Archive for decembrie, 2024

Cum am ajuns aici?

Cum am ajuns aici? Analiza mea e lunga si fara vreo pretentie, asa ca sunteti liberi sa comentati, criticati, completati.

16 sunt motivele identificate de mine pentru ceea ce ni se intampla azi:

3 sunt majore, 8 sunt secundare, 5 sunt decizii de moment, luate local. In primele 11, Diaspora „activa” a jucat rolul de catalizator, cei care au „plimbat” mesajele din afara tarii in interior, pentru ca sunt grupul cel mai informat. Si aproape in toate, ignorarea “vocilor” care nu ne convin si politica pumnului in gura au contribuit la agravarea lor.

Sa le luam pe rand.

Cele majore:
1. Pandemia —> Vaccinisti vs Anti-vaccinisti.
2. Progresism vs Conservatorism.
3. Trump, pro sau contra –> realegerea lui

Cele secundare:
1. Informarea (multi vor spune educatia, eu spun ca tine de informare, in primul rand, cand decizi pe cine votezi, adica sa-ti faci temele)
2. Ignorarea “vocilor” care nu ne convin si politica pumnului in gura
3. Indolenta si ignorarea manifestata de sistemul politic de la Bucuresti fata de romanii din Diaspora
4. Influenta Rusiei/Razboiul din Ucraina
5. Inflatia
6. Rurar vs urban
7. O parte din Biserica
8. „Pericolul” LGBT

Cele de moment:

1. Decizia PSD si PNL de a merge separat in alegeri
2. Fragmentarea „dreptei”, cu mai multe candidaturi
3. Interzicerea candidaturii Dianei Sosoaca
4. Strategia gresita a PSD-ului de a forta o intrarea lui Simion in turul 2
5. Strategia lui CG

Voi incepe cu informarea, ca sa stim cum stam. Si cu explicatia de ce consider Diaspora categoria cea mai informata dintre romani.

Sunt 18+ milioane de romani cu drept de vot. In luna noiembrie, luna de campanie electorala, cel mai urmarit program tv de stiri a fost Stirile Protv de la ora 19:00, cu o medie care a depasit putin o audienta de 1,6 milioane. Vorbim de audienta 18+, la nivel National, adica cei cu drept de vot.
Pe primele 4 pozitii in top audienta emisiune de stiri sunt 4 jurnale de la ProTV: 19, cel de seara, 17:00 si 07:00. Pe pozitia 5 sunt stirile de la ora 20:00 ale celor de la Romania TV, iar pe 6 Observatorul de 19:00 de la Antena 1. Sinteza Zilei de pe A3 nu e in top 10.

O sa spuneti ca lumea nu se mai informeaza de la tv, o face de pe net. Ok, sa mergem la net. Tot in noiembrie, cele mai vizitate siteuri din .ro, siteuri de stiri, au fost, cu variatii de la o zi la alta: Digi24, StirileProtv, Libertatea, Hotnews, Stiripesurse, Adevarul, Fanatik, Gandul.
Niciunul din aceste siteuri nu a depasit 1 milion de vizitatori unici pe zi in mod constant. Daca mergem si analizam toata categoria de stiri din SATI, pana in ziua turul 1, am avut o medie de 2.4-2.5 milioane unici pe zi. Atentie, eu, care consum imediat dupa ce ma trezesc pe tableta, apoi pe pc-ul de acasa, pe mobil si pe pc-ul de la birou, sunt masurat de patru ori la unici, daca am vizitat acelasi site de pe toate device-urile. Dar sa consideram ca 2,5 milioane de utilizatori se informeaza din siteurile de stiri.

2,5 milioane din online cu 1,6, hai 2,5, sa fie rotund, din tv inseamna 5 milioane. Din 18 milioane, doar 5 ne informam zi de zi, cat de cat, despre viata politica din .ro. 5 din 18 inseamna 28%. 5 din 15, pentru ca sigur veti comenta ca nu mai suntem 18, inseamna o treime, 33%. Asta e, astia suntem.

