De weekend, cat costa un site serios?

Intrebarea a pus-o Radu Ceuc? pornind de la o declaratie a lui Calin Fusu pentru Zf.ro, Calin vorbeste in articol de cateva sute de euro pt un site de prezentare dar si de faptul ca Neogen a costat 1 milion de euro in 5 ani de zile. Reactia lui Radu a fost declansata de declaratia de mai jos:

„Spre exemplu, un site de prezentare cu cateva texte poate costa doar 100 de euro”

Pareri?

89 Comentarii
  1. Liviu spune:

    aproximativ 500 milioane de euro … parca atata costa eRomania.

  2. Itmadness spune:

    Intre 10.000-20.000 de euro ..

  3. referee121 spune:

    Poate pleca undeva de la 200 de lei… cu 3 pagini facute in word !
    Si poate ajunge pana la 652$ pentru neogen.ro pe websitevaluecalculator.com !!!

    Asta asa ca o idee…

  4. Cristian Pirvu spune:

    Nu exista conceptul de „un site serios”.
    Pretul se fixeaza in functie de cu totul si cu totul alte caracteristici ale site-ului. Cineva, acum multi ani, intreba (si se mira): „Da ce ma, nu puteti si voi sa faceti 3 pagini ca la Yahoo ?!?!”

    Nu poti avansa cifre pana nu stii despre ce site e vorba. Nu poti avansa cifre de 10.000 – 20.000 dupa care sa spui „Ok, si acum hai sa vedem ce contine site-ul”. E ca la interviul de angajare cand esti intrebat: „Si ce salariu vrei?” fara sa ti se spuna exact ce trebuie sa faci.
    Doar o parere …

  5. Ciprian spune:

    Nu cred ca un site chiar si de prezentare ultra banal poate sa mai coste in zilele noastre 100Eur, poate la negru in Regie. Dar nici un site serios in general nu ar trebui sa coste mai mult de un 50.000 euro si in medie 10-15-20 de mii (cu o echipa buna se pot face lucruri mari). Iar 1 mil de euro Neogen :))) buna gluma.

  6. ulise spune:

    A, dar la intrebarea de aici sunt mai multe raspunsuri :)
    1) Nu este prost cel care cere ci acela care da
    2) Costa cat face
    3) Pretul este ultimul care se discuta
    4) Depinde cine intreaba si cine cumpara
    5) Cat dai?
    Eterogenitatea ofertei si echipelor si a pietei de webdesign este prea mare si putin sedimentata pentru a vorbi de o piata stabila, pentru a nu suprapune specificul „shpaga / comision” evident, asa ca acest articol este, degeaba :) dupa mine

  7. Vlad spune:

    sa ceri 100E pe un site e ca si cum te-ai prostitua pe centura pentru bonuri de masa. Scuze de expresie dar din cauza acestor oameni, clientii au impresia ca internetul e gratis. M-am saturat sa aud expresia „Stii am un vecin care mi-a zis ca imi face treaba cu 100E”

  8. Fluture spune:

    Incredibil. Pur si simplu incredibil. Fusu a ramas la aceleasi conceptii ca in anii in care manca doar paine cu apa. Dar de data asta numai pentru altii. Siteul lui a costat un 1 milion in 5 ani (presupun ca aici pune tot bugetul, inclusiv hosting si salariile angajatilor), dar se pot face si site-uri cu 100 EUR.

    Asta imi aminteste de inceputurile on-line-ului si de oamenii care veneau pentru site-uri de prezentare (4-5 pagini) si se holbau cand le cereai 500 EUR. „A, pai daca-i asa, baiatul lui nea Vasile, soferul meu, care e clasa a IX a la liceu mi-o face pe 50 EUR”. Bine, nene, atunci du-te la ala, de ce ai mai venit la mine?

    Incredibil, in online-ul românesc sunt aceleasi discutii ca si acum 10 ani…

  9. Dragos spune:

    Da o legatura serioasa de leustean, cat mai costa?

    (Intrebarea mea sau cea din post fac parte din acelasi registru)

  10. Radu Ceuca spune:

    Eu vroiam sa zic mai degraba „Cat costa un site, serios vorbind…” Sunt de acord ca nu exista „site serios” :)

    Imi mentin parerea ca trebuie sa insistam pe educarea varfului piramidei, cat timp inca sunt probleme acolo n-avem nici cea mai mica sansa cu baza.

  11. Razvan Tirboaca spune:

    Presupun ca a aruncat suma de 100 de euro, pentru necunoscatori, tocmai pentru a da greutate milionului. E un fel de: „o am de 13 insa media la chinezi e de 9, deci o am chiar mare” (n-am gasit un exemplu mai descriptiv) :)

  12. gigix spune:

    Da’ o casa serioasa cat costa?

  13. Albert spune:

    acum sa ceri 1000e pe un site de prezentare e penibil…si pt un magazin online cat mai ceri 10.000? din punctul meu de vedere un site de prezentare treb sa fie undeva intre 200 si 500e maxim…sa nu uitam ca traim in jegul asta de tara unde totul costa mai mult ca in Monaco dar calitate de 3 lei…

  14. Jan spune:

    Sa pornim de la faptul ca intrebarea e idioata… de aici rezulta faptul ca Fusu nu trebuia sa raspunda (poate a fost o capcana?).
    La intrebari idioate in general nu se raspunde sau, raspunsul vine ca sa educe pe cel care pune intrebarea.

