Cine ar putea cumpara Protv-ul?
duminică, octombrie 23rd, 2016In aceasta noapte s-a anuntat tranzactia prin care AT&T cumpara TimeWarner pentru +85 miliarde USD, cash si stoc. In mod normal, dupa aprobarile autoritatilor, finalizarea va avea loc spre sfarsitul anului viitor.
Asa cum spuneam aici, aceasta miscare are implicatii si pe piata din .ro, TW fiind principalul actionar al CME, care este actionarul televiziunilor Protv. Tinand cont ca AT&T nu are operatiuni B2C in Europa si nici nu dau semne ca ar face focus pe piata europeana, este foarte probabil sa caute cumparator pentru CME. Din mai multe motive:
1. CME este datoare 500 milioane USD catre TW, implicit catre AT&T.
2. AT&T are deja un grad mare de indatorare, iar achizitia TW le va urca datoria spre 150 miliarde USD (au doar 7 miliarde USD cash in conturi, vor trebuie sa se imprumute pentru a finanta achizitia). Vanzand partea lor din CME pot obtine intre 1.5 si 2 miliarde USD (incluzand si cei 500 milioane USD pe care CME ii datoreaza TW si pe care trebuie sa-i returneze)
3. Managementul TW nu a reusit sa creasca valoarea CME, in principal din cauza gradului mare de indatorare al companiei. E adevarat, au reusit sa stabilizeze compania si sa-i creasca indicatorii.
4. CME opereaza pe 6 piete mici din Europa Centrala si de Est, operatiunile AT&T in Europa, cele B2B, sunt in UK, Franta, Germania, Olanda, Spania.
Daca AT&T va vinde, sa vedem cine ar putea cumpara CME, implicit Protv-ul.
Sunt doua scenarii:
1. CME-ul va fi vandut in bloc unui singur cumparator. Cine ar putea cumpara:
a. Un fond de investitii.
a1. Presa din Cehia vehiculeaza ca Penta Investments, un fond de investitii din Cehia, cu activitate si in media, este in discutii pentru a achizitiona televiziunile din Cehia si Slovacia. Daca stirea se confirma, Penta ar putea cumpara tot CME-ul, ar pastra Cehia si Slovacia si ar cauta cumparatori pentru restul tarilor.
a2. Alte fonduri de investitii cu focus pe media. Sunt multe, vedeti si recenta vanzare Allegro catre 3 fonduri de investitii.
b. Un grup media. Cele mai mari grupuri media europene, care au si operatiuni TV, sunt: Bertelsmann/Germania, Vivendi/Franta, ProSiebenSat.1/Germania. Grupuri mai mici dar care ar putea fi interesate de CME: Axel Springer/Germania si Gazprom Media/Rusia. Grupuri mari de media, din afara Europei, care ar putea fi interesate: Discovery, Sony Entertainment, Liberty Media si cineva din China.
c. Un operator telecom. The usual suspects: Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Liberty/UPC
2. CME-ul va fi vandut pe bucati, Cehia + Slovacia, Croatia + Slovenia, Bulgaria separat, Romania separat.
Cine ar putea cumpara televiziunile din .ro? Estimez, astazi, evaluarea grupului din jurul Protv undeva intre 300 si 400 milioane euro.
a. Dogan. Turcii opereaza deja in .ro KanalD, a treia televiziune din piata dupa audienta, au devenit profitabil, si-au semi rezolvat problemele cu Erdogan din Turcia, iar zvonurile ca ar fi interesati de televiziunile Pro au mai circulat in piata.
b. Antenna Group. Grecii deja opereaza in regiune (Grecia, Slovenia, Muntenegru, Serbia, Romania), au cumparat radiourile Kiss din .ro si au lansat mai multe televiziuni tematice in ultimul an. Sunt investitori in Vice printr-un fond de investitii al familiei care controleaza grupul.
c. Un fond de investitii. Cel mai probabil intr-o achizitie totala a CME sau partiala pe cateva tari. Local nici un fond nu cred ca poate pune pe masa suma necesara pentru achizitie.
d. Axel Springer. Ringier se chinuie sa le vanda celor de la Axel Spinger operatiunile din Romania de mai multi ani. Axel Springer ar putea cumpara in mai multe tari televiziunile CME si implicit ar intra oficial in Romania, consolidand operatiunile Ringier.
e. Un player media local. In pole position ar fi grupul RCS RDS dar tinand cont de gradul de indatorare pe care-l au, e destul de riscanta o achizitie de 300-400 milioane euro.
f. Un operator telecom. Adica cei care activeaza pe piata locala: Orange, Vodafone, Telekom, UPC, RCS-RDS. Sunt multe plusuri si minusuri, cu exceptia Vodafone toti au operatiuni de carrier in tv, unii deja produc continut tv (RCS si Telekom), iar grupul Pro, pe modelul AT&T/TimeWarner, le-ar da un boost in zona de content.
g. Gazprom Media. Zvonul a mai circulat acum 2 ani, rusii sunt interesati de media in tarile din zona, e greu de crezut insa ca americanii le vor vinde lor.
h. Un player implicat in politica. Protv este cel mai influent vehicul media din piata, iar cand il controla Adrian Sarbu era unul dintre cei mai puternici oameni din Romania chiar daca politica CME ii interzicea sa se implice in politica locala. Multi viseaza la o asemenea influenta, de vazut si ce parere au americanii.
Mi-a scapat ceva?
This entry was posted on duminică, octombrie 23rd, 2016 at 08:08 and is filed under business, Media. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
nu cred că hrebenciuc sau năstase ar putea scoate de la saltea 300 mil euro.
[…] Continuă pe orlando.ro. […]
[…] Ştirea săptămânii vine din SUA, unde s-a anunţat tranzacţia dintre AT&T şi Warner Inc., pentru 85 de miliarde de dolari. Ce implicaţii are pentru televiziunile Pro citiţi aici. […]
[…] ceea ce intuieşte Orlando se va realiza, ProTV are în faţă unul dintre cei mai interesanţi ani din istorie. […]
[…] de schimbarea felului în care oamenii consumă televiziune. + Orlando Nicoară scrie despre ce ar putea însemna asta în România, unde Time Warner deține ProTV, prin intermediul […]