

– din cele 14 produse pe care le-au dezvoltat pentru mobil as paria ca doua sunt intens folosite, nu stiu daca ati remarcat dar Gmail pt mobil e foarte avansat, au versiuni adaptate pentru fiecare telefon + Google Maps;

– cu 80% din telefoanele mobile ce ruleaza Windows Mobile, HTC este principalul partener al celor de la Microsoft, oare de ce i-au ales tocmai pe ei cei de la Google? :)

Apple/iPhone/iTunes – desi Erich Schmidt e membru in boardul Apple cei de la Google au preferat un parteneriat cu Amazon, magazinul mobil de mp3-uri urmand a fi preinstalat pe telefoanele cu Android. C’mon, de ce nu cu iTunes? Au crescut prea mult? iPhone-ul e prea folosit in navigarea pe internet? :)

cam atat, o sa-l mai completez pe masura ce-mi mai vin idei :)

apropo de Promotor

spuneam ca revin pe subiectul Promotor – top 3 in categoria auto. Imi place mult domeniul auto, ca pasionat moderat de masini stiam ca informatia se va muta pe internet rapid, iar cand am luat Auto.ro acum cativa ani pe 700 de dolari si am batut palma cu (,) Catalin pentru a lucra la un site ce va deveni numarul 1 am fost foarte mandru de mine. N-a fost sa fie, Catalin si-a dat seama ca businessul culinar pe internet e mai profitabil, eu am plecat, iar Auto.ro a incaput pe alte maini.

Imi place Automarket.ro, imi place cum arata si imi place cum se misca, de cateva ori le-am dat exemple colegilor de la Promotor din acest site, exemple despre cum s-au miscat mai repede in anumite subiecte sau despre felul in care au scos in fata lucrurile importante. Cu Adi si Alex, doi dintre baietii de la Imedia, ma stiu din 2000, long time ago, cand Ionut Tarcea i-a trimis la mine pentru a le vinde reclama pe Cinemagia.ro. Sunt abonat la newsletterul lor (trecem pentru faptul ca am fost abonat „automat”, il gasesc util, e concurenta asa ca le multumesc pentru adaugarea emailului meu in lista lor) pe care uneori il gasesc interesant desi prea multa violenta, pentru mine, strica, insa daca userii asta vor, accidente, violenta, viteza, gen „vezi masina x facuta praf”, „vezi masina x facuta zob”, „vezi cat de rezistenta e tabla de la masina z” mi se pare ok sa speculeze inclinatia pietei spre asa ceva. Nu am comentat nici cand Bebe de la Autovit i-a acuzat de furt, daca asa au inteles sa intre pe piata de anunturi, iarasi fine with me/us, mergem inainte.

Cand am relansat Promotor.ro, in aprilie anul trecut, Automarket avea un trafic de 5 ori mai mare decat Promotor. De ieri Promotor e peste Automarket si noi speram sa ramana asa pentru cat mai mult timp pentru ca are, pe langa multe alte atuuri, avantajul celui care vine din urma. Noi am crescut fara o sectiune de piata dezvoltata, deci doar pe continut, in conditiile in care ei au peste 50% din trafic din anunturi, prin metoda „agregarii automate” de care vorbea Bebe. Abia in august am pus si noi online o versiune de piata care ne va tine ocupati in perioada urmatoare.

Tinand cont de ceea ce am spus mai sus reactia de ieri a celor de la Automarket, dupa ce Promotor i-a depasit, e copilareasca, e exact cum a comentat un user, foarte plastic, „daca avem fusta cu 1 mm mai scurta inseamna ca suntem curve”. Pacat. Noi le uram succes si sper sa se obisnuiasca rapid cu „spatele” nostru.

P.S. le multumesc celor de la Trafic.ro ca inteleg sa pastreze informatiile private asa cum sunt, private pentru toti userii dar „la liber” pentru colegii din trustul NCH.

doua din Pro

– dupa ce au fost aproape de premiu si anul trecut, Protv-istii castiga Emmy pt cele mai bune stiri de televiziune cu un reportaj semnat de Paula Herlo;

– la o alta dimensiune, dar tot din zona Pro, siteul Promotor.ro intra, pentru prima oara, in top 3 siteuri auto din Trafic.ro depasindu-si si recordul de unici pe zi. asta dupa ce saptamana trecuta, pentru putin timp, Go4it.ro a fost pe 2 la Calculatoare/Internet. despre Promotor insa o sa revin.

siteuri la ‘kil’

spuneam aici ca o data cu lansarea ZF-ului se inchide un ciclu in evolutia Mediapro Interactiv, un ciclu inceput acum 2 ani. cu exceptiile HMultiplex.ro si Targetonline.ro in acesti doi ani am relansat toate siteurile din portoliu Mediapro (unele chiar de 2 ori) + am realizat cateva de la zero. Nu am stat sa le numar si oricum nu asta conteaza insa probabil ca media e undeva la 1-2 siteuri/luna (17 luni si +30 siteuri relansate) . Pentru cine a facut macar un site la viata lui, un site de continut sau servicii cu un CMS in spate, stie ca, in functie de marimea echipei si complexitatea siteului, durata de dezvoltare/implementare variaza de la cateva saptamani la cateva luni.