    Faptul ca nu am inteles nici acum nimic despre capitalism ma surprinde (putem observa si din raspunsurile de aici). Orice costa fix atata cat face.. adica cat e dispus cineva sa plateasca pentru acel produs/serviciu. (nu mai dau exemplu cu aurul si apa in desert ca e rasuflat).
    Pentru toti cei care nu stiu cat sa ceara pentru munca lor le recomand produsul nostru de pontaj online Paymo (http://www.paymo.biz). Primul pas e sa stii cat timp lucrezi tu sau angajatul tau pe un proiect.

  15. B. spune:

    In conditiile in care ditamai fondul de investitii m-a sunat ca vrea sa-mi preia unul dintre site-uri si le-am propus ca pret venitul pe 1 an (30k), dupa care… inca nici un semn, la 2 luni de la negociere, iar alti stimabili mi-au oferit venitul pe 4 luni, nu ma mir nici de site-urile de 100 euro.

    Vorbesc de un site care aduce minim 2000 euro luna.

    In concluzie, Neogen a costat 1 mil, atat cat costa si alte zeci de business-uri in care sunt 100 de puturosi care plimba o hartie de la unul la altul (am avut cumplita experienta a semnarii unui contract de publicitate cu o regie a unui mare trust si m-au zapacit zecile de mailuri primite in fiecare zi de la alta persoana), dar astea sunt preturi pentru ei, pentru exituri si asa mai departe. Daca e sa le lucrezi sau sa le vinzi ceva, munca ta valoreaza 100 aia de euro, cel mult,

  16. Dragos spune:

    Si pentru o industrie care se chinuie sa isi gaseasca identitatea si sa-si construiasca sistemul de valori, pac, apare Jan cu un soft de pontaj :))))))

    Parca ma uita la o piesa de Caragiale… =))

  17. Bogdan spune:

    100 de euro e un pret studentesc si nu include unele garantii precum faptul ca este conceput dupa un principiu gandit si coerent sau faptul ca trebuie sa urmareasca o implementare dupa standarde si in conformitate cu ceea ce doresti de la respectivul sit web.

    Eu am lucrat la sit-uri pe una-doua sute de euro si pot spune ca asa am invatat multe lucruri. Totusi, uitandu-ma inapoi pot spune ca e un pret just pentru munca pe care am facut-o.

    Daca doresti un produs profesional, fie el si o pagina de prezentare, cred ca ai nevoie sa platesti putin mai mult.

  18. Stefan spune:

    Pai tu vorbesti Orlando…care vinzi site-uri cu 200 euro?
    Pai vreti site-uri cu personalitate, cu zvac, cu ceva numai al lor… dar sa coste 100 euro? Pai cine le lucreaza? Unul care a auzit ieri de HTML si le face in FrontPage?

  19. Andrei Rinea spune:

    Pe de alta parte m-am saturat si de ratatii de „dizainari” care cer 500-600 EUR ca sa tranteasca un rahat in Flash sau HTML/CSS cu 4 pagini statice. Google Sites, Microsoft Office live for Small Business deja ii halesc. Si cu putin noroc si eu curand.

  20. orlando spune:

    Stefan, despre care Orlando vorbesti?

  21. Dragos spune:

    Orlando

    Da-le si niste paine te rog, ca din ce vad avem un circ pe cinste.

    Andrei, inainte sa iti faci site-il cu softurile alea, sa cumperi softul lui Jan de pontaj, sa stii si tu cat ai muncit.

  22. orlando spune:

    Dragos,

    te bag la spam, daca mai ataci persoanele si nu ideile

  23. Stefan spune:

    Orlando, pongo.ro nu este al tau. Sau si al tau? Nu este acolo un banner mare cu site-uri pornind de la…?

    Nu de la pongo.ro m-a sunat un tip asta vara.. sa-mi spuna ca-mi dau 70euro pe un site facut cu template-uri de pe monstertemplates.com… si ca ar trebui sa fac cam 10 site-uri pe luna ca sa-mi iau un salar de 700 euro?

    Acum stii despre car Orlando vorbesc?

  24. Dragos spune:

    O sa comentez cu alta adresa de mail si un pseudonim :D

  25. Pyuric spune:

    Cum spuneam si in comentariile de pe blogul lui Radu Ceuca, 100 de Euro inca e ok :)) Cel putin pe partea de muzica, toti artistii de la noi se asteapta ca un site sa fie gratis. Sau sa le ajunga o pagina de MySpace… ca asa au fost ‘educati’ de fanii lor sau diverse persoane care cica fac promovare online. Indiferent daca site-urile respective ies excelent sau execrabil. Din cate stiu, cel mai scump site al unui artist roman a costat 300 de euro, si daca vii si le faci propuneri mai scumpe n-o sa accepte nimeni si vor crede ca e tzeapa, ca n-are cum sa coste atat si ca au ei niste fani priceputi care le vor face site-ul pe gratis… sau eventual isi fac singuri un blog pe blogspot.

  26. orlando spune:

    Stefan,

    eu la Pongo/Bizoo sunt investitor, actionar minoritar, nu am treaba cu operationalul, daca ei reusesc sa vanda siteuri cu 100 sau 200 euro bravo lor.

  27. Dragos spune:

    Hai sa nu te superi pe mine Orlando, o sa imi exprim si eu parerea fara sa atac nici macar ideile.

    Cred eu ca ideea potrivit careia un site se face si cu 100 euro e doar un efect, pe care incercati sa il discutati, insa uitam de cauza. (Ideea mi-a venit in timp ce citeam un coment la Radu pe blog).

    Mi se pare foarte normal sa creada lumea ca un site de prezentare se poate face si cu 100 euro din moment ce ei cred ca la site-ul ala lucreaza un „web designer”. Ei asa masoara valoarea site-ului, in banii pe care ii dau, nu pe site, ci pentru munca depusa in functie de cati oameni sunt.

