siteuri la ‘kil’

spuneam aici ca o data cu lansarea ZF-ului se inchide un ciclu in evolutia Mediapro Interactiv, un ciclu inceput acum 2 ani. cu exceptiile HMultiplex.ro si Targetonline.ro in acesti doi ani am relansat toate siteurile din portoliu Mediapro (unele chiar de 2 ori) + am realizat cateva de la zero. Nu am stat sa le numar si oricum nu asta conteaza insa probabil ca media e undeva la 1-2 siteuri/luna (17 luni si +30 siteuri relansate) . Pentru cine a facut macar un site la viata lui, un site de continut sau servicii cu un CMS in spate, stie ca, in functie de marimea echipei si complexitatea siteului, durata de dezvoltare/implementare variaza de la cateva saptamani la cateva luni.

Ideea e ca noi am cam lucrat sub cronometru tot ce am facut deoarece am ajuns intr-un moment in care nimeni nu mai avea rabdare si toti vroiau sa se schimbe lucrurile peste noapte, mi-aduc aminte si acum de ce mi-a zis Costin (unul din cei 3 oameni care se ocupau de online la Mediapro cand am ajuns aici in iulie 2006) cand a plecat de la noi: „nu veti reusi”. Si el avea dreptate in felul lui pentru ca din postura de project manager (unul foarte bun de altfel) si de inginer nu avea cum sa inteleaga, la momentul respectiv, ca nu era timp pentru a lucra un proiect „by the book”. Era imposibil pentru ca, tic tac, tic tac cum zice Radu, timpul nu sta pe loc sa te astepte. Cand lucrezi concomitent la 8-10 proiecte cu resurse care-ti permit sa faci 2-3 e destul de greu sa le lucrezi dupa un plan organizat. E imposibil.

Primul meu sef (am avut 3 in total la viata mea, dupa numarul companiilor prin care am trecut), un evreu destept („evreu destept” e pleonasm? :) ) de origine romana, mi-a spus, in 2000, ca lucrurile nu se pot face perfecte, mai ales in online unde timpul trece mult mai rapid decat in offline. Si mi-a dat exemplu Britannica.com, un site care a „crapat” in ziua lansarii si si-a revenit, cu succes pt acele vremuri, abia dupa ~ doua saptamani. Bine, in 2000 Britannica era un nume, iar Wikipedia nu exista insa am tinut minte acest exemplu pana in ziua de azi si probabil il voi tine minte toata viata.

Nici noi nu am facut siteuri perfecte. Ba mai mult, in acesti doi ani am facut si siteuri care au fost lansate „inainte de termen”. Siteuri care trebuiau sa fie lansate, siteuri cu deadlineuri stranse, siteuri insuficient testate inainte de lansare, siteuri cu buguri mai mult sau mai putin grave, siteuri care nu aveau cum sa fie produse mai bine la momentul respectiv. Lucru pentru care ne cerem scuze. Imi cer scuze. Clientilor – colegi de trust, userilor, colegilor.

Sper ca din acest moment ceea ce va produce Mediapro Interactiv sa fie lucrat „by the book”. Sper ca siteurile sa fie facute pentru useri. Sper ca toti colegii implicati in dezvoltare sa aibe timp sa analizeze ceea ce au de facut. Sper sa nu mai fie nevoie sa stea cu noptile pe la birou inainte de lansari. Sper ca bug-urile de dupa lansare sa fie numarabile pe degete. Usual stuff.

Multumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu feedback pe proiectele lansate, a fost de mare exceptie si sper sa o mai faceti si pe viitor. Multumesc si celor care ne-au criticat/injurat, ne-ati facut sa ne dorim sa fim mai buni.

33 Comentarii
  1. Gusti spune:

    Ati facut treaba buna, bravo voua!

  2. Bravo si felicitari! Mi-a placut mult acest post.

  3. Bogdan Aron spune:

    Mi-ai dat de gandit :) Oricum bine zis. Mult succes in continuare!

  4. Orlando,

    Fiecare dintre noi stim ce inseamna sa lucrezi sub presiune insa consider ca dupa lansarea fiecarui website acesta trebuia sa devina din ce in ce mai bun, chiar daca la lansare nu a fost in regula. Acest post al tau vine ca o asumare a greselilor, ceea ce nu e rau, insa voi sunteti o forta in piata si din punctul meu de vedere nu va permiteti greseli, oricare ar fi motivatiile. Astfel de posturi de poti vedea la „juniori” nu la cei care au forta pe care o aveti voi.