Ideea e ca noi am cam lucrat sub cronometru tot ce am facut deoarece am ajuns intr-un moment in care nimeni nu mai avea rabdare si toti vroiau sa se schimbe lucrurile peste noapte, mi-aduc aminte si acum de ce mi-a zis Costin (unul din cei 3 oameni care se ocupau de online la Mediapro cand am ajuns aici in iulie 2006) cand a plecat de la noi: „nu veti reusi”. Si el avea dreptate in felul lui pentru ca din postura de project manager (unul foarte bun de altfel) si de inginer nu avea cum sa inteleaga, la momentul respectiv, ca nu era timp pentru a lucra un proiect „by the book”. Era imposibil pentru ca, tic tac, tic tac cum zice Radu, timpul nu sta pe loc sa te astepte. Cand lucrezi concomitent la 8-10 proiecte cu resurse care-ti permit sa faci 2-3 e destul de greu sa le lucrezi dupa un plan organizat. E imposibil.

Primul meu sef (am avut 3 in total la viata mea, dupa numarul companiilor prin care am trecut), un evreu destept („evreu destept” e pleonasm? :) ) de origine romana, mi-a spus, in 2000, ca lucrurile nu se pot face perfecte, mai ales in online unde timpul trece mult mai rapid decat in offline. Si mi-a dat exemplu Britannica.com, un site care a „crapat” in ziua lansarii si si-a revenit, cu succes pt acele vremuri, abia dupa ~ doua saptamani. Bine, in 2000 Britannica era un nume, iar Wikipedia nu exista insa am tinut minte acest exemplu pana in ziua de azi si probabil il voi tine minte toata viata.

Nici noi nu am facut siteuri perfecte. Ba mai mult, in acesti doi ani am facut si siteuri care au fost lansate „inainte de termen”. Siteuri care trebuiau sa fie lansate, siteuri cu deadlineuri stranse, siteuri insuficient testate inainte de lansare, siteuri cu buguri mai mult sau mai putin grave, siteuri care nu aveau cum sa fie produse mai bine la momentul respectiv. Lucru pentru care ne cerem scuze. Imi cer scuze. Clientilor – colegi de trust, userilor, colegilor.

Sper ca din acest moment ceea ce va produce Mediapro Interactiv sa fie lucrat „by the book”. Sper ca siteurile sa fie facute pentru useri. Sper ca toti colegii implicati in dezvoltare sa aibe timp sa analizeze ceea ce au de facut. Sper sa nu mai fie nevoie sa stea cu noptile pe la birou inainte de lansari. Sper ca bug-urile de dupa lansare sa fie numarabile pe degete. Usual stuff.

Multumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu feedback pe proiectele lansate, a fost de mare exceptie si sper sa o mai faceti si pe viitor. Multumesc si celor care ne-au criticat/injurat, ne-ati facut sa ne dorim sa fim mai buni.

zicala zilei

vine de la un domn pe la +60 uitandu-se la coada din fata noastra (15-20 persoane) si la lumea aflata la shopping, intr-un magazin din Soho, NY: „daca asa arata recesiunea atunci sa ne tot tina”.

p.s. dezgustator gestul de a pune online inregistrarea in care ar aparea o politiciana facand sex oral, conteaza mai putin ca e activa in politica, e femeie in primul rand, cred ca si mama. iar barbatul care a filmat-o … niste porci.

apropo de reclame

daca vreti sa cumparati bannere pe prima pagina a recent lansatului WSJ.com ar trebui sa aveti minim 100,000 USD/zi.

fara nici o legatura cu asta :) am decis ca de la 15 octombrie sa nu mai acceptam rollovere care se expandeaza automat pe Zf.ro (clientii vor putea cumpara in continuare bannere expandabile insa doar la mouse over). tot pe Zf.ro majorarea pentru bannerele floating a crescut la 100% (de la 50%), vom introduce un format nou pe site + alte modificari in politica noastra comerciala vor fi facute publice in curand.

hai ca se poate!

La o zi dupa anuntul lui Vlad, la Seedcamp, una dintre competitiile ce incurajeaza start-up-urile si tinerii antreprenori din online, Vladimir & Co, cu proiectul lor UberVU, arata ca se poate. Felicitari si la mai mult astfel de proiecte!

Vlad aduce investitori in online

Aseara, la Webclub #3, Vlad Stan a anuntat lansarea SeedMoney, un fond de investitii pentru proiecte de internet. Ce e de remarcat:

– are alaturi doi investitori din imobiliare, Victor Anatasiu si partenerul sau spaniol, Pablo Gonzalez, cu investitii de cateva sute de milioane in imobiliarele romanesti. Fluture, se aude acolo in spate, la tine? Oamenii din imobiliare incep sa bage bani in internet, da?;

500,000 euro valoarea fondului dar pot extinde suma la nevoie;

– vor maxim 20% dintr-un proiect;

– vor sa investeasca intre 10 si 50,000 euro per proiect;

– ofera know-how, networking, consultanta;

nu se implica in management;

Victor a mai scris pe subiect si promite mai multe detalii dupa intalnirea de azi cu Vlad, iar Cristi a punctat tot ceea ce s-a intamplat aseara.