Sa mergem dincolo, la Diaspora „activa”. Ce inteleg prin activa? Cei carora le pasa de ce se intampla aici, sunt la curent cu evolutia tarii, multi dintre ei parasind tara temporar si avand familia aici. In general barbati, capii familiei. Estimarea mea este ca sunt undeva la 1-1.5 milioane. Sunt romanii care au fost „fortati” sa plece din tara pentru a castiga mai bine si a-si sustine familiile ramase aici. Sunt cei care trimit constant bani in tara, luna de luna. „Restul” diasporei, cei care au plecat cu toata familia, s-au integrat in tara de adoptie si se considera cetatenii respectivei tari nu mai sunt atat de implicati si informati. Evident ca generalizez si cele doua categorii de diaspora se interzecteaza prin intermediul unor compatrioti. Dar, in mare, cam asa cred ca e.

Acum, aceasta categorie s-a organizat foarte bine dpdv informatie. Asculta radio-urile online, intra pe siteuri de stiri, se uita la materiale video, comenteaza, e activa pe retele sociale, face parte din diverse grupuri si, in general, tot ceea ce se intampla important in tara ajunge la ei, ii „loveste”. Pentru ca cei activi o dau pe grupuri si de acolo se viralizeaza. Aceste informatii ajung de la ei inapoi in tara, la rudele celor plecati, care poate se informeaza din tv sau online, dar de cele mai multe ori isi iau astfel „lumina” informatiei.

Inchid Informarea cu mentiunea ca 20-30% dintre votanti nu stiau, in ultimele zile de dinaintea turului 1, cu cine sa voteze. Avem impresia ca mintea umana e complicata. Este, dar noi tot preferam deciziile simple. A sau B. Zero sau unu. Alb sau Negru. Cand treci atatia candidati pe lista alegerea devine complicata. Votam strategic? Votam informat? Votam cu cine trebuie? Tu cu cine votezi?

Trecem la Pandemie, de unde a plecat totul si rolul Diasporei Active.

Inceputul anului 2020, inceputul pandemiei. Lumea se blocheaza, toti intram in lockdown, masuri severe. Romanii din diaspora sunt grav afectati. Nu doar ca nu mai pot trimite bani acasa, familiilor, dar chiar nevoile lor de baza, hrana si locuinta, sunt afectate deoarece nu mai pot munci sau sunt concediati. Si incep sa se agite, sa protesteze, sa caute suport. Intai neaga virusul, apoi neaga impactul acestuia, apoi neaga masurile luate, vaccinul etc. In toata aceasta nebunie au o singura voce care le sustine teoriile: Trump. Apoi, din tara, mai apar doua, care le vorbesc pe limba lor, la propriu si figurat: Sosoaca si Simion, impreuna cu partidul AUR. Sosoaca si Simion „lupta” pentru drepturile lor. Multi sunt obligati sa se intoarca in tara pentru ca nu mai au locuri de munca/bani pentru a ramane afara. Din tara sau din strainatate, acesti romani au devenit cei mai mari sustinari ai celor doi, ai celor care ii inteleg si care „lupta” pentru ei. Si isi „antreneaza” in lupta lor familia, organizandu-se pe retelele sociale pentru a face campanie pentru AUR, Sosoaca si Simion. Asa se explica procentele AUR, venite de nicaieri, la alegerile de la finalul anului 2020. Sociologii ar trebui sa vada procentul populatiei plecate afara din judetele unde AUR a luat voturi multe.

Sa vedem cum au fost tratati acesti romani de „elite”.

Nu poti invoca rationalul cand emotia a fost cea care a dominat aceste alegeri. Apelurile la rational s-au izbit de un zid de beton. Am simtit-o in orice discutie, indiferent ca e pe retelele sociale, la job sau cu prietenii.
La orice discutie in care s-a invocat rationalul, UE, NATO, cum poti sa votezi H2O informationala, cezariana care taie firul, valahii din Valhalla, imperiul pastorilor de acum mii de ani si latina care se trage din limba romana, raspunsul sustinatorilor lui CG vine rapid:

Vreti sa vorbim de rational?

