Netflix are 30 milioane de clienti VPN

Conform unor estimari Netflix are in acest moment intre 20 si 30 milioane de useri care acceseaza serviciul prin VPN:

Netflix is now estimated to have 30 million VPN users worldwide, according to the latest statistics from research firm GlobalWebIndex. At least 20 million of these users are estimate to be in China alone.

Ultimul raport oficial, cel pentru Q3 2014, indica un numar de 50.65 milioane de abonati non SUA, daca cifra pentru numarul celor care se conecteaza prin VPN se confirma inseamna ca mai bine de jumatate din abonatii internationali incalca ToS-ul pentru ca licentele cumparate de Netflix sunt doar pentru tarile unde opereaza. Asta apropo de comentariul meu de aici cum ca industria cinematografelor e o industrie inchisa si obtuza, Netflix nu poate cumpara licenta pentru un film worldwide, trebuie sa discute licentierea country by country.

9 Comentarii
  1. orlando spune:

    Angela, multumesc, uitasem de discutia de acolo :)
    Daca Netflix nu taie accesul prin VPN si, conform declaratiei din articolul citat, nici nu are de gand sa o faca, inseamna ca nu e chiar asa de ilegal :)
    Pe de alta parte e de inteles, ar trebui sa renunte la un procent semnificativ de clienti si nu cred ca Wall Streetul ar intelege o scadere atat de drastica.

  2. Angela Georgescu spune:

    Nu-i problema, toti uitam. Deci, totusi, nu este o industrie chiar asa inchisa si obtuza. Sunt niste interese acolo care primeaza, Ma gandesc ca sunt foarte multi bani in joc. Ba mai mult, daca prin absurd am face o comparatie cu printul, ne-am da seama ca interesele sunt cu totul altele, modelul de business difera, industria asta nu depinde de venituri din advertising. Iar capacitatea de a exploata fiecare dintre ferestre in aceeasi forma sau un pic schimbata, ne-ar duce fara doar si poate la un potential de venituri huge. Care nu doar ca va creste, dar va naste piete noi. Culmea, exploatate de aceiasi jucatori din piata.
    Revenind la Netflix, ca sa intre intr-o piata ca a noastra, are nevoie sa cumpere drepturile de la detinatori. Si ma intreb eu, i le dau lui Netflix sau celui care ii garanteaza venituri considerabile din 4-5 ferestre. Sigur si faptul ca Netflix nu taie accesul prin VPN, cum sa ramana conectat si sa afle cum ii creste/scade potentialul intr-o piata? Si sa mai faca si niste maruntis pentru raportarea anuala…
    Complicat :)

  3. Orlando spune:

    Angela,

    Industrie inchisa si obtuza = vreau sa cumpar, pentru difuzarea in .ro, serialul X care apare a doua zi dupa difuzarea pe tv pe siteul televiziunii care-l difuzeaza, accesul userului din SUA la serial pe site e free, accesul celor din non SUA e blocat. Nu pot sa-l cumpar, trebuie sa astept 6 luni , sa apara toata seria pe dvd, sa se termine fereastra aferenta dvd-ului si poate dupa mi-l vand. Poate pentru ca ei ar putea sa decida ca nu vand in .ro. Iar daca vand s-ar putea sa decida ca pe langa serialul respectiv trebuie sa mai cumpar alte productii astfel incat sa ajung la o suma cu cinci zerouri. Si chiar daca accept asta nu pot cumpara chiar orice productie, pot cumpara unul doua blockbustere si restul trebuie sa filme de duzina, ok, nu duzina, de arhiva. Sa-ti mai spun?

  4. Angela Georgescu spune:

    Pai hai sa delimitam conversatia la o singura linie de business, sa nu generalizam discutand despre industrie.
    Sigur, mai spune-mi. Este foarte interesanta conversatia, pacat insa ca o purtam doar noi doi. Tu, care te bucuri ca ai iesit din acest business si eu care privesc aceasta industrie ca un potential urias de venituri, inclusiv in Romania.

  5. orlando spune:

    Pot sa ma retrag si sa astept pana se alatura si altii :)
    Nu am spus niciodata ca potentialul nu e mare, din contra, daca nu vedeam potentialul nu intram in business acum 5 ani. Problema e ca sunt atat de multe reguli/restrictii/bariere incat e foarte greu sa „patrunzi” in industrie. E un alt motiv pentru care cred ca e obtuza si inchisa.
    Ferestrele de distributie sunt un alt motiv, cinema – dvd – vod – paid tv – free tv. Vod-ul vine abia dupa dvd (daca ai noroc in aceeasi fereastra cu dvd-ul) si nu sunt sanse sa fie in acelasi timp cu cinema-ul pentru ca-i suparam pe ownerii cinematografelor. E greu sa combati pirateria cu un business bazat pe vod cand cel mai devreme poti avea filmul pentru clientii tai la 3 luni de la lansarea in cinema. Multumesc, deja l-a vazut jumatate de planeta de pe torente.

  6. George spune:

    Orlando. Nu am certitudinea, dar eu ca om destul de tehnic nu vad cum ar putea bloca practic accesul prin VPN. Teoretic poate vedea „next destination MAC” si pentru a raspunde inapoi trebuie sa trimita ruta corecta, deci vede ca packeteul vine printr-un tunel, dar asta ar insemna sa blocheze accesul din orice reata privata. Toate deviceurile mele ruleaza in reteaua mea privata, personala sub IPul dat de providerul meu, deci nu rulez VPNul pentru a-mi ascunde IPul. Ca mine sunt multi. Ce faci cu ei ?

    In teorie ar mai putea-o face si providerul clientului. Dar sa taie providerul accesul la retelele private este de neconceput si efectiv imposibil practic. Ce faci, blochezi protocoale ? Pai maine poimaine ramanem cu portul 80 si atat.

    Eu nu cred ca o sa blocheze nici un VPN. Eu personal voi renunta la abonament si voi trece inapoi la torent, nici o problema. Ba din contra, XBMCul imi ofera o experienta mai bun si se pare ca si oferta filmelor este mai variata. E moral si corect sa fac asa ? Cu siguranta nu, but watch me. Ofera servicii mai scumpe daca nu e ok cu banii dar ofera experienta la nivel de 2014 pentru ca altfel imi trec peste principii.

  7. orlando spune:

    George,

    Amazon nu ma lasa sa accesez serviciul lor video chiar daca ma conectez prin vpn sau extensii care merg la Netflix, nu stiu cum o fac dar eu, in calitate de abonat Prime, as avea acces nelimitat, fiind insa din .ro ma blocheaza.
    Nu e ilegal, cata vreme Netflix iti permite sa te conectezi nu cred ca e ilegal pt tine, ca user, care mai si platesti serviciu.

  8. Iulian spune:

    Blocatul e o chestie simpla. Exista cateva zeci de provideri mari de VPN-uri. Blochezi IP-urile alora si gata. Cum le afli? Simplu, angajezi niste studenti ce isi fac cont acolo si vad cu ce IP se conecteaza. Si actiunea se repeta.

    Evident, nu blochezi tot dar marea majoritate o razi. Putini stiu sa isi inchirieze un VPS si sa isi instaleze ei acolo softul necesar de VPN.

    By the way, Hulu blocheaza providerii de VPN de mult timp.

Lasa un comentariu