„lasati juniorii sa vina la mine”

Doua lucruri m-au facut sa deschid acest topic, articolul lui Cristi Manafu, „Hr: Cu cat platim un entry level” si comentariile pe care le-a generat + comentariul Nonei de aici

In septembrie 2001 cand am ajuns la Netbridge firma avea 6-7 angajati, Emil, Simona, Iura, Dan, Bogdan, George … In feb 2005 cand Bogdan Secara a ales sa plece in Noua Zeelanda iar eu am preluat conducerea de facto a Netbridge-ului, cred ca eram cu totii cam 20 de oameni, tocmai ne mutasem in sediul frumos de la ELJ, aveam birouri mari, spatioase, bucatarie etc, etc. In iunie anul trecut, cand am plecat de la Netbridge, eram in jur de 70 de oameni. Cand a venit Bogdan in vizita, ian 2006, dupa un an, mai bine de jumatate din fetzele intalnite nu-i spuneau nimic, erau oameni noi, angajati dupa plecarea lui. 

Ce vreau sa subliniez cu asta?

– businessul de internet e un business de oameni, nu e imobiliare (unde conteaza pontul, flerul, cand cumperi etc), nu e de manufacturare (unde conteaza echipamentele de productie), nu e de comert (unde conteaza distributia, locatia etc) etc, etc. E strict de oameni si oamenii sunt cele mai importante asseturi pe care le ai/are;

– firmele se pot afla in diferite stadii de operare, start-up, dezvoltare, maturizare, cand am ajuns eu la Netbridge erau inca in faza de starup (+1 an), pana prin 2003 am stagnat pt ca a trebuit sa ducem firma catre break-even/profit, din 2004-2005 a inceput dezvoltarea –> sa cresti de la 20 de oameni la 70 intr-un an nu e usor deloc;

– cand esti in faza de dezvoltare e greu sa angajezi juniori (ma refer in special la programatori) pe care sa-i cresti, sa-i trainuiesti, sa-i integrezi. Pentru ca timpul te preseaza, pentru ca lucrezi contra-cronometru, pentru ca trebuie sa stai in deadlineuri si pentru ca seniorii nu au timpul necesar si nu pot acorda atentia cuvenita juniorilor, pentru ca oricum angajezi tz non juniori care trebuie si ei integrati cat mai rapid (asta nu inseamna ca nu am facut-o la Netbridge :)). In faza de maturizare lucrurile stau diferit, sunt asezate, nu mai e nebunia din perioada de dezvoltare si poti integra usor juniori la toate nivelurile. 

In businessul de internet, cand esti in perioada de dezvoltare, ai o nevoie acuta de oameni, in fiecare zi iti dai seama ca mai ai nevoie de un om, ca ar fi bine sa suplimentezi numarul de oameni din departament x, ca a mai aparut un proiect pe care nu poti sa-l incepi daca nu ai oameni etc, etc. Iar programatorii sunt in acest peisaj importanti, ~ 40-50% din costurile lunare ale Netbridge-ului erau date de departamentul tehnic desi ei reprezentau 20% din numarul angajatilor, am avut oameni in acest departament care erau mai bine platiti chiar decat mine, pentru ca meritau, pentru ca erau buni.

Deoarece am pierdut startul din 2000-2002, MpInteractiv e intr-o stare permanenta de dezvoltare, de un an de zile asta tot facem si o vom mai face ceva vreme de acum inainte. Si tot angajam … si am angajat inclusiv juniori. Din pacate unii din ei, desi buni, au mari probleme in ceea ce priveste seriozitatea. Manifesti intelegere cand ajunge la 12 la birou sau cand lipseste o zi fara sa anunte – vorbesti cu el, iti promite ca nu se va mai intampla, ca va anunta etc, etc – incepi sa-ti pui semne de intrebare cand lipseste doua zile – iar vorbesti cu el, iar iti promite etc,etc – si sfarsesti prin a te desparti de ei cand nu mai raspund la telefon si vin 2 zile la birou pe saptamana. De aceea stai si te gandesti ce alegi, platesti 300-400 euro pt un astfel de junior (chiar 500-600 euro cum spune Cristi) sau dublezi suma si cauti un om cu experienta? Mircea deplangea sistemul de invatamant care nu mai „scoate” juniori ca acum cativa ani, eu spun ca tine foarte mult de om, tine foarte mult de dorinta lui de a creste, de a-si atinge visele, de a incepe de undeva. Daca ne uitam la un Vivi, la Andressa, la Deea, la Emi ne dam seama ca felul lor de-a fi a facut diferenta. Poti sta acasa si astepta jobul de 600 euro sau poti sa faci voluntariat/incepe undeva pe 2-300 euro/etc. Un junior cum au fost cei enumerati mai sus la vremea lor isi gasesc oricand un job bine platit.