Unde era rationalul in pandemie, cand noi spuneam ca ni se interzice dreptul la munca, la libera circulatie, cand spuneam ca nu ne putem vaccina cu un ser netestat si ale caror consecinte pe termen lung nu le cunoastem, iar voi “urlati” la noi, plini de emotie, ca trebuie sa ne vaccinam?

Unde era rationalul cand ni se incalcau drepturile, cand ne pierdeam joburile, cand nu puteam iesi din casa daca “nu ne intepam”, cand spuneam ca avem imunitate pt ca am trecut prin boala? Unde era?

Acestor romani din diaspora li s-au alaturat cei din care care au contestat masurile luate pentru a controla pandemia. Distantare sociala? In aer liber? In parcuri? Cand alerg? Masca in aer liber? Virus aparut de nicaieri sau „scapat” din Wuhan? Manipulari ale OMS? Vaccinarea copiilor care pot trece fara probleme prin boala? Spitale inchise? Operatii urgente amanate? Morti inchisi in sicrie sigilate? CERTIFICAT?

O falie care a aparut in randul intregii populatii. O „rana adanca” ce nu s-a vindecat, din contra, s-a acutizat. Principalul vinovat identificat pentru toate astea? USR si Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii care a luat masurile din prima partea a pandemiei. Asa se explica ura viscerala a acestor oameni la adresa USR-ului.

Azi, daca ne uitam in urma, putem spune ca unele masuri au fost fortate, altele fortate rau. Peste toate insa planeaza o situatie cu care omenirea nu s-a mai confruntat in ultima suta de ani si pentru care nu a fost pregatita. Au fost SI greseli? Da. Si, din pacate, nimeni nu si-a cerut, cand toata nebunia s-a terminat, scuze pentru ele, astfel incat frustarea sa se diminueze si sa dispara.

Cum i-a tratat „elita” pe acesti oameni? Cu emotie. Esti prost, nu ai studii medicale, stii tu mai bine decat epidemiologii? Stai jos, du-te la culcare. Zero empatie din partea celor care munceau de acasa, din fata pc-ului pentru cei care trebuiau sa munceasca afara, zero empatie pentru situatia lor disperata. Ignorare, politica pumnului in gura. O sa spuneti ca nu e asa. Insa eu va spun ca asa a fost. Fereasca Sfantul sa fi fluierat in biserica in acele vremuri, sa contesti vaccinarea, ca erai linsat virtual. Multa emotie. Si Sosoaca si Simion activi, prezenti, „luptandu-se” pentru drepturile lor.

Sa trecem la ce a facut politicul de la Bucuresti pentru acesti oameni? Nimic. Dupa ce l-au facut presedinte pe Iohannis in 2014, diaspora a primit o mare indiferenta de la Bucuresti. De fapt a primit declaratii de la candidati ca Lasconi sau Ciolacu care au pus gaz pe foc, s-au viralizat pe grupuri/retele sociale si le-a confirmat acestor oameni ca „sistemul” nu functioneaza pentru ei si trebuie sa mearga „all in” pe alternative. Adica Sosoaca si Simion. Georgescu nu a fost in schema pana cand Curtea Constitutionala nu i-a interzis Dianei Sosoaca sa candideze la presedintie. Iar pe alternativa au mers si rudele din tara, care au ascultat de ce le-au spus capii de familie, cei care le trimiteau banii, cei care se informau si pentru ei. Un vot in diaspora pentru „alternative” inseamna inca 2-3, in medie, in tara. Sotie, copii, parinti, frati, surori.

