Chiar asa, suntem 12 milioane?
miercuri, octombrie 22nd, 2008anuntata de Sorin Tudor la finele lui august, preluata azi de ZF, o statistica InternetWorldStats ne anunta ca suntem in total cam 12 mil de internauti in .ro. Penetrare de aproape 54%, locul 8 in Europa, inaintea Suediei, peste media europeana, 7 mil useri in plus fata de august anul trecut si 5 mil useri in plus fata de septembrie anul trecut … mai sa fie, tot urbanul .ro e pe la 10-11 milioane.
This entry was posted on miercuri, octombrie 22nd, 2008 at 08:43 and is filed under aberatii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
27 Comentarii
Lasa un comentariu
Serios? Asa de tari suntem? Asa dintr-o data, 5 milioane pe plus (+)?
bineinteles ca nu e o cifra corecta, cred ca este evident cu ochiul liber.. se creeaza inflatie :)
Probabil ca ne numara de mai multe ori, cam cum socotea Pristanda steagurile. Ca tot vin alegerile. :) De exemplu eu intru pe net si de la redactie, si de acasa, si de pe mobil, cu trei IP-uri diferite. De cate ori ma socotesc oare ca utilizator?
M-am dus totusi pe site-ul ITU sa vad cum sta treaba cu Romania. Am gasit asta.
Si am citit apoi cum aduna datele:
„The ITU’s Market Information and Statistics (STAT) Unit collects its Telecommunication/ICT data directly form governments by means of an annual questionnaire that is sent to the government agency in charge of telecommunications/ICT. This is usually the Ministry or the regulatory agency. The STAT Unit verifies and harmonizes data, carries out research, and collects missing values from government web sites and operators’ annual reports, particularly for countries that do not reply to the questionnaire. Market research data are also used to cross-check and complement missing values.”
Face cineva o intrebare la ANRCTI? :)
LOL,
de cand 54% (.ro) e >> 77% (.se)?
Pacat ca nu facem nimic interesant pe net :)
daca eu am rds prin cablu, modem 3G, pachet date la mobil + internet la servici .. m-au numarat de 4 ori?:)
Am vazut un studiu in care se spune ca „55% dintre romani au wc-ul in curte sau nu apa curenta”. Poate se numesc internauti :)
De cand sunt statisticile mai mult decat niste estimari?
Poate doar daca sunt „exact statistics” si care incearca sa reduca marjele de eroare ale estimarilor… E ca in web analytics, numerele alea nu reprezinta absolutisme, tendintele sunt chestiunile sunt importante…
@Czke: exact ;)
Waw… inseamna ca si bunica-mea e pe net… La anu ii iau si calculator.
Pai inseamna ca si eu sunt numarat de 3 ori si multi altii. Cine face o statistica cate conexiuni are omul in medie ca sa stim la cat ii impartim paia 12 milioane :)
Eu continui sa cred ca raspunsul e la ANRCTI si la „formularul” completat de ei. Numai asa pot aparea cresteri din astea hei-rupiste, din condei. In plus, chiar daca din birocratia autohtona nu a disparut obiceiul raportarilor umflate, de data asta cred ca e o greseala umana – nu o intentie rau-voitoare. E prea gogonata.
pun pariu ca au numarat aproape 2 milioane de tarani. adica populatia tuturor satelor unde s-a instalat net la primarie si la caminul cultural. aici am gasit mai multe:
http://www.frontnews.ro/social-si-economic/it-si-c/uniunea-europeana-vede-doua-milioane-de-tarani-romani-navigand-pe-internet-15371
[…] Sorin Tudor si Orlando comenteaza si atrag atentia asupra unor statistici cel putin ciudate legate de utilizarea […]
orlando: anc raporteaza pe siteul lor doar cifrele la 31 dec 2007: un total de 5.7 milioane de conexiuni
http://www.anrcti.ro/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/raport%20anual%202007_machetat.pdf
Suedia nu este ?ara în care veniturile din publicitatea online le-au dep??it pe cele din TV? Dac? cifrele erau reale aveam ?i noi primii milionari în euro din internet.