Ca o concluzie, eu am inceput in 98 pe 120 de dolari iar apoi am plecat pe 80 de dolari ca sa fac ceea ce vroiam insa atunci costurile nu erau cele de azi, am stat 3 ani de zile pe acelasi salariu insa imi placea la nebunie ceea ce faceam + atmosfera era extraordinara, am strambat din nas cand studenti sau proaspat absolventi cereau 300 euro pt un job de cs insa in acelasi timp am si angajat pe 400 de euro juniori. Asa ca daca esti un junior bun, un semi Vivi sau jumatate din Andressa, pune mana pe email si trimite cv-ul, cu siguranta ne vom intelege :)

50 Comentarii
  1. Dap, tine mult de om, dar omul se educa de la 7 ani pana la 18-19 si apoi la facultate. Daca sistemul nu-l invata ca e in interesul lui sa se autoperfectioneze si sa tot invete, sa fie cel mai bun in ceea ce face…. e un sistem gresit:)

    In rest, 110% de acord cu tine, spor la angajari (sa-i zic head-hunting, ca e la moda?)

  2. Te inteleg

    Imi aduc aminte de perioada cand conduceam o firma de marketing online. De multe ori nu respectam deadline-urile – pentru ca oamenii mei erau neseriosi.

  3. Valentina spune:

    Sunt prima la aruncat cu pietre in sistemul de invatamant, numai ca marea sa problema este ca a ramas inflexibil in fata atator schimbari. Astfel ma hazardez sa spun ca Politehnica scoate pe banda rulanta aceiasi absolventi ca acum 5 ani, cu un bagaj similar de cunostinte, in conditiile in care nevoile pietei s-au modificat radical. In privinta sistemului de valori al tinerei generatii (suna frumos asta), nu-i numai vina scolii. As merge si pe mana noilor modele de succes impuse de mass-media care nu seamana nici pe departe cu cele prezentate de tine.

    In IT dezechilibrul pietei muncii a coincis cu aparitia numeroaselor centre de suport si in general a multinationalelor. Salarii bune, joburi low-profile, pentru tot studentul, brand puternic deasupra biroului, conditii bune de munca. Ii putem condamna ca aleg drumul scurt si batatorit? Nu prea, insa daca nu gasim contrabalansul vom avea exact acea piata a muncii pe care o meritam. Debutul il traim deja si nu-i chiar fericit.

  4. Bogdan spune:

    Vina este si nu prea a scolii. Facultatea nu trebuie sa te faca expert in PHP sau Java, dar trebuie sa pleci de acolo stiind foarte bine care e arhitectura aplicatiilor web si cum se proiecteaza un software orientat pe obiecte.

    Problema sunt oamenii, Orlando are mare dreptate. Cand eram eu student (acum 4-5 ani) aveam doar colegi innebuniti de partea tehnica. Eram pasionati de ceea ce faceam, am lucrat si pe gratis la inceput, numai sa imi dea cineva sansa sa fac ceva.

    Acum criza de oameni din IT si salariile foarte mari, datorate si outsourcingului, atrag oameni mai destepti decat pe vremea studentiei mele, dar mai putin pasionati de meserie.

  5. Zoltan spune:

    Daniel, cu tot respectul, daca „oamenii tai erau neseriosi”, inseamna ca ceva nu ai facut bine. Daca am un contract cu o firma, o am cu firma si nu cu angajatii, deci daca firma nu respecta un deadline, sigur nu merg la angajati ci la cel cu care am facut acel contract. Si, o scuza de genul x sau y „nu si-a facut treaba” nu ma incalzeste cu nimic.
    Nimic personal, just my 2 cents.