Aceeasi Sosoaca, impinsa de la spate de Rusia, a „calarit” o alta tema care si-a facut loc in societatea noastra in ultimul an: razboiul din Ucraina. Pe masura ce Ucraina pierdea teren in fata rusilor, Sosoaca crestea nivelul decibelilor impotriva razboiului, a lui Zelenski si a implicarii Romaniei. Tema favorita: „ASTIA ne baga in razboi”. Evident ca nu vrea nimeni sa intram in razboi pentru Ucraina. Si evident ca nu va fi niciun razboi in care sa fie bagata Romania. Pentru ca nu suntem de capul nostru si pentru ca suntem parte din NATO si pentru nici Rusia nu vrea razboi cu cea mai puternica alianta militara din lume. Rusia vrea pacea ei cu Ucraina, sa-si pastreze teritoriile ocupate si sa aceasta tara sa stea departe de NATO. Dar Sosoaca a facut in asa fel incat aceasta tema a paralizat o parte din conationalii nostri. Care au crezut-o si o cred. Desi Rusia nu e capabila nici macar sa-l protejeze pe Assad, care, in aceasta dimineata, a fugit din Siria. Evident ca Sosoaca nu a actionat singura pe subiect, restul „goarnelor rusesti” din tara, mai vizibile sau mai putin vizibile, facandu-si treaba si creand aceasta isterie.

La cresterea retoricii suveraniste, anti razboi, a contribuit si o parte din Biserica Ortodoxa Romana. Mai exact aripa dura, ultra conservatoare, de la Constanta, condusa de Teodosie. Perceptia mea este ca Episcopia Tomisului, pe pj sau prin diverse persoane afiliate, finanteaza un grup de troli online care transmit mesaje pro suveranisti, anti razboi, anti Ucraina, pro Rusia. Si asta in conditiile in care Teodosie, fost colaborator dovedit al Securitatii, trimis in judecata pentru fraudare fonduri europene, autor a multor declaratii defaimatoare la adresa femeilor etc, etc, este un admirator al lui Putin („M-am minunat câte jertfe au făcut Putin și Medvedev, și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”). Daca anumite institutii din .ro ar trebui sa se mai „caute” intern, poate ca si BOR ar trebui sa rupa pisica-n doua cu acest prelat.

Inflatie si rural/urban

De fiecare data cand am postat ca salariul mediu a ajuns la 1000 dolari, apoi ca a depasit 1000 euro, am primit mereu mesaje sceptice: unde? poate la voi, la Bucuresti, minciuni oficiale etc. Adevarul e ca cei 5000+ lei net, cat a ajuns salariul mediu, oficial, in .ro, e influentat de salariul mediu al celor 1.4 milioane de salariati la stat care castiga, in medie, peste 7000 lei net.
Ceea ce face ca in privat, salariu net sa fie inca sub 4000 lei sau chiar sub 3000 de lei prin multe locuri din tara. Ok, 3000 lei inseamna 600 de euro, un salariu bun daca ne raportam la ce era in urma cu 3-5 ani. Dar un salariu care nu mai e suficient daca ne uitam la inflatia cu care ne-am confruntat in ultimii ani, inflatie care a scumpit masiv alimentele si energia. Romania ramane in continuare tara din UE care are cea mai mare inflatie, de aproape un an. Si probabil vom mai fi acolo, sus, in top, si anul viitor.

Cand mancarea se scumpeste cu 30-40-50%, 3000-4000 de lei de acum 3 ani nu mai au aceeasi valoare. Catre cine se uita oamenii nemultumiti? Evident, catre putere, catre guvern. Pentru ca din inflatie doar guvernul castiga.
Ruptura dintre urbanul mare (Bucuresti, Cluj, Timisoara) si restul tarii e mare. Trebuie doar sa mergi 10 km in jurul marilor orase pentru a o intelege. Problema e ca nici in urbanul mediu lucrurile nu stau mai bine. Si va las sa cititi feedback-ul primit de mine de la cineva din Suceava. E foarte putin editat.