Catalin,
iti multumesc pt link, i-ai raspuns si lui Dan publicand acest raport.
5.7 milioane de conexiuni mi se pare mult daca ne gandim ca in spatele unei conexiuni avem, de obicei, mai mult de o persoana (ex, voi la GSP sunteti cateva sute dar aveti 1-3 conexiuni (una de baza + back-up, noi la MPI suntem + 100 in spatele a doua conexiuni si exemplele pot continua la nivel de familie, conexiunea de acasa, mama, tata, copii).
Daca avem intr-adevar 5.7 milioane conexiuni la nivelul sfarsitului de an 2007 atunci e foarte probabil ca numarul de utilizatori sa bata spre 7-8 mil.
Czke,
da, esti numarat de 4 ori insa in acelasi timp daca, pe langa tine, conexiunea RDS o mai foloseste cineva respectiva persoana nu e numarata. se compenseaza cumva, vezi ce i-am spus mai sus lui Catalin, adaug faptul ca in cele 5.7 mil exista multe duplicari de useri ca in cazul tau, utilizatori care au acces la internet si de acasa si de la birou, mai nou si de pe telefonul mobil.
[…] o confuzie grava referitoare la numarul utilizatorilor de internet in Romania. Cum procedam? Intai sa vedem de unde provine […]
[…] mai scris Orlando si Ionut Oprea Pe aceesi […]
hard to believe! :P
Si cifrele din raportul ANRCTI trebuie interpretate. Sunt doar 3.65 milioane de conexiuni active din cele 5,7. Cifrele sunt umflate de conexiunile mobile. Cum conexiunile astea sunt considerate si broadband, avem si un procent semnificativ de conexiuni broadband :D, dar marea majoritate sunt inactive.
Motivul e simplu, promotiile la celulare cu abonamente de date, abonamente care nu sunt folosite.
[…] citind blogul echilibrat al lui Orlando Nicoara, care la randul sau citeaza alte surse, ca pe internetul Romanesc sunt 12 milioane de oameni. Sau […]
noi suntem 4, acasa, cu 2 conexiuni la internet. tata la tara (30 km de oras) are si el wifi neprotejat, si mi se pare ca in ultima vreme tata vergina sta cu laptopul pe ulita sa fure niste net. deci s-ar putea sa fie vro’ doispe milioane
Am scris si eu mai demut pe tema asta:) http://bloguri.dailybusiness.ro/gecad-epayment/internet-new-media/crestem-intr-un-an-cat-altii-in-7-oare-593
Problema cred ca este la InternetWorldStats. ITU in principiu afiseaza date mai aproape de realitate. 5,7 milioane de abonati la servicii de net, 12 mil utilizatori, 2 mil de abonati la broadband.
E clar, acum ne-am linistit cu totii. Nu vorbim de „utilizatori unici„, ci de un termen generic de… „utilizatori”. Apar insa doua intrebari:
a) si la precedenta statistica vorbeam de acelasi lucru si numarul „utilizatorilor” respectivi a crescut realmente atat de mult (sau atunci numaram altceva/altfel)?
b) celelalte tari la care ne raportam vorbesc despre acelasi gen de „utilizatori” (sau si ei numara altceva/altfel decat noi)? O sa ma uit din nou la sursele pe care le-am gasit mai devreme, pe tari…
Daca raspunsul la numai una dintre intrebarile de mai sus este DA, eu sunt foarte bucuros si incep sa inteleg de ce au iesit fotbalistii din top 100/300 si au intrat antreprenorii online.
V? propun o alt? surs?: CIA The Wolrd Factbook
2003 – 4 mil de internet users
2005 – 4.9 mil de internet users
2007 – 12 mil de internet users
Cum define?te CIA un „internet user” ?
Internet user: „This entry gives the number of users within a country that access the Internet. Statistics vary from country to country and may include users who access the Internet at least several times a week to those who access it only once within a period of several months.”
iar internet hosts în 2008: 2.195 million
Surse:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
http://www.umsl.edu/services/govdocs/wofact2007/rankorder/2153rank.html
http://www.umsl.edu/services/govdocs/wofact2005/rankorder/2153rank.html