    Ceea ce ar trebui sa stie omuletzii astia care vor site cu 100 euro, e ca in spatele procesului de executare a unui site nu sta un om orchestra numit generic „web designer” ci o echipa de 3 – 4 oameni, minim, fiecare avand un rol vital pentru reusita site-ului.

    Ma bucur ca mai nou si daca lucrezi cu un freelancer, de fapt, tot cu o echipa lucrezi, in cele mai multe cazuri, pentru ca el aduna alti prieteni/colaboratori cu care face lucrarea.

    Ca o concluzie, site-uri cu 100 euro nu exista, cel putin nu site-uri care sa iti foloseasca, sa aiba wireframe-uri si user flow-uri facute, sa aiba un studiu de usability pe el, un audit de seo s.a.m.d.

    Ah si inca ceva, un site nu e gata si bun daca e online si merge, un site e bun daca ai facut ceva cu el, daca te-a ajutat sa iti promovezi/vinzi produsul sau sa castigi imagine (depinde de scop si obiective). Mai mult, un site nu il faci si atat, il lasi online si iti vezi de treaba…it’s a living thing…virtually speaking.

    Nah, e bine?

  28. Angel Petrescu spune:

    calin fusu e dobitoc pt ca nu face el site’s… pune pe altii si atunci e normal sa nu aprecieze munca la un site.

  29. Angel Petrescu spune:

    ps: ca si multi altii ;)

  30. Angel Petrescu spune:

    ps2: ii dau eu 100 de euro sa imi faca site de prezentare, el personal… desigur, o sa il chinui… o sa cer 3-4 variante etc…

  31. Angel Petrescu spune:

    ps3: ii dau inca 50 euro sau 100 dupa ce nu imi convine nika… ca sa dureze vreo 12 luni… ce puii mei? nu se stie cum e vorba de un client mofturos mai ales pe site-uri de prezentare?

  32. Angel Petrescu spune:

    ps4: sunt absolut deacord cu radu. si mai mult de atat urasc si desconsider orice „programator” care foloseste tot felu de tools ca sa faca un site. cel mai bun e cel facut cu mana ta cap coada.

  33. Stefan spune:

    @Orlando

    OK… atunci ori esti de acord cu Fusu, ori scoti de pe coloana din stanga Pongo.ro.

    Ma gandeam ca unul care are idei ca okidoki.ro, gandul.info poate sa ceara mai mult de la pongo.ro

  34. Mda, uite cu conceptii de genul asta ma lupt eu zi de zi in discutii cu clientii. Stii, ideea e sa il intrebi pe el, chiar ar face un site de prezentare cu 100 de E? E drept, siteul costa atat cat cere clientul de mult, din punct de vedere al muncii, dimensiunii, complexitatii, dar la un moment data vine si vorba de valoarea muncii si de respectul pentru munca depusa.

  35. orlando spune:

    Stefan,

    Nu sunt implicat operational la Pongo/Bizoo, in afara de Dan (partenerul meu de acolo) nu cunosc nici un om care lucreaza acolo, cred ca poti face diferenta.

  36. Mihai spune:

    Eu nu cred ca exista cineva in tara asta care deschide Photoshop-ul sau care scrie 3 linii de cod pentru 100 de euro. Si sunt convins ca singurii care cer 100 de euro pe un site sunt pustani care fura template-uri html de pe torrenti si apoi doar schimba niste texte. E vorba de o munca de maxim 2 ore de copy paste.
    Si spun asta pentru ca primesc lunar spam pe yahoo de la diferite „firme” care fac site-uri pe 300 de lei.

    Ca sa intelegeti mai bine modelul de lucru :
    – se ia o baza de date cu 10-15-20 de mii de conturi de yahoo
    – se trimite lunar spam
    – din 20.000 daca 10 musca momeala lunar si-a scos omul banii de bere fara mare osteneala.

    Eu am impresia ca vinovati la faza asta nu sunt clientii cat „webdeveloperii” astia de carton.
    Pun pariu ca in Romania se aude mai des fraza „Iti fac un site cu 100 de euro” decat fraza „Fa-mi un site, iti dau 100 de euro”.

    Si asa ca idee, desi contrazic putin ce am scris mai sus, nu demult, mi s-au oferit 100 de euro ca sa fac un site :))). Rad acum, am ras si atunci.
    Si da, mi s-a spus si clasicul „tu vrei cam mult, am o cunostinta care il face cu „.

  37. Radu Cretu spune:

    Hmm … o sa supar pe multi dintre voi cu afirmatia: Calin Fusu are dreptate!!!! Fac o scurta introducere, sunt un webdesigner, dupa parerea mea ok, nu ma consider nici picasso nici noob .. am mai multa experienta pe online gambling… anyway …

    Hai sa facem o analiza rapida… ca sa faci un site ai nevoie de: design, programare, content, debugg si optimizare…. (pentru un site de prezentare de 5 pagini)
    design psd – 3-4 ore
    xhtml + css, javascript 2-3 ore
    implementare pe wordpress 2 ore
    content 2 ore
    debug 1 ora
    optimizare 2 ore
    total: 12-14 ore * 20 euro ora domnilor webdesigneri = 240 – 280 euro
    judecam asa 12-14 ore inseamna 2 zile de munca… nu va convin 120-140 euro / zi adica vreo 2700 euro / luna ? trimite-ti la mine clientii daca voua vi se pare putin … va-ti invatat cu bani multi si munca putina, asta nu e bine deloc… si daca vreti exemple de astfel de site-uri spune-ti ca va voi da.

