Guest: Kindle DX vs iPad
luni, august 16th, 2010Articol scris de Bogdan Secara
Dupa aproape 6 luni de utilizare, in medie cam o ora pe zi, a Kindle-ului DX de la Amazon – despre care am mai scris pe acest blog – m-am decis sa imi iau un Apple iPad (3G, 32Gb). Acest articol e un punct de vedere subiectiv, legat de avantajele si minusurile cititului cartilor pe ambele device-uri.
O nota importanta: daca doriti sa va verificati emailul, sa va uitati la filme, sa va jucati, sa browsati full pe internet, sa tineti legatura pe facebook si pe alte sisteme de socializare, sa ascultati multa muzica la nivel HiFi, sau sa folositi GPS-ul, atunci alegerea e una evidenta: iPad. Pe langa aceste avantaje, iPad-ul se bucura de un ecran color, la o rezolutie fantastica si e foarte usor de manuit – insa are dezavantajul pretului.
Totusi, DOAR pentru citirea cartilor, lucrurile nu sunt asa de decise in favoarea unui device sau al altuia.
Pe iPad exista aplicatia gratuita Amazon Kindle dar si iBooks de la Apple (ce permite citirea cartilor in format PDF mult mai facil in comparative cu cititul pe device-ul Kindle). Mai multe detalii despre aceste comparatii – in materialul video atasat.
Concluzii:
Daca cititi mai putin de 5 pagini pe zi sau cartile au foarte multa grafica (in special color), daca formatul cartilor este PDF (si nu va dor ochii citind de pe un ecran puternic), atunci considerati iPad-ul. Daca cititi multe carti (preponderent text), daca va place sa lecturati la plaja sau in parc (in soare), daca vreti sa aveti conectivitate catre libraria Amazon oriunde in lume, fara nici un cost suplimentar, atunci considerati un Kindle DX.
This entry was posted on luni, august 16th, 2010 at 05:29 and is filed under Guest. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
In plus, pentru pdf-uri exista un convertor gratuit pe internet, Mobipocket, care le transforma in PRC-uri. Aceste tipuri de fisiere pot fi manevrate (rescrise) mai bine de Kindle DX, ceea ce inseamna: marirea fonturilor, lasarea de comentarii, bookmarks, folosirea dictionarului inclus, etc. Adica pdf-urile, dupa o mica modificare, pot fi citite foarte bine si pe Kindle
@Ionut
Multumesc pentru comentariu. Corect, asa este. Mi s-a intamplat de cateva ori, ca la transformarea din pdf prin mobipocket, sa se piarda formatarea textului, a subtitlurilor, si nu e tocmai OK. Pe de alta parte, noul firmware @vechiul Kindle DX permite o citire mult mai buna chiar in format pdf (fata de versiunea anterioara acestuii firmware), insa incomparabil mai slaba in raport cu iBooks de pe iPad.
Ai facut cumva update-ul de firmare automat (din kindle) sau ai facut ceva in plus?
@Ionut
Nu am facut nimic – doar l-am tinut pe 3G, si update-ul s-a facut singur (a fost o surpriza placuta, caci cand l-am deschis am constatat ca textul pe care il citeam continea „Popular Highlights” (lucruri sublimiate de altii) si asa mi-am dat seama ca am o versiune noua de firmware, care include si Social Networking (legarea cu conturile twitter si facebook). Firmware-ul curent e Kindle 2.5.3.
Ai dreptate, s-a facut si la mine update-ul dupa ce am activat 3G-ul. Merci :)
@Ionut
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor – asa cum si tu acum 6 luni mi-ai arata calea spre Mobipocket ;) Thanks!