  6. Filip Lepus spune:

    Entry-level de 600 de euro mi se pare mult. Eu prefer sa angajez studenti in primii ani care nu sunt entry-level, deoarece pot avea o experienta de 1-2 ani de angajare si inca 2-3 ca free-lanceri.

    Lucrurile se schimba si cred ca un CV al cuiva de 19 ani care are experienta 2-3 ani nu trebuie sa mire pe nimeni, totusi salariile observ ca sunt cerute de multi in functie de varsta si nu de cunostinte. Pregatire

    Vina scolilor este ca un absolvent de facultate de Informatica sau Automatica nu este neaparat mai bun decat unul fara, adica nu reprezeinta deloc un criteriu faptul ca ai absolvit o facultate de prestigiu in Romania.

  7. Vivi spune:

    Filip si ceilalti, nu sunt de acord cu voi cand spuneti ca un absolvent de Poli este la fel de valoros ca un student in anul 1. In ultimii ani de Automatica (incepand cu anul 3) se poate face treaba si se pot invata lucruri foarte misto, numai sa vrei.

    Mai mult, lucrurile care se invata acolo sunt lucruri de baza (algoritmi, sisteme de operare, baze de date, programare) fara de care un programator este doar un code monkey undeva intre mediocru si slab.

  8. Bogdan spune:

    Vivi,

    aprecierile celorlalti sunt relative la sarcinile pe care le ofera. Daca i-am intreba pe cei de la IBM, Oracle etc. daca e vreo diferenta, s-ar putea sa dea alt raspuns.

    Nu vreau sa fiu rautacios, dar daca ai un business misto in care partea tehnica este facuta pe PHP de ex, si asta e tot de ce ai nevoie, atunci poti sa iei linistit absolventi de liceu, nu ai nevoie de oameni care sa treaca pe la FAC.

    PS: Orlando, linkul catre comentariul Nonei nu functioneaza.

  9. orlando spune:

    thx Bogdan, am corectat

  10. pi spune:

    Numai juniori :) ?

  11. Filip Lepus spune:

    Poate m-am exprimat gresit. Problema pe care o vad eu este aceea ca sunt diferente mult prea mari intre cei care termina aceeasi facultate. Probabil si pentru ca facultatea la noi este pe principiul „toti trebuie sa o termine”.

    Sunt absolut convins ca ce se invata in Automatica are un rol decis in formarea unui programator si ca fara este greu daca nu imposibil sa treci de un anumit nivel.

  12. fabius spune:

    Cum puteti sa vorbiti cu asa nonsalanta despre salarii de 300 de euro ca despre ceva normal ? Cereti seriozitate si este normal, pentru ca seriozitatea din partea angajatului este o obligatie, nu o abilitate. Insa, ceea ce vreau sa spun e ca un salariu de 300 de euro este umilitor pentru oricine, mai ales in acete domenii. Daca am fi vorbit despre femeia care vine si iti face curatenie in casa si iti spala prin baie, atunci putem spune ca mai mult nu poate si face si atata merita. Dar nu mi se pare ok sa umilesti un om cu un asemenea salariu timp de luni intregi sau ani, doar ca sa vezi ca e serios sau muncitor sau pentru ca este un „junior”.nu poti nici sa mananci cu 300 de euro, iar voi vreti sa fie si geniu dc se poate.

  13. Calin F. spune:

    Nona nu stie nimic – linkul de pe nume explica cum se face ;)

  14. just me spune:

    Personal consider ca in toata aceasta ecuatie de succes parametrul „facultate”/”sistem de educatie” nu este deloc relevant. Eu personal sunt absolvent al unei facultati fara nici o tangenta cu domeniul calculatoarelor/internetului si in acest moment sunt programator senior.
    Activez de 8 ani si ceva in internet ca angajat si nu am fost niciodata freelancer iar ceea ce stiu am invatat de unul singur, pas cu pas, metodic, asa cum s-a intimplat si cu multi alti membrii ai echipei mele de programatori. Nu am apucat acest drum pentru bani ci pentru ca imi placea si imi place la fel de mult chiar si dupa atitia ani.
    Problema oamenilor in domeniul it este cea a lipsei de vointa de perfectionare, a atitudinii usor arogante de supraevaluare a calitatilor si cunostintelor personale si nu in ultimul rind a faptului ca si in momentul in care toate celelalte doua calitati sunt intrunite lipseste cu desavirsire spiritul de echipa si flexibilitatea de a se adapta standardelor de lucru care se impun. Faptul ca din dezvoltatorii pe care i-am intervievat si care cereau peste o mie de euro pentru simplul fapt ca aveau 3 ani de experienta, „programau” HTML, scriau cod compatibil PHP 3.0 si mai mult de atit nici macar nu stiau sa argumenteze de ce programau intr-un anumit fel si nu in altul, ma fac sa cred ca freelancing-ul este in acest moment cu adevarat o problema: oameni lucreaza izolati, nu au idee despre standarde de lucru in echipa, despre cum ar trebui sa reactioneze intr-un mediu complex al unei echipe largite, si fac situri multe si marunte in legea lor si cu cunostintele minime asimilate intr-o doara pentru ca nu au timpul necesar nici sa doarma dar sa mai asimileze noi cunostinte, iar cind sunt pusi in fata „oglinzii” de autoevaluare isi acorda un credit ce nu are o raportare reala la viata de zi cu zi.

  15. programmer spune:

    Un angajat serios nu ti-l face o facultate, daca nu are samanta de om serios, data de la natura, nu ai ce ii face. Ala e si atat poate. Facultatea, ma refer aici in mare parte la Politehnica, nu produce angajati, ci POATE doar oameni ceva mai intelectuali, desi ma cam indoiesc.

    Daca as fi pus in situatia de a angaja una sau mai multe persoane, mare accent pe facultate nu as pune. Mai degraba m-as axa pe capacitatea lui de acaparare de informatii noi si ulterior de a le pune in practica. As cauta acei oameni pe care eu ii numesc „isteti”.

    Adevarat problema e alta. „Din spate” nu vin oameni pregatiti pentru o viata serioasa, nu mai sunt, sa zicem disciplinati. Criza de personal bun pe piata muncii se va accentua, iar managerii vor avea probleme in a-i conduce si pe cei gasiti cu greu. Ceea ce se intampla acum in Romania s-a intamplat in trecut in tarile occidentale. In US, angajatii sunt mici robotei care nu stiu sa faca altceva in afara de ceea ce au invatat facultate. Partea buna la ei este ca sistemul de invatamant chiar e performant, la noi e jalnic. Partea buna la noi este ca inca mai avem oameni flexibili, adica aceia care pot deprinde o meserie noua, pot fi treinuiti pe un anumit segment.

    Fac o remarca la ceea ce a zis Filip: stilul de programare se schimba si el, nu se mai cauta programatori care sa stie atat partea hardware cat si pe cea software pentru a face un sistem sa mearga. Assembler-ul e de trecut. Cand vorbim acum de programatori ne referim aproape exclusiv la PHP & Co., iar in 5 ani de zile pierduti prin politehnica, printre betii si spagi, un om ar putea deveni maestru in ale programarii on-line.

  16. Au trecut aaani… si viata s-a schimbaaaat… :)

  17. […] In timp ce unii cauta sa angajeze programatori sau doar mentioneaza criza din Romania in acest domeniu, eu privesc problema din unghiul opus si va dau cateva motive sa nu va angajati la o companie. […]

  18. Laura spune:

    @fabius: sincer nu ma intereseaza ce mananci tu de 300 sau de 2000 eu ci ce sti sa faci pentru banii aia.
    E foarte simpu daca maine, de ex ai avea 3 clienti la usa ai putea sa le vinzi ceva de 300 eu sau de 2000.
    Am avut si am juniori care mi-au cerut 5-600 eu desi erau inca studenti si experienta ioc. In luna de proba nu au avut nici un layout aprobat de client (vb de niste designeri)…atunci vin si te intreb pe tine…ce salariu meriti? Cel care l-ai produs?
    Mai adaugam si trainingul la salariu sau il scadem?

  19. Vivi spune:

    A, am uitat sa confirm ce spune Orlando. :-)

    Intr-adevar vointa de a face ceva conteaza mult. Am facut multa munca voluntara pentru ca simteam nevoia sa fac ceva, am facut de multe ori proiecte pe destul de putini bani. E important sa vrei, banii vin de la sine daca esti pasionat si iti place ce faci.