„Ma consider o mediocra, chiar dacă am terminat in 2008 facultatea de Studii Europene la UBB. Am plans de bucurie când România a intrat in U.E. Toceam metafizica a lui Aristotel, Kant, Marx cu toată scoala de la Frankfurt, cu antropologia vieții cu pinguinii homosexuali, cu drepturile omului cu Malala vieții, cu Max Webber si etica protestanta si spiritul capitalismului, de care nici nu ii mai țin minte, am zis ca României ii va fi bine, in sfârșit.
Nu e bine.
In orașul meu, Suceava, se moare pe șosele. Avem “drumul mortii “, dar si “zidul mortii”. Îl văd zilnic. Tampitii nu au semnalizat deloc zona. Au intrat in zid, frontal pe timp de ceata. Multi. Nu bucurestenii, timișorenii, brașovenii, clujenii îl vad zilnic. Nu bucurestenii văd tirurile cu bușteni care merg la fabrica austriaca din Radauti.
Nu are rost sa va spun cât de mult tinem la pădurile din Bucovina. Nu bucureștenii muncesc pe cel mai mic salariu din țara. Bucureștiul si marile orașe sunt in U.E. Restul suntem in alt film si din aceasta cauza votam antisistem. Il halesc pe Georgescu așa cum o haliti voi pe fosta voastră colega de breasla. Baietii in costume fit de la USR au propus o gluma de președinte. Toată baza o aveam in ei. Acum ca se isterizează ca niște muieri la menopauza ma face sa ii detest. Ați făcut-o pe Birchall mediocra (pe ea am votat-o). Îmi imaginez ce părere aveti despre Lasconi.
Va rog sa le spuneti sociologilor ca votul pentru CG este antisistem. Vrem si noi, provincia, in U.E. Vrem descentralizarea puterii si a banilor. Vrem si noi piese de teatru sa o îndrăgim pe Oana Pelea. Vrem si noi sa vina Mircea Cărtărescu sa ne semneze cărțile (sau nu, m-am oprit sa-l citesc după cartea cu chiloții).
La Suceava nu ai parte de cultura. Nu avem teatru de copii. Frecăm menta in mall si la Kauffland sau Lidl. Acolo ne găsiți. Bula din București nu ne vede. Noi nu avem corporații si corporatiști vegani hemoroizati.
Noi avem baronii locali care își permit Tesla si vile din salarii de funcționari. Bula de la Bucale vrem sa o spargem. Vrem si noi in U.E cu adevărat. Nu ascult Voltaj, ascult Lil nas X (deși e outrageous) la maxim. Nu mănânc ciocolata Dubai, ci o prefer pe cea belgiana din Congo a lui Leopold al II-lea.
Am Hibrida si înjur când văd diesel. Sunt o gloaba globalista ipocrita si am sa votez cu CG pentru ca nu va halim.”

Regiunea Nord-Est a Romaniei era singura, acum doi ani, de cand avem ultimele date oficiale, in care venitul mediu inca nu ajunsese la 50% din media UE. Regiunea Nord-Est a fost, pana acum cativa ani, cea mai saraca zona din Uniunea Europeana. Salariile sunt, in medie, la jumatate fata de cele din Bucuresti. A trebuit sa vina NATO si sa ceara autostrada spre Ucraina pentru a se construi (oh, si cum se construieste!) prima autostrada din Moldova. Adica se putea, dar s-a putut doar pentru ca a cerut NATO. „Sistemul” nu a vrut/nu a fost capabil sa o faca. Cine e de vina pentru toate astea? Sistemul, politicienii, partidele care au fost la putere. Sa-i schimbam.

Progresism vs Conservatorism, Realegerea lui Trump, „pericolul” LGBT.

Sunt legate. Trump este exponentul conservatorismului american, satul si saturat de ceea ce s-a intamplat in America, in ultimii 10-15 ani. Diversitate vs Meritocratie, LGBT, Trans, Woke, Progresism. Si politica pumnului in gura aplicata celor care incearca sa vorbeasca despre meritocratie sau ca totusi nu prea e bine sa vorbim de operatii de schimbare de sex pentru copiii de 10 ani. Cand am scris, vara trecuta, ca „lucrurile” se misca mult prea repede pentru nivelul de intelegere si de suportabilitate al marii mase din populatie, care considera Biserica cea mai de incredere institutie, am fost facut homofob.

