Zece despre achizitia FashionDays de catre eMag
joi, mai 14th, 20151. „Anul acesta trecem de 500 de milioane de euro, iar anul viitor vom fi aproape de un miliard de euro“, a declarat Iulian Stanciu, directorul general al eMag, invitat la emisiunea ZF Live . „În 2017 atingem sigur un miliard de euro“, a completat Sorin Ionescu, vicepre?edinte ?i director de dezvoltare interna?ional? al eMag.
2. Managerii eMag au stiut ca nu pot duce eMag-ul la 1 miliard euro vanzari/an doar cu core business-ul de IT&C/Electronice si doar cu piata din .ro. Asa ca au deschis Bulgaria, Ungaria, au cumparat/preluat Agito de la Allegro/Naspers in Polonia (o piata mult mai mare ca Romania si mult mai fragmentata) si au planuri de extindere in Iran sau Vietnam.
3. Achizitia FD asigura intrarea eMag pe noi piete, FD operand astazi in Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Slovenia. Pe primele 4 piete eMagul este deja prezent –> sinergii in operare, pe celelalte 3 va intra o data cu aceasta achizitie.
4. eMag devine cel mai puternic jucator online pe fashion, verticala pe care a intrat de curand. Cu aproape 50 mil euro vanzari anuale (de la 200,000 euro in 2009, anul lansarii), din care cam jumatate in .ro, FD/eMag e de departe cel mai mare player pe fashion.
5. Rezolva o problema de management existenta la FD, un business antreprenorial, condus inca de la lansare de cei doi fondatori elvetieni. FD nu a fost in nici un an profitabil (2009-2013) si a pierdut de la lansare cateva milioane euro (+11 mil mai exact) fiind o investitie importanta Naspers, actionarul majoritar de la eMag. Achizitia rezolva/ar trebui sa rezolve ambele probleme, managementul va fi preluat de echipa eMag care ar trebui sa-l duca repede in profit operational.
6. Clientii FD devin clienti eMag, iar clientii eMag devin clienti FD. FD anunta ca are astazi 6 milioane de clienti (tbd ce inseamna client, un user in baza de date sau un user care a cumparat cel putin o data de la ei), probabil ca eMag-ul are si el cateva milioane de useri/clienti, cross-urile ar trebui sa creasca vanzarile pe ambele segmente.
7. eMag si FD sunt primii doi playeri din ecommerce-ul romanesc, din punct de vedere al cifrei de afaceri, +250 mil euro (2014) si aproape 50 mil euro in 2013 (FD Romania e hub pt cateva tari, vanzarile pe pietele respective adaugandu-se la cifra de afaceri a ro-ului)
8. Nu in ultimul rand, Iulian Stanciu isi confirma statutul de „manager minune” in cadrul Naspers, sud africanii dandu-i pe mana tot mai multe business-uri. Si nu cred ca se vor opri aici.
9. Cred ca cel putin inca doi ani de acum inainte (2015 si 2016) eMag-ul va fi pe rosu, investitiile in dezvoltare depasing profitul operational. eMag-ul a fost pe rosu in 2013, cu un minus de 1.5 milioane euro si e posibil ca si anul trecut sa fi fost tot pe minus.
10. Ro-ul a devenit/va deveni centrul de dezvoltare tehnologie pentru toate operatiunile eMag, din toate tarile. Ceea ce inseamna si mai multi programatori atrasi de eMag.
This entry was posted on joi, mai 14th, 2015 at 06:39 and is filed under business, Internet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Da, mai multi programatori atrasi de EMAG, adica si mai multi platiti pe PFA si bataia de joc al managementului.
„Achizitie” inseamna un transfer de bani dintr-o parte in alta. Din cate vad eu este vorba doar de un transfer de autoritate si responsabilitate.
Deci nu poate fi vorba de o achizitie, pentru ca nu are loc vanzare-cumparare.
Cand aud de emag imi vine sa plec cat lumea. de ce nu scrii si de tunurile date cu statul roman a emag (editat). sau vrei sa detaliez eu?? eu personal nu cumpar de la ei nimic
Andrei, ti-am editat comentariul, faci acuzatii la adresa unor persoane, multumesc.
Gaelex,
Corect, nu stim care a fost mecanismul prin care eMag preia FD, de aceea am pus tranzactie.
Da, tocmai ne-au luat de la Vuzum cel mai bun programator pe iOS pentru a demara o echipa de mobile in Iasi.
[…] Despre achizitia FashionDays de catre eMag […]
Dragi mei…cum spunea Presedintele nostru… :)
sper sa nu ajungem un popor care traieste ca in filmul WallE :) eMag face tot…
Ne asteptam de mult ca eMag sa intre pe Fashion, stim de 2 ani de acest plan…
Cred tare ca-i cel mai usor sa faci Business cand ai banii multi la dispozitie…pe care poti sa-i investesti asa cum consideri ca-i mai bine.
Cred insa la fel de tare ca daca iti faci Businessul asa cum il visezi…vei avea succes…
…chiar daca cu totii…indiferent de domeniu…vom avea un Mega-Concurent.
asta daca ne mai lasa/permite sa ne dezvoltam si noi…
Spor mult!
P.S.: chiar daca nu-mi place de eMag…si am un feeling prost…tot de la ei comand…si asta face tot poporul…chiar daca este mult mai scump decat alti…si sa nu mai zic cu Muuuult mai scump decat competitorii din strainatate…am un JPEG interesant facut de mine de BF 2013…daca l-as putea posta undeva aici?! :)
Offtopic dar totusi pe subiect, nu stiu daca e adevarat ce zice Mars, dar daca un business ca eMag-ul, sustinut de un fond de investitii strain isi plateste angajatii pe PFA e chiar trist si nu doar trist ci strigator la cer. In cazul asta managementul nu e chiar „minune” ci tipic romanesc.
Adica inteleg business-urile mici autohtone ca au proiecte mici si e greu sa tii talente pe bani multi, si atunci recurg la scaparea cu PFA, dar daca un business de talia eMag nu asigura locuri adevarate de munca, sincer chiar ar trebui sesizat ANAF-ul care e pe plaja la shaormerii si se prefac ca nu vad ce fac companiile mari. Toate multinationalele din Romania dau banii pe cartea de munca, mi se pare ca si eMag se incadreaza in aceeasi tagma.
Din pacate e trist cu corporatiile si business-urile mari, au bani si drept urmare putere sa atraga forta de munca de calitate, lasand micile afaceri romanesti fara oameni.
Repet, daca cineva stie ca treaba cu PFA-ul e realitate la eMag, se pot face sesizari la ANAF, au baietii pregatiti de interventie 24/7
[…] Orlando va explica in 10 puncte care-i schema cu achizitia Fashion Days si lipirea lor de eMag. Pana una alta Fashion Days iasa din […]
NU este vb de achizitie.
Firma din Africa de sud, controlata de niste arabi a cumparat in 2010 Emag si FD.
Am facut in 2014 o stratgie, de a fenta statul, si am dat o stire pe piata ca eMAG a cumparat FD, insa in spate este aceeasi firma din Africa de sud, controlata de arabi.
Legat de FD, conurenta este buna pentru clienti, insa eu unul nu cred ca este bine pentru piata din Romania.
Piata este saturata, de ofertele lor, si prevad ca in 2017 sa auzim de faliment. Zalando sa le de-a acest val de faliment.
[…] insa a fost semiabandonat anul trecut in favoarea unui model de tip catalog. FashionDays a fost achizitionat anul trecut de catre […]