  20. Corect, trebuie sa meriti acei 300 de euro, nu cati crenvursti cumperi de ei.
    In 1998 cand lucram la DNT aveam salariul de 200 dolari si eram foarte multumit de el. Iar proprietarul firmei, Fundatia Soros mai exact, sunt convins ca isi calcula an de an cati bani face firma pe cap de salariat (profit/cap de salariat, cifra de afaceri/cap de salariat). Au si niste nume indicatorii astia, specialistii in finante le pot zice pe nume.
    Am lucrat in firme care faceau 1 milion de dolari pe an cifra de afaceri cu 10 angajati (100.000/om), si in altele care faceau 30 milioane cu 3000 angajati (adica de zece ori mai putin, si lucrau in acelasi domeniu). Ma intreb unde e mai bine – pentru angajator cel putin, care cu siguranta nu da salarii de 10 ori mai mari, dar daca le da de trei ori sa zicem, oamenii aia chiar nu-i pleaca cu anii din firma – si in mod cert discrepantele de salarii din firma cu multi angajati erau mult mai mari.

  21. papsy spune:

    Ok, juniorul intra pe un salariu de 300 de euro si sta 3 luni in care face treaba buna si iti dai seama ca e om serios, ii maresti salariu tu, din propria initiativa? Sau profiti de lipsa lui de experienta si astepti inca 3 luni pana se trezeste la realitate si pleaca?
    Cum s-a zis mai sus, sunt multi juniori neseriosi, dar cred ca exista si din cealalta categorie. Acum poate depinde si de bugetul firmei cum spune Doru, dar sunt f. multe cazuri in care firma nu da mai mult pentru ca nu vrea. Cred ca fiecare dintre noi cunoaste astfel de companii, care au crescut pe spatele studentilor juniori aplicand principiul „ii schimbam ca pe sosete, ca mai sunt o mie de unde l-am gasit p-asta”. Aceste companii sunt majoritatea in stadiul de dezvoltare „start-up” cum zice Orlando, dar s-au creat prea multe precedente, asa ca ii inteleg si pe ei cand vin fara experienta si cer 500-600 de euro stiind ca exista probabilitatea f. mare de a zbura peste 2-3 luni din firma. Ce vreau sa subliniez este ca angajatorii asa i-au obisniuit, deci si ei duc o parte din vina.

  22. Bogdan spune:

    Papsy, ce sa zic, suntem in ca bancul ala cu Dalai Lama, toti avem dreptate.

    Da, cu siguranta ca si managerii firmelor au gresit. Parca prea multi (angajati si angajatori) isi gandesc planurile doar pentru urmatoarele 2-3 luni, la mica ciupeala, si dupa aia om vedea.

    Uite, sa nu se supere Orlando, dar imi permit sa il intreb: aveti sau aveti de gand sa faceti un planuri de dezvoltare profesionala pentru angajati ? Nu de alta, dar daca unui angajat nu ii arati evolutia in perspectiva a carierei, o sa ceara doar bani + beneficii.

  23. Catalin Constantin spune:

    Salutare,

    Este al nu stiu catelea post in care il „elogiezi” pe Vivi.
    Esti cumva mega fan Vivi ?

    E raiu pe pamant Vivi ?

  24. orlando spune:

    Catalin,

    1. nu cred ca l-am laudat pe Vivi mai mult de 3-4 ori … chiar o sa caut, m-ai facut curios … poate l-am laudat prea mult in ultima vreme, aici s-ar putea sa ai dreptate :)
    2. il stiu pe Vivi din 1999-2000 cand era un „mucos” :D si ne contram pe IpA
    3. acum 10 ani „lucra” internet pt cei de la Divertis
    4. m-am contrat cu el de multe ori inclusiv pe business
    5. il apreciez pt felul in care gandeste
    6. il apreciez pt ambitia lui
    7. imi place stilul lui usor narcisist
    8. a creat un site comunitate bun – doizece – pe care m-am chinuit sa-l cumpar si nu am reusit
    9. a crescut mult in gandire si mentalitate de cand e la Google
    10. a creat un mini site pt piata de publicitate online care e un etalon acum in industrie

    nu e raiu pe pamant, nu sunt fan Vivi cum nu sunt fan nimic, e un tip misto, probabil ca el mai sunt si altii.