Vocile neutre, de pe centru, au fost anihilate tot cu politica pumnului in gura. Analizati ce a patit J. K. Rowling, cea care a scris seria Harry Potter, cand a criticat, in 2020, folosirea denumirii „People who menstruate’ in loc de femei. „Razboiul” ei a inceput atunci si inca mai continua si azi. Au facut-o in toate felurile, au incercat sa-i boicoteze cartile, discursurile, postarile ei erau „invadate” de comentarii care o criticau. Daca spui ca „femeile au menstruatie”, „eu consider ca familia este formata dintre un barbat si o femeie”, „femeile trans nu pot concura in sporturile feminine sau merge in toaletele pentru femei” o intreaga „politie a corectitudinii” sare pe tine sa-ti spuna ce tampit esti. „Esti prost, treci la locul tau” din pandemie a continuat tot cu „esti prost, treci la locul tau” din razboiul progresism vs conservatorism.

Si in toata aceasta nebunie, vine Trump si castiga alegerile din SUA, de luna trecuta. Si brusc toti acesti „prosti” pusi la colt isi dau seama ca in SUA, ‘prostii” sunt majoritari. Si se revolta. Si incep sa se agite. Si le creste furia pentru ca „esti prost” nu e chiar cea mai potrivita formula de adresare cand vrei sa discuti despre subiecte sensibile. Curajul unei multimi este dat de curajul liderului acelei multimi. Cine e liderul? Trump. Cine e liderul in .ro pe subiect? Sosoaca si Simion.

Foarte multi oameni educati l-au votat pe CG invocand pericolul LGBT. Printre ei, multi invatatori, profesori, dascali care au prins „curaj” dupa alegerea lui Trump. O sa exemplific cu un dialog avut intr-un cerc de prieteni.

Persoana 1: Nu sunt de acord cu parteneriatul civil dintre doua persoane de acelasi sex.
Eu: De ce? Cu ce te deranjeaza?
P1: Nu sunt eu de acord, nu pot fi de acord. Pentru mine familia este dintre un barbat si o femeie. Nu e treaba mea ce face fiecare in dormitor, dar eu nu sunt de acord cu asta.
Eu: Nu te inteleg. Parteneriatul asta ii ajuta pe ei si pe tine nu te deranjeaza cu nimic.
P1: Ba da, ma deranjeaza, Orlando, pentru ca dupa asta urmeaza sa li se permita sa infieze copii si sa se casatoreasca.
Eu: Si ce e rau ca niste copii sa o duca mai bine in astfel de familii? E mai bine sa stea in orfelinate?
P1: Auzi, stii ceva, sunt foarte multe familii „normale” care asteapta aprobarile pentru a infia un copil? Cum sa creasca un copil normal intr-o astfel de familie?
Intervine in discutie Prietenul 2: Adevarul e ca nu prea are cum sa creasca un copil „normal” intr-o astfel de familie.

Astfel de discutii sunt NORMALE. Astfel de discutii TREBUIE sa aiba loc, schimbarile trebuie INTELESE, trebuie EXPLICATE. La noi orice astfel de discutie se termina cu „esti prost”. Ca sa intelegeti si mai bine situatia:
Elena Lasconi era cap de lista la USR pentru Europarlamentare. Dupa ce a declarat ca a votat DA la Referendumul pentru Familie, ca pedeapsa, a fost scoasa de pe lista si trimisa la Campulung, la primarie. Sa vedem ce scria presa despre aceeasi Elena Lasconi saptamana asta:

Candidata USR la preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat marți seară, la Antena 3, că nu a susţinut niciodată ideea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, denunțând „o manipulare de tip rusesc”, şi a amintit că, în urmă cu un an, a avut „de suferit” atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional pentru că a dezvăluit public că a votat la referendumul pentru familie. Lasconi a vorbit despre acuzaţiile care i se aduc de către cei care susţin că i-ar încuraja pe copii pe calea homosexualităţii. „Doamne fereşte!”, a spus lidera USR, în acest context. (Hotnews)