    Personal apreciez ce ati facut insa …. mare atentie la detalii…

    PS. nu trebuie sa publici postul meu, e mai mult un mesaj pentru tine, nu pentru ceilalti

  5. dragos spune:

    …and the big announcement is…? :-)

  6. orlando spune:

    Marius,

    thx pt mesaj, exact asta si e, un review/autocritica la 2 ani de Mpi. nu prea sunt de acord cu tine referitor la partea cu greselile, oricine poate gresi.

  7. De ce toata lumea in Romania lucreaza sub-bugetat? De ce nici macar „mamutii” ca Media Pro nu angajeaza „what it takes” ca sa se faca lucrurile cu viteza care trebuie, la calitatea care trebuie? De ce nici macar la firmele mari nu sunt oamenii, salariile, resursele care trebuie? Indiferent ca au profit de zeci de milioane ca Pro-ul, sau de sute de milioane, ca telecom-ul, e aceeasi poveste. Nu exista o etica si o cultura a muncii si un respect pentru munca in Romania, din partea angajatorilor. Cei mici sunt de inteles, ca nu au de unde, dar cei mari nu au scuze. Parerea mea.

  8. Ma speriasem la inceput ca-ti anunti plecare ceva ;)

    Adevarul ca e mare lucru ce ati reusit, si desi nu sunt perfecte, toate site-urile care au aparut sunt mari pasi inainte.

    Cat despre greseli ‘interzise’…. nu cred ca se pune problema. Orcine face greseli Marius, si asta face parte din farmecul business-ului, altfel am deveni roboti :)

  9. Andrei Rinea spune:

    @Alexandru Raducanu :

    Din cauza sefilor mari. De aia. Nu exista testeri, nu exista mediu de lucru integrat (source control, staging servers, unit tests, nightly build), nu exista specificatii sau nu sunt clare samd.

    Stilul romanesc tip „merge si asa”. Si asta vad fix peste tot. Din cate am auzit de la niste prieteni la Hostway parca s-ar lucra „by the book” in rest nada.

    Ma scarbeste teribil aceste medii de lucru dezorganizate si nu vad multe alte solutii in afara de emigrare. Stiu, mi-au zis multi „schimba tu lucrurile, educa tu compania si sefii samd.”. Foarte usor de zis.

  10. Andrei Rinea spune:

    Project managerii deseori sunt niste combinatii intre parazit si/sau incompetent. Nu pot formula o specificatie coerenta si deseori nu inteleg proiectul in sine. Bonus poti primi de la ei si o portie de lehamite generalizata. Diagrame Gantt, UML sau altceva deja este SF pentru ei.

  11. orlando spune:

    Alexandru,

    ai inteles gresit, nu lucram sub-bugetat, piata ne-a fortat sa lucram asa

  12. Razvan spune:

    Orlando, spuneai ca multe site-uri s-au nascut dupa doar cateva saptamani. Cred ca tocmai aici e problema: exista o presiune nerealista a beneficiarului direct, fara sa cunoasca in profunzime zona de online. In cateva saptamani (2-3 parca v-a luat prosportul) nu ai cum sa faci atat analiza, cat si dezvoltare…si sa nu mai vorbesc de testare si finetuning.

    De cate ori beneficiarul tau direct a inteles ca o modificare de concept inseamna fie un delay fie un extra-time pentru programatori?! A devenit un fapt normal sa schimbi specificatiile de la o zi la alta si de cele mai multe ori in prelansare.

    Nu sunt impotriva deadline-urilor stranse. Sunt impotriva deadline-urilor negociate ca la piata si asta pentru ca avem o problema de cultura a clientului. Aici ma refer la proiecte pentru siteownerii cu nume grele, de unde vin si multe asteptari. Am parcurs anul acesta mai multe proiecte de anvergura si am vazut ce inseamna „sa stii ce vrei” si ce inseamna doar „sa vrei”.

    Cred ca e bine sa deschizi ochii unora care se uita doar la efecte, fara sa analizeze cauza, iar postul de astazi cred ca le-a fost adresat si lor.

    Bravo voua!

  13. Adi spune:

    Felicitari pentru toata echipa de acolo. Orlando, multa bafta pentru tot ce urmeaza de acum incolo, sper sa reusesti sa „scoateti” de acum incolo cat mai multe proiecte „by the book”, cred ca asta este visul oricarui manager :)

  14. fff spune:

    Am si eu o curiozitate, daca imi este permis: Cate persoane lucreaza in productie la o companie care lanseaza 30 asemnea proiecte in 17 luni?

    Asta ca sa intelegem mai bine ce inseamna eforturile depuse.