    Iar pentru cei ce au dubii vis a vis de wordpress: Uitati-va in piata, 70-80% din site-uri sunt de 5 pagini de prezentare..asta cauta lumea… trebuie sa va adaptati…pe client prea putin il intereseaza ca e wordpress, joomla, drupal, sau un cms facut de voi, el vrea sa isi administreze paginile, sa arate bine, sa functioneze, sa dea bine in google si SA COSTE PUTIN!

    concluzie: o industrie pe unde se perinda multi inapti, calici, tzepari cum vreti sa va numiti toti cei nemultumiti! Munciti si invatati sa va optimizati munca, oferiti calitate si faceti pretul la site pentru cat munciti nu dupa client!

  38. Angel Petrescu spune:

    @Radu Cretu: pentru tine gramatica e o chestie care se face in joomla sau drupal :) cand o sa te lamuresti sa ne zici si noua ;) si mai ales sa ne zici si pretul pe ora ;) vrei si o concluzie?

  39. Angel Petrescu spune:

    @Radu Cretu: concluzie: stai prost si cu logica. aici se discuta ca nu se poate face un site de prezentare cu 100 euro. tu singur admiti ca dureaza 1-2 zile… si sari cu pretul peste 100 euro.

  40. Stefan spune:

    @Orlando

    bine ca nu finantezi actiuni teroriste fara sa stii.

  41. Autogreen spune:

    eRomania nu e un site e un intreg sistem de administrare a statului si s-ar putea sa coste mai mult de 1 mld de euro. Numai pregatirea a un milion de functionari publici pentru utilizarea sistemului poate costa 100 de milioane de euro.

  42. Radu Cretu spune:

    imi cer scuze de ortografia commentului … nu prea am vorbit si scris limba romana in ultima perioada … insa angel … fi mai explicit te rog cand intrebi de ora? agentia web…este o companie de prestari servicii asadar taxarea se face intradevar la ora…ai tu o metoda mai buna de cuantificare a muncii?

    Referitor la pret: Reflecta putin asupra ideii urmatoare: Calin Fusu in mod cert nu s-a referit ca in 100 de euro obtii un site, cu design unic, cross-browser, valid Web 2.0, Section 508 sau WAVE … mi se pare rezonabil

    Luam problema si invers 100 euro/site = 2 zile de munca = 50 euro / zi * 21 = 1050 euro / luna = un salariu decent pentru un webdesigner decent …

  43. Razvan Tirboaca spune:

    @Radu evident ca se fac siteuri pe 100E, ba chiar sunt de 1000 de ori mai multi care fac pe 100E decat pe 5000E. Si da, taxarea se estimeaza la ora.

    Tocmai d-asta un webdesigner care face 15 siteuri pe luna de 100E nu este un webdesigner bun, nici macar decent, este doar un webdesigner care castiga 1500E/luna. Un design eficient nu se face in 2 ore, o implementare corecta la fel (fie ea si de blog, Orlando!) iar stilul asta nu te ajuta sa evoluezi.

  44. Radu Cretu spune:

    Ok, reformulez … job-ul de webdesigner este la fel ca oricare job, webdesignerii nu sunt o rasa aparte … nu sunt ei si restul lumii, asta inseamna ca un webdesigner angajat isi face treaba pe care este platit sa o faca si atat…o intrebare …. cati dintre voi aveti angajati? si cati dintre voi aveti un webdesigner angajat?

    Eu am webdesigneri angajati … si cunosc un lucru la sfarsitul lunii compania mea trebuie sa dea cu plus … daca da cu minus ii trimit acasa. Este vorba de principiul eficientei in afaceri. Parerea mea ca la 1500 euro pe luna gasesc sa angajez un webdesigner foarte talentat care sa faca ce ii spun eu cum ii spun eu, adica implicit si site-uri de 100 euro.

    Daca intradevar el considera ca i ingradeste creativitatea ca nu se poate exprima este liber sa o faca in timpul sau liber sau sa plece … nu vad de ce atata agitatie pe subiectul webdesigner … este pur si simplu un job si asa este tratat peste tot indiferent ca lucreaza la MPI indiferent ca lucreaza la Google, tot la ora tot ce i se spune face.

    Revin vis a vis de Google, daca un webdesigner foarte talentat ajunge sa lucreze la Google sau la Facebook … cum se mai exprima…acolo toata ziua aranjeaza pixeli nimic mai mult..

  45. Dragos spune:

    Radu,

    M-am gandit de trei ori inainte sa scriu postul si nu o sa te contrez cu nimic, desi daca m-as apuca as rescrie Iliada, insa vreau sa te rog si eu ceva, posteaza aici site-ul „companiei” tale sau arata-ne un portofoliu sa vedem si noi site-uri facute cu design in 2 ore si implementare pe wordpress in 2 ore…de tine sau de webdesignerii aia talentati de la tine.

    Multumesc

  46. Angel Petrescu spune:

    @dragos: m-am gandit si eu sa ii raspund… da’ nu are sens… sa faca el site-uri pe 100 de euro si cu asta basta… nu ma mira ca ii da dreptate lui fusu… e fix la fel

  47. Angel Petrescu spune:

    se pare ca astia care nu accepta ideea ca nu se face un site de prezentare pe 100 de euro suntem „inapti, calici, tzepari ” ca sa citez din clasicul cu pricina, inca in viata :D

  48. Dragos spune:

    Eu ma bucur ca a scris Radu, avem un exemplu clar de ASA NU!

    O sa dau link-ul la postul asta mai departe de cate ori am ocazia…

  49. Radu Cretu spune:

    Dragos…te simti cumva ca webdesigner mai presus decat un programator? sau decat un copywriter? sau decat un profesor universitar? sau decat un doctor?