Sa recapitulam: In urma cu un an era scoasa de pe lista pentru ca a votat la referendumul pentru familie, azi a trebuit sa iasa si sa sustina deschis casatoria dintre un barbat si o femeie. Pentru aceeasi opinie, „progresistii” care au „ars-o pe rug” acum un an au impins-o sa iasa cu „Doamne fereste” pentru a putea castiga alegerile din turul 2.
Cam ce poate intelege din asta un votant „normal”, familist, care isi duce dimineata la gradinita/scoala copiii, apoi merge la job, isi vede de treaba, isi plateste taxele, incearca sa aiba una doua vacante pe an etc cum sunt cei doi prieteni ai mei? Aici duce lipsa dialogului.

Si ajungem la deciziile de moment:

Dupa ce au guvernat impreuna, au aplicat cu succes „rotativa”, dupa ce in vara au mers de mana la Europarlamentare, PSD si PNL au decis sa se desparta, cu scandalul de rigoare, care a dominat aceasta toamna. In iunie „se tineau” de mana, in noiembrie „se paruiau”. Votantul obisnuit a inteles nevoia de stabilitate in contextul razboiului din Ucraina, vehiculata de ambele partide si de presedintele Iohannis. A inteles-o inclusiv in vara, cand le-a votat alianta si le-a votat candidatii la primarii. Votantul obisnuit nu a mai putut insa intelege de ce „stabilitatea” a fost buna atunci, dar nu mai e buna azi. Ce s-a schimbat pe frontul din Ucraina? Nimic. Atunci pe ce va certati? Nu va intelegeti pe putere, bani si functii? Si o parte din ei s-au revoltat la vot impotriva ‘sistemului”.

Au fost greseli peste greseli, lipsa unui candidat comun pe dreapta, nu fragmentarea cu mai multe candidaturi care i-a bulversat pe alegatori, interzicerea candidaturii Dianei Sosoaca, o MARE greseala a CCR-ului, pentru ca de aici a inceput prabusirea domino-ului, plus strategia PSD-ului de a forta un tur 2 cu Simion. Care l-a costat insa pe Ciolacu.

In toata aceasta nebunie si confuzie, vine CG, calare pe calul alb, si arunca 100 de undite in apa, pentru a prinde cati mai multi votanti. O strategie de marketing impecabila. De toate pentru toti, de la mine pentru voi.
Unii il fac „diliu”, la fel cum au facut-o si pe Sosoaca. Eu cred ca cei doi isi joaca impecabil rolurile politice, intrand atat de bine in piele personajelor, devenind atat de credibili incat e imposibil sa nu-i convinga pe cei care cauta certificarea pentru propriile convingeri. Si a caror furie clocotea oricum, fiind nevoie doar de o scanteie pentru a declansa incendiul.

Preluam torta de la Sosoaca interzisa? O preluam
Anti razboi? Avem
Sa nu mai stam drepti in fata Bruxelles-ului ci mandri si semeti? Avem
Romanii cei mai cei dintre cei mai cei? Avem, noi suntem valahii din Valhalla
Spargerea sistemului de la Bucuresti? In facem bucati pentru eu sunt din afara sistemului (sanchi, el „pute” a sistem)
Nano-cipuri, 5G, cezariana, apa informala si toate celelalte „nebunii”? AVEM.

Sa recapitulam: 20-30% dintre romani nu stiau cu cine voteaza in ultimele zile inainte de turul 1. Doar 30% s-au informat in mod constant. Trump e ales si „prostii” prind curaj sa rastoarne sistemul si la Bucuresti. Greseli ale partidelor traditionale. Batul prin gard bagat de rusi si o parte din biserica. „Iritarea” pe subiectul LGBT. Toate si impreuna au alcatuit formula perfecta pentru ca azi CG sa fi castigat alegerile. Detasat as spune, nu la limita.

Invata cineva ceva din toate astea? Habar nu am. Stiu insa SIGUR ca daca partidele traditionale nu se vor reforma in urmatorii ani, nu vor intelege mesajele, semnalul, in 2028 „suveranistii” vor castiga alegerile.