  15. Mihai spune:

    Felicitari, Orlando!
    And… keep walking ;)

    PS: Si da, e pleonasm. :D

  16. foto nunta spune:

    felicitari pentru munca depusa si pentru cum arata website-urile respective

  17. Cred ca se pune accentul prea mult pe tot ceea ce inseamna dezvoltare/procese. Cei din MediaPro, impreuna cu Orlando vad situatia dintr-o alta perspectiva, strict legata de business. De ce?

    – pentru ca dispune de resursele umane necesare;
    – pentru ca poate genera content relativ usor;
    – pentru ca piata de publicitate online creste foarte rapid. Nu exista destule siteuri care sa satisfaca cererea;
    – MediaPro Interactiv face parte dintr-un trust, unde viziunea si creativitatea se gaseste mai degraba in procente si cote de piata;
    – prin relatiile (fie in ghilimele sau nu) pe care le are trustul, acestia pot umple spatiile de reclama, nu neaparat marjand pe fraze: „Suntem No.1 pe aceasta nisa/Calitatea traficului este …” si asa mai departe.
    – pentru ca dezvoltarea in masa nu incalca nici o lege in .ro :_)

  18. @ orlando: ce inseamna ca piata v-a fortat sa lucrati asa? S-au terminat oamenii de specialitate si nu aveti de unde angaja? Exista niste presiuni din afara MPI sa tineti salariile la un anumit nivel?

    Poate n-ar strica sa deschideti o categra de specialitate la facultatea trustului, si sa le garantati la oameni si job-uri…

    PS: o sa lucrati si pentru terti? Sau doar o sa intretineti ce ati facut? Cu alte cuvinte, va faceti centru de profit si mai ales de produs cash?

  19. nu am spus ca nu putem gresi, ci doar ca atunci cand esti sus fiecare greseala oricat de mica ar fi devine una mare… mare atentie la detalii, atat…

  20. Marian S. spune:

    Sunt un amator de amator si ma bag si eu in seama… sic !
    Am o intrebare serioasa: ce este acela un tester ? Este unul care verifica un site despicind firul in patru ? care gaseste orice chichita ? care il freaca zilnic din link in link si din pagina in pagina si gaseste buguri ?
    Mii de draci, am asemenea talente !!!
    Vorbesc serios, Orlando, cum ajunge un om sa fie tester ?
    Multumesc anticipat pentru raspuns (oricui il ofera).

  21. YODA spune:

    ce sa mai, acum cu adevarat detineti cel mai tare portofoliu de site-uri. La stirileprotv.ro e mai greu sa ma deconectez, imi da eroare, pe Opera merge ceva mai bine.

  22. orlando spune:

    da Marian, acela e un tester, cel care cauta orice chichita, freaca linkurile si gaseste bug-urile. te luam la noi daca ai asa talente :)

    fff,

    am inceput cu pana in 10 oameni tehnici, acum avem ceva mai multi

    Alex,

    da, piata pe partea de programatori/designeri/htmlisti este foarte limitata in oferte

  23. Andrei Rinea spune:

    @Marian S. :

    Da, un tester face in principal asta (testare manuala). Tester-ii mai avansati pot scrie si unit test-uri sau sa ruleze suite de teste (teste de integrare samd) dar in majoritate.

    Tester-i insa sunt mai slab platiti decat programatorii.

  24. green spune:

    ok. unde, cand, cu cine? ar mai fi si de ce, dar asta conteaza mai putin.

  25. Marian S. spune:

    Intrebarea mea de mai sus a fost foarte serioasa.
    Am talent la cautat „nod in papura„ ; pina acum faceam acest lucru (cu succes) la echipamente de telecomunicatii (lucram la service). Anumite considerente ma determina sa-mi schimb munca. Nu sunt un profesionist in webdesign ci doar un amator care le prinde din zbor (sau dupa ureche, daca vreti). Deci ideea e clara: acesta seamana cu un anunt de angajare.
    Nu vad nici o modalitate de contact in schimb este extrem de usor la mine: un click pe nume va duce la un (fel de) site personal cu toate datele de contact. Multumesc.

    FOARTE IMPORTANT: POTI SA NU APROBI ACEST MESAJ DACA IEI LUCRURILE IN SERIOS SI VREI SA MA CONTACTEZI. DACA IL APROBI TE ROG SA STERGI ACEASTA ULTIMA PARTE SCRISA CU MAJUSCULE. NU AM GASIT ALTA MODALITATE DE CONTACT, ASTA ESTE.

  26. Marian S. spune:

    Ups, asta a intrat fara moderare…

  27. Daniel Buca spune:

    @Andrei Rinea
    Nu reusesc sa-mi dau seama daca problema este la tine sau ai avut parte numai de sefi care au ajuns accidental in acea pozitie.