    Angel…problema este alta… nu ai inteles esenta! Renteaza sa lucrezi si pe 100euro site-ul daca te incadrezi in 2 zile de munca … problema este ca nu vei gasi de lucru atat de des incat sa lucrezi 21 de zile! Insa majoritatea webdesignerilor doresc sa fie freelanceri!

  50. Dragos spune:

    Radu,

    As intra in polemici cu tine dar am si eu un principiu: „Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.”

  51. Angel Petrescu spune:

    @radu… subscriu la ce a scris dragos

  52. Radu Cretu spune:

    Ok, ma retrag din subiect, sunt de alta parere si atat! Afirm doar ca aveti gandire de webdesigner freelancer, nimic mai mult, fara perspectiva antreprenoriala. O ultima intrebare.. ca sa ma luminati va rog…cum cunatificati voi munca de webdesign? Cum o evaluati? De ce costa cat pretindeti voi?

  53. Angel Petrescu spune:

    @radu: niste „inapti, calici, tzepari” sa iti dea tie lectii… ooooo… nuuuuu… fa tu cum crezi :)

  54. Radu Cretu spune:

    Nu vreau sa ma inveti pe mine…vreau sa justifici pretul unui site … nimic mai mult de ce 500 si nu 300 sau 100? daca e altceva decat orgoliu sau avitie!

  55. Catalin Zalog spune:

    Radu, imi arati si mie te rog frumos (aici sau in privat) un wordpress facut de tine? :)

  56. Angel Petrescu spune:

    @radu… cand o sa tre sa ma justific fata de cineva… iti zic eu… stai linistit… pana atunci fa ce vrei si lasa-ma… dar iti recomand niste chestii de succes: gramatica, diplomatia [ vezi epitetele cu care arunci pe ici pe colo ], etc … asa ca… hai papappapaa

  57. Angel Petrescu spune:

    @radu: ps: esti la fel de dobitoc ca fusu :) fa pe tema asta un site de 100 de euro :)

  58. Radu Cretu spune:

    Angel nu ma cobor la jigniri … eu mai sus nu am jignit direct daca te-ai simtit jignit e problema ta, nu trebuie sa te justifici in fata mea… era pentru toata lumea..sa stim pe ce te bazezi cand spui ca nu are cum sa coste ..ma rog te las sa crezi in ideea ta! Subiectul blogului ma impiedica sa te jignesc in mod direct! o zi buna

  59. Jan spune:

    @Radu: in principiu eu sunt de acord cu tine. Cel mai probabil toti cei care te-au acuzat sunt freelanceri… Sunt doua lumi diferite.
    Repostez aici ce am scris la Radu pe blog:

    Global vorbind business-ul asta se duce in jos puternic… Vor ramane pe piata doar firmele multinationale foarte mari si cativa jucatori regionali. In rest canibalism intre freelanceri.
    Ca si motive principale pentru aceasta situatie as mentiona:
    – concurenta globala acerba (will code for food/rice)
    – programatorii/dezvoltatorii de proiecte open source (vezi multitudinea CMS-uri foarte puternice gratuite).

    Fusu presupun ca vb acolo de piata small/medium biz care in Romania e fix un cacat pe bat. Cine vrea sa ramana pe piata trebuie sa ofere mai mult decat “un site”.
    Progresul tehnologic a facut ca multe din serviciile oferite de firme sa fie commodities. …pe o astfel de piata castiga doar pretul.

  60. Radu Cretu spune:

    Ma bucur sa vad ca exista si persoane cu capul pe umeri alias Jan! Eram curios vis a vis de commenturile mele sa aud si parerea lui Orlando!

  61. Angel Petrescu spune:

    @Jan: programatorii, web designer-ii, etc… angajati / freelanceri… deacord cu asta, cu ideea ca sunt lumi separate. ultimii au si dreptul sa decida cat valoreaza munca lor altfel s-ar duce sa se angajeze pe niste bani decisi de cineva care eventual habar nu are cata munca este. treaba lor. deacord si cu ideea ca incet incet micu intreprinzator o sa dea ortu popii. dar cand aud ca un site se poate face pe 100 euro asta pp ca e bataie de joc dpdv calitate. aaaa… ca ala care vinde… il vinde pe suma aia e ok… poate avea motive… gen strans legatura cu virgula clientul etc… dar astia care pun mana sa faca ce vand altii… nu ai cum sa ii convingi ca site-ul ala valoreaza 100 euro.

  62. Angel Petrescu spune:

    ei isi iau doar banu si ii doare in cot

  63. Angel Petrescu spune:

    ma refer la salariu

  64. Jan spune:

    Dar faptul ca un litru de lapte la producator costa 0,21E nu ti se pare bataie de joc?

  65. Angel Petrescu spune:

    @jan: ba da

  66. Radu Cretu spune:

    Angel uite l-am contactat pe Catalin Zalog in particular si i-am aratat site-uri facute de mine…daca doreste cred ca poate confirma ca nu vorbesti cu un noob.

    Dupa discutia cu el in paritcular cred ca am reusit inteleg si eu cum sa ma fac mai inteles… uite eu fac webdesign(design de site, bannere, html, etc) la pretul de 20euro ora.

    Cu putin efort ma pot incadra sa fac un site foarte simplu intr-o zi de munca. Daca mi se asigura volum de munca imi convine sa fac un site pe zi. Acum o sa sari sa spui ca am estimat un site in 12-14 ore, adevarat, insa nu trebuie sa faca munca acelasi om!!
    Un principiu german spun asa: Brutarul coace painea! din cele 12 ore de munca, bagarea de continut, debug si optimizare, poti gasi si intrui un student o sa te coste 20e maxim pe site. Matematic ramai cu 80 euro / zi cu putin efort, in continuare mi se pare facil si profitabil!