  25. Laura spune:

    papsy, doar tu esti cel care poti iesi din juniorat dupa 3 luni sau poate chiar dupa un an.
    Nu inteleg dece juecati salariul dupa nr de hotdog-uri care le poti cumpara si dupa cate luni ai stat pe scaun…scuza-ma dar poti fi junior si la 35 de ani.

    Planul de dezvoltare personala este si trebuie intotdeauna sa fie legat de performantele tale ca angajat. Daca ajungi la performata x ai salariul y…daca nu keep walking.

    Si da, am marit salariul cui a meritat fara sa-mi ceara

  26. orlando spune:

    Papsy, juniorului de mai sus, din poveste, i-am marit salariul dupa prima luna de zile

  27. @papsy: fi serios; astfel de firme sunt rare si nu fac nici un fel de treaba.

    Ai sa inveti odata ca plecarea oricarui programator intr-o firma strica un echilibru foarte sensibil, afetcand fie un singur proiect sau chiar mai multe….
    Deci gandirea exprimata de tine nu e chiar actuala, asta in cazul in care a fost vreodata.
    Cred ca e mai mult parte din folclor….

  28. Florin spune:

    # Bogdan Says:
    September 5th, 2007 at 5:28 pm

    Vivi,

    aprecierile celorlalti sunt relative la sarcinile pe care le ofera. Daca i-am intreba pe cei de la IBM, Oracle etc. daca e vreo diferenta, s-ar putea sa dea alt raspuns.

    Nu vreau sa fiu rautacios, dar daca ai un business misto in care partea tehnica este facuta pe PHP de ex, si asta e tot de ce ai nevoie, atunci poti sa iei linistit absolventi de liceu, nu ai nevoie de oameni care sa treaca pe la FAC.

    PS: Orlando, linkul catre comentariul Nonei nu functioneaza.

    Nu stiu daca are vreo legatura cu limbajul in care lucrezi :)
    Ai fi suprins cate chestii poti face chiar si in banalul php, daca iti dai interesul si vrei sa faci ceva ca lumea.
    Ideea de baza e ca nu iti alegi nivelul angajatilor in functie de limbajul in care doresti sa realizezi aplicatia. Sunt proiecte de VoIP care se folosesc de anumite avantaje ale php-ului, si nu ma refer la aplicatii web legate de VoIP.

    Bafta!

  29. Florin spune:

    iar pentru orlando… ce avantaje ofera jobul tau? :)

    daca respecti toata discutia asta postul tau ar trebui sa fie ceva de genu o coala A4 fata-verso :) despre frumusetea domeniului in care faci angajare… geek porn stories cred ca ar fi o expresie mai „delicata” :)

    avantajele financiare nu intereseaza la nivelul acesta al discutiei :)
    ….
    te provoc :))

  30. orlando spune:

    Florin,

    ne-am strans aici o gasca destul de ok ce vrem sa realizam niste proiecte de care sa fi mandru ca le poti trece in cv.

  31. Florin spune:

    ai emailul… deci poti lua legatura cu mine daca vrei sa ne intalnim la un chat live si relaxant in fata unei beri :)

    daca exista o curiozitate reciproca bineinteles :)

    Bafta!

  32. Catalin Constantin spune:

    @Orlando,

    nu esti fan, ai combatut afirmatia mea printr-un ESEU elogios la adresa lui Vivi.

    E ok.
    Va urez succes !

  33. emi spune:

    Dupa parerea mea, oamenilor in general le lipsesc doua lucruri:

    1. pasiune
    2. viziune

    Drept urmare, in loc sa incerce sa faca ceva misto, in loc sa creeze ceva pentru care sa se trezeasca in fiecare dimineata cu zambetul pe buze, aleg sa munceasca pe multi sau putini bani, 8 ore pe zi, fara sa-i intereseze prea tare cat de bine sau rau isi fac treaba, pentru ca ei oricum isi primesc banii.