    OnTopic:
    Cred ca exista oameni care inca nu inteleg ca munca de development in online nu este acelasi lucru cu munca de development intr-o companie clasica de software.
    Probabil si din cauza asta sunt putini oameni de valoare pe online.

    Ce a facut Orlando este foarte simplu de explicat: a fost nevoit sa acopere niste gauri cauzate de lipsa de focus pe online din media pro pana la venirea lui. Evolutia pietei de online (exponentiala de altfel) nu s-ar fi oprit ca sa astepte ca MPI sa recupereze timpul pierdut, sa se alinieze la o linie de start virtuala si apoi sa-si continue cursul.
    Odata ce aceste gauri sunt acoperite si s-a pus un cap de pod in domeniile de interes (a pune cap de pod = to establish a presence) lucrurile probabil se vor intampla altfel.
    In general se fac doi pasi inapoi, vezi unde esti, iti revii din ameteala, scapi de euforie si o iei de la capat.

    Iar despre forta de munca de pe piata romaneasca? Foarte putini oameni de valoare, foarte putini oameni care sa isi respecte munca, foarte multi oameni care considera ca daca stiu cateva cuvinte cheie (gen gantt, uml, staging servers) atunci cu siguranta merita de la n mii de euro in sus.

    Testeri in online? Da, la un anume nivel iti trebuie testeri DAR sa nu uitam cateva aspecte:
    – traim intr-o era in care, pentru a fii online cat mai curand, se lanseaza versiuni early beta si chiar alpha publice si testerul este comunitatea
    – testing-ul s-a mutat mai multe pe partea de concept si usability (un focus group facut aprioric in care testezi un concept, un layout, etc)

  28. Andrei Rinea spune:

    @Daniel Buca : Am descris situatia dintr-un singur context cand am vorbit de sefi de proiect. Care daca stau sa ma gandesc nu sunt intr-un post de sef de proiect. Probabil o mica refulare de moment. Si repet, asta intr-un singur context. In celelalte am dat de oameni foarte ok.

    Ontopic : Iti dau dreptate privind faptul ca unii oameni doar pentru ca au auzit (nici macar nu am zis ca stapanesc) niste concepte utile in dezvoltare de software nu inseamna ca merita cine stie ce salarii.. Notiunile acestea aplicate cum trebuie maresc productivitatea pe termen mediu si lung dar daca tu nu poti sa scoti mai multi bani cu ele inseamna ca nu meriti nici tu bani in plus.

  29. Daniel Buca spune:

    @Andrei Rinea:
    1. Situatia dezastroasa a pietei de munca ne afecteaza pe toti, intr-un fel sau altul. Sunt afectati atat cei care isi cauta de munca si sunt buni pentru ca le este greu sa-si demonstrezeze valoarea cand se lovesc de un perete de neincredere si este greu cat si cei care vor sa angajeze pentru ca nu prea au de unde alege si trebuie sa recurga la compromisuri.

    2. In opinia mea succesul unui produs online inseamna concept + moment + implementare.
    Momentul, daca l-ai pierdut, el nu se mai intoarce.
    Conceptul trebuie testat cat mai devreme ca sa stii in ce directie o iei.
    Implementarea: odata ce ai fost prezent pe piata la momentul care trebuie cu un concept cu potential atunci poti sa faci o implementare by the book (atunci devine chiar obligatoriu).

    Mai este un aspect care trebuie adus in discutie aici: ce inseamna implementare by the book in aplicatii online? In nici un caz nu este similar cu dezvoltarea clasica de aplicatii. Cand dezvolti o aplicatie online trebuie sa fii tot timpul pregatit pentru o schimbare de macaz.
    Rolul unei echipe de management si analiza este foarte important pentru ca aplicatia online trebuie gandita intr-o arhitectura de tip fagure unde fiecare element din puzzle e un proiect in sine. Numai asa poti ajunge in dezvoltare online sa ai componente re-utilizabile si, mai important, o schimbare de specificatii la un moment dat in evolutia proiectului sa nu te trimita back to the drawing board.

    Sunt multe de discutat pe tema asta dar nu vreau sa plictisim ceilalti cititori :) .

  30. orlando spune:

    Daniel,

    multumesc pt comentariile de calitate lasate pe blog in ultimele zile

  31. Daniel Buca spune:

    Orlando,
    Cu placere, chiar as aprecia daca ar fi un loc virtual in care sa discutam astfel de lucruri pentru ca sunt foarte multe pe care le putem invata unii de la altii.

  32. vincentiu mihaiu spune:

    scuzele sunt acceptate. toate bune

Lasa un comentariu