    Angel nu am ceva personal cu tine nu ma intelege gresit insa faptul ca ai dreptul sa decizi cat valoarea munca ta este o afirmatie elementara. Normal ca ai dreptul sa decizi cat valoareaza munca ta..la angajare spui..ora mea de munca costa x lei x euro….daca ii convine te angajeaza daca nu nu! Principiul lucrarea mea valoarea atat se aplica la picturi ..la fotografii ..la muzica…. cum ii spui tu unui client cat costa un site cand tu nici macar nu l-ai desenat nu i-ai facut draft…? El vrea sa stie de la inceput cat costa…. Principiul tau se aplica daca vinzi template-uri….le faci si pui pret pe ele cat vrei..cine vrea le cumapara cine nu nu…

  67. orlando spune:

    Radu,

    trebuie sa-mi trag sufletul, incerc sa-mi spun parerea in seara asta sau maine, thx pt intelegere

  68. Sorin Andronache spune:

    Fiecare client capata un site in conformitate cu pretul platit pe el. Da 100 de euro, primeste un domeniu cu date de cotnact si poze cu el si utilajele lui, da 1000 de euro primeste ceva interesant, etc. Pot sa dau exemple de clienti care si-au facut site dar nu au verificat mailul de contact, de 6 luni, sau client care a platit 2.000 de euro pe un site si nu`l foloseste,d ar si clienti care-si fac (refac) siteul anual.
    Pana la urma, revin, primesc pentru cat platesc.
    Iar noi ar trebui sa stabilim niste critetii de „jurizare”, daca tot atacam tema asta. Pentru ca in mod sigur pentru unii, un site bun inseamna cod fara erori, pentru altii grafica, pentru altii continut, si asa mai departe. So, ce inseamna un site bun ?

  69. un freelancer spune:

    fratilor :) freelancerii gandesc cam asa: ce vrei? un site de 5 pagini cu 3 poze? X euro, o tema de blog? Y euro..etc. de la inceput, inainte de orice schita. toti incep de jos si urca in functie de clienti. designul primului meu site facut ca freelancer a costat 3milioane, dupa ceva timp, experienta, clienti, etc. a ajuns sa coste aproape 1000E (cel la care lucrez acum). cand te intalnesti cu clientul ptr prima data aflii ce vrea si dupa aceea ii ceri bani in functie de ce vrea si de cat de foame iti e. foamea e un factor f important..nu ai salariu, bani care iti intra in cont la sfarsit de luna. chit ca eu cer 1000E pentru un design de site/wp/portal/new google, daca in urmatoarele 2 luni nu am client, urmatorului ii cer 200 de euro ca imi e foame :). spun din experienta, in viatza oricarui freelancer exista perioade in care nu ai contracte. si e si reversul medaliei, eu daca cer X euro pe un wp, si momenta lucrez deja la 2, sunt full, daca apari si tu ca vrei, iti cer X+1/2X euro, ca oricum nu prea am timp si fac niste sacrificii in plus ca sa-l fac (dorm mai putin, nu ma mai duc la film, etc.) timpul liber costa mai mult decat timpul care in mod normal il aloci muncii (din acelasi motiv orele suplimentare se platesc mai mult :) )

    si referitor la tarif pe ora, in orice domeniu ce necesita creatie, nu prea se pracitca. motivul e simplu, creativitatea unei persoane tine de chef, mood, vremea de afara, evenimentele de langa, daca a batut steaua sau daca prietena e in perioada aceea a lunii. ca designer, pot sa fac azi un layout in 2h, iar maine, prost dispus, stresat, nervos, etc. sa-mi ia 8 ore si tot sa nu fiu multumit de ce mi-a iesit. la programatori se aplica plata pe ora ca ei au ceva mai „real”, noi fiind mai pe „uman”. ei matematica, noi „artisti” ( ce tare suna artisti :D )

    sper ca am explicat usor parerea mea si cred ca nu numai a mea :) am facut un mic post, dar mi-a placut mult subiectu

    @orlando sry ptr anonimat, stiu ca nu e frumos :D

  70. Radu Cretu spune:

    Pentru tipul cu pseudonimul freelancer. Ai punctat fooarte bine definitia freelancerului si felul in care acesta face pretul pentru un proiect. Referitor la modul de cuantificare, tot cred ca se face la ora dupa urmatorul principiu. Munca de „creatie” la un webdesigner dureaza doar cat se face psd-ul..pe urma e munca de chinez batran, html, css, javascript, debug, optimizare, accesibilitate, etc astea sunt taskuri cuantificare in ore clar.

    Iar despre partea de design, cuantificarea se face tot la ora diferente de experienta sau talent o face doar tariful la ora, unul mai slab are 3 euro pe ora, altul mai bun 10 si tot asa..fiecare cum considera ca merita sa fie remunerat sau dupa cat este evaluat. Iti inteleg sentimentul de acum imi iese in 2h si maine in 8h, insa daca nu poti oferi un estimat real si palpabil in care sa te incadrezi nu esti profesionist, pentru ca daca lucrezi un proiect pt vodafone, o banca sau o multinationala nu ii poti spune ca esti prost dispus sau stresat si ca nu sti cat dureaza acest task.

  71. orlando spune:

    Radu,

    sunt de acord cu ce ai scris, cred ca si Dragos ar fi de acord daca ar analiza putin. Tu faci siteuri pe banda, ai niste costuri cu oamenii, ai un cost pe ora, la acel cost esti profitabil.,Nu stiu insa daca 200-300 euro per site iti acopera si restul de costuri (nu doar costul direct al designerului) si nu stiu daca ai incarcare 20 de zile/luna din 20. Si nici nu stiu daca ai un designer angajat sau 10 caz in care costul ar trebui sa-ti acopere si timpii „morti”. Si da, folosind WordPress-ul pe post de cms.

    Diferenta intre ce spui tu si ce spun ceilalti, inclusiv Dragos, cred ca e data de calitatea siteului care iese „pe banda”. Dar aici e vorba de lucruri subiective. Again, vorbim de siteuri de prezentare, 5 pagini.

  72. Radu Cretu spune:

    Da intradevar ai inteles ceea ce spuneam, ma bucur sa vad asta. Totusi, „pe banda” nu inseamna neaparat coborand nivelul de calitate. Roga-l pe Catalin Zalog, am inteles ca lucreaza la media pro sa iti arate 2-3 exemple pe care i le-am comunicat ieri prin tel…mi se par site-uri foaarte decente si de bun simt ..raport calitate / pret .. adica arata bine, functionale, bugless, valide, dau bine si in google… usor administrabile…

  73. Dragos spune:

    Radu,

    Ce rost are sa ne ascundem cu vb cu Catalin, ca stie si el, sa ne arate etc.

    Mi-a aratat mie un site de-al tau: http://www.baltidepescuit.ro/ asta e si arata f estetic si dragut, pacat ca s-ar putea sa il mai aiba pe net inca alti 1000 de oameni de aici: http://www.woothemes.com/demo/?name=papercut

    Sa imi zici si mie cum ajuta filosofia sau business-ul tau un client, imaginea lui si nu il ultimul rand brand-ul.

    Da stiu, asta e cu balti de pescuit, dar sunt sigur ca mai ai templateuri folosite si pentru firme, cu identitati proprii…cu branduri si produse.

  74. Angel Petrescu spune:

    astea sunt, asa cum spunea si orlando… design „pe banda” :D

  75. Angel Petrescu spune:

    @radu: ia si invata cum se face un design: http://www.kreote.net/demos/index.html

  76. Angel Petrescu spune:

    ps: incearca sa nu ti le insusesti… ca esti in stare

  77. Radu Cretu spune:

    Hai ca m-ai suparat se vede ca esti bou angel si nu intelegi nimie. o iau sistematic:
    1. ca are balti de pescuti cateva erori de css ca am folosit hack-uri si astea..nu mi se par eun big issue…dar te rog verifica siteul si cu asta http://www.totalvalidator.com/ arata-mi tu un site facut de tine VALID WCAG web 2.0 in traducere libera pt inapti. Verifica balti de pescuit cu website optimization, sa vezi cate optimizari are, verifica siteul cu WAVE sau SECTION 508 sa vezi cum este valid :) da am cumparat aspectul grafic..nu am folosit nimic din functionalitatile woo, am luat doar psd si am refacut mult mai bine.
    2. ca sa nu mai comentezi de design, evalueaza designeurile urmatoare: http://www.equestria.ro , http://www.unitedmotors.ro , http://spa.centrodonna.ro , http://www.glamevents.ro , http://www.reflex-studio.ro sunt facute toate in ultimele 30 de zile.

    Invata sa fii practic..pentru un site de pescuit pe care vreau sa il ridic in google cat mai sus mai bine pierd timp in optimizari decat in design, ce mi-ai aratat tu kreote.net pai alea sunt site-uri din 96, nu ti-e rusine sa le publici pe astea?

    Dragos de unde sti tu ce am folosit, uite ti-am dat site-uri de clienti sunt tempalte-uri? iti mai dau facute si prin alta agentie uite: http://www.mercantizare.ro http://www.cafenelebucuresti.ro http://www.giulianahmany.com http://www.scoalamachiaj.ro http://www.draculapoker.com te rog arata-mi ce template-uri sunt astea…

  78. Radu Cretu spune:

    angel te rog frumos valideaza balti de pescuit cu totalvalidator, cu wave si cu section 508, si cu jigsaw codul html…intradevar nu e codul css valid ca am hack-uri si etc…care e problema….? Am un site valid WCAG web 2.0 in traducere libera pentru tine, te rog sa imi arati si tu un site facut de tine in primul rand grafica si 2…validata WCAG … testeaza site-ul cu website optimizer, vezi timp de incarcare…vezi compresii si etc…si pe urma mai vb despre cele cateva erori de css, care nu influenteaza cu nimic site-ul…

    angel ce mi-ai aratat tu la kreote sunt niste rapciugi din 96!! spune-mi daca urmatoarele sunt designeuri pe banda?

    http://www.mercantizare.ro
    http://www.equestria.ro
    http://www.cafenelebucuresti.ro
    http://spa.centrodonna.ro
    http://www.glamevents.ro
    http://www.reflex-studio.ro
    http://www.draculapoker.com
    http://www.giulianahmany.com
    http://www.scoalamachiaj.ro

    dragos regasesti in vreunul dintre astea folosirea vreunui template? Ce te faci sa fii atat de sigur? ai mancat criptonita?

    e logic sa folosesc tempalte pentru un site new-entry..ma focusez pe optimizari..seo..accesibilitate ..viteza de incarcare ..etc…cand site-ul prinde si renteaza atunci investesc in design…

  79. Lucian spune:

    Hai ca e tare subiectul.
    A aparut si primul tutorial step by step pentru site-ul de 100 de euro – http://www.facebook.com/video/video.php?v=118595698173229 (din pacate doar pt posesori Facebook ).

    Protagonistul chiar a avut o idee foarte ingenioasa, sa vindem linii de cod la bucata. El ofera in prima faza 10 linii de cod PHP la 250 de mii (25RON).

    Mi se pare o afacere destul de buna si cred ca o sa cumpar si eu 100 pentru inceput :)), cine se mai baga?

  80. Angel Petrescu spune:

    @Lucian: se da si in rate?:)

    @Radu: am decis sa te ignor, mi-am facut o parere despre ce faci…cat de calitativ, etc…

  81. Stefan spune:

    @Orlando

    referitor la ce spuneam de pongo.ro
    http://blog.iqads.ro/2010/05/12/tutoriale-video-cum-sa-faci-un-site-cu-100-de-euro/

    Acum am inteles ca tu nu esti implicat decizional acolo… dar, totusi, ii sponsorizezi. Si poate-mi multumesti pentru ca ai aflat ce se intampla pe-acolo.

  82. orlando spune:

    Stefan,

    sunt investitor, nu sponsor :)

  83. Stefan spune:

    Am uitat sa pun ghilimelele .. . :D

  84. alexnicolae spune:

    americanii se descurca foarte bine cu word- create website si gata. asa in cei 100 de euro intra si hostingul. important e sa fie toate firmele online, in primul faza, si pentru asta 100 de euro e rezonabil. desigur, toate site-urile astea ar arata la fel, lucru irelevant. Din punctul meu de vedere o gramada de firme nu trebuie sa aiba decat fix o pagina- unde sa am emailul, nr de telefon si eventual 3 poze – poate un link la un cont free la un album mai mare.(actuale!) Desigur asta inseamna internet old time, dar e un raport bun pret/rezultate. Ca sa ai un site complet, cu o comunitate, cu comunicate, integrat cu fb, twiter, cu campanii, cu fize iti trebe departament de support in spate. O gramada de firme care au site-uri super cool nu au si oamenii care sa raspunda la emailurile clientilor, sa raspunda pe site-urile de socializare, sa actualizeze poze, informatii, preturi. Deci dau banii aia fix degeaba -sa aiba un site original si complet dar neactualizat, adormit, inert. O opera de arta bagata in debara. Sa o luam altfel – valoarea unei investitii e data de banii pe care ii scoti din investie. Daca site-ul ala nu iti aduce nimic- pt ca nu stii sa raspunzi la clienti, nu stii sa acutualizezi informatiile, valoreaza fix 0, indiferent de talentul lui x sau cat de mult a muncit programatorul. Si bineinteles unui client de genul asta nu are rost sa ii dai un site peste 100 de euro (rez valoarea unui site-minimal pt RO).

  85. Ness spune:

    Nu exista site-uri serioase. Exista numai oameni seriosi din toate cele trei parti:utilizator, beneficiar si dezvoltator. Ceea ce, in idealul in care toate cele trei grupuri ar fi 100% serioase, ar rezulta, cu ceva noroc, intr-un business serios.

    Presupunem prin absurd ca beneficiar serios exista, dezvoltator serios se gaseste sau se face. Dar in tara asta de smecheri cum faci sa filtrezi utilizatorul serios?

    Ca sa parafrazez pe Reagan: utilizatorul nu este solutia problemei, utilizatorul este problema. Si problema asta a ramas de la inceput, dar lumea vrea sa faca bani de pe o zi pe alta ca vine sfirsitul si nu apuca sa traiasca bine. :)

    Asta ar trebui sa fie inca o intrebare de weekend: cum gindesc oamenii din online ca ar trai bine, ce vor ei de la viata, care-s parametrii in care ar fi multumiti cu viata lor? Vor faima? Vor bani? Vor sa fie ascultati? Vor pensie?

  86. […] ca tot pornise Calin Fusu o disputa aprinsa legata de cat costa un site, va supun atentiei o super oferta: site de prezentare cu domeniu .ro […]

  87. Desi vad ca sunt cam vechi post-urile m-am gandit sa adaug si parerea mea.

    Dupa mine se confunda destul de mult ideea de web design cu ideea de vanzare website ca produs.
    Se poate vinde la 100 de euro un website, adica un template ruginit gasit printr-un folder uitat de lume la care se mai schimba cateva CSS-uri si poate un menu. Daca e norocos clientul, template-ul poate are si un CMS atasat. Din fericire asta nu inseamna web design. Inseamna ca am vandut un site, pur si simplu, ca si atunci cand imi vand din casa un tablou mai vechi la care schimb rama.
    Daca vorbim de design 100 de euro nu poate in mod normal sa acopere decat maximum grafica la 2-3 machete, fara programare, integrare in CMS, ce sa mai vorbim de continut.

    Pentru ca am avut birou initial pe piata germana si am lucrat cu firme mari am considerat ca nu ar strica sa impartasesc impresiile mele cu privire la modul cum se evalueaza preturile in bransa de software din Romania. Pentru cei interesati: http://www.derotel.ro/preturile-web-design-si-software .

  88. PS: pentru ca vad cu uimire cum insusi furnizori de astfel de servicii nu fac diferenta, am sa fac o analogie cu vanzarea de imbracaminte de .

    1. Vanzare website 100 euro = cumparat rochie pe care o gasesc pe raft si vad daca mi se potriveste.
    2. Vanzare web design = croiala pe persoana, care implica automat efectul de unicat.

    In prima varianta se vinde de mai multe ori acelasi produs, cu mici modificari, in timp ce in varianta a doua se face cam tot de la zero si croit pe client. Din pacate insa folosim acelasi nume de webdesign si punem in aceeasi galeata cele doua concepte, care pot sa coexiste, dar nu pot sa obtina aceleasi rezultate si nu pot avea aceleeasi politica de pricing.

Lasa un comentariu