    Eu cred ca de vina e sistemul. In scoala, liceu & facultate nu esti invatat sa fii creativ, trebuie doar sa inveti ce primesti de la profesor. In societate, ajungi sa observi ca pe nimeni nu intereseaza persoana ta, drept urmare pe tine de ce te-ar interesa de altii? Si uite-asa te trezesti in fiecare dimineata ca sa mai scazi o zi pana cand primesti salariul.

  34. pi spune:

    http://s.wordpress.org/style/code-is-poetry.png ;) (linkul nu se aplica in cazul celor care nu sunt in stare sa faca singuri un algoritm, au deja o colectie de clase functii care nu sunt scrise de ei … )

  35. Jeleu spune:

    „Ideea de baza e ca nu iti alegi nivelul angajatilor in functie de limbajul in care doresti sa realizezi aplicatia. ”

    corect. e o mare greseala sa angajezi un om pentru un limbaj anume , o aplicatie anume. Un tool e un tool si in mare, oricine il poate invatza.

  36. Cristina spune:

    despre ce post e vorba? ca sa stiu daca trimit cv sau nu..

  37. ionut tudor spune:

    Buna Orlando,
    Uite un post interesant despre subiectul asta, scris de unul din cei mai buni web-analysti : link

    Bye

  38. Neagrigore spune:

    Vad ca in general discutia s-a invartit in jurul oamenilor din IT, dar nu ma pot obisnui cu ideea ca ei nu este oameni. Prin urmare, iata parerea mea […] Am observat in cateva dintre blogurile pe care le citesc, o serie de posturi referitoare la procesul angajarii juniorilor in firme, atitudinea partilor implicate si dilema banilor implicati. […]

  39. […] dezabateri interesante despre juniori pe manafu,  orlando si parvan . Sa zicem ca Cernica si Grigorcea descopera o cheie a problemei fara prea multe […]

  40. estebana spune:

    Pana la urma..tre’sa fii neaparat un semi-someone,sau poti sa fii si „doar tu” ? si despre ce job este vorba?

  41. […] inca la SEO, formulare inscriere de respectiv aplicare la job-uri, etc. Intre timp citim cu totii discutiile despre job-urile de IT sau despre angajarea […]

  42. andressa spune:

    Orlando,
    jumatatea de sus sau jumatatea de jos? :)))

    Multumesc pentru apreceri. Nu le merit. Si nu fac pe nebuna, chiar nu le merit.

  43. orlando spune:

    jumatatea din stanga … sau din dreapta

  44. Misto articol. Buna introspectia asupra etapelor de dezvoltare a unei firme.

    In rest cred ca toti avem exeperienta cu „seriozitatea” programatorilor…

  45. Alex Lapusan spune:

    @Bogdan zice:
    Nu vreau sa fiu rautacios, dar daca ai un business misto in care partea tehnica este facuta pe PHP de ex, si asta e tot de ce ai nevoie, atunci poti sa iei linistit absolventi de liceu, nu ai nevoie de oameni care sa treaca pe la FAC.

    Nici nu pot sa-ti explic cat de mult gresesti cu afirmatia de mai sus. PHP-ul nu este facut doar pentru situri de 3 lei bucata, care prezinta articole si au un sistem de vot (si au costat cu totul cateva sute)…
    PHP e doar un tool, si cu el poti sa faci aplicatii foarte complicate. Forecasting financiar, statistica medicala, managementul firmei, etc…

    Statistic vorbind eu prefer sa chem la interviu pe cineva care are Automatica, Cibernetica sau Informatica in CV, pentru ca am sanse mai mari ca acea persoana sa stie cu adevarat ce inseamna sa programezi.
    Asta nu inseamna ca nu am angajat oameni care nu au nici o legatura cu asta. Problema e ca nu gasesti diamante in fiecare zi, si atunci trebuie sa ai niste moduri de a eficientiza recrutare.
    Poti sa citesti cum recruteaza FogCreek.com (textele sunt bestiale), insa nu stiu cat de acolo poti aplica la noi.

    @Investitii in Perfectionare

    Ce ziceti de faptul ca am oferit plata cursurilor si a examenului pentru ceritificare PHP si nu s-a gasit nici un doritor? Bine, doritori au fost, dar… nu s-a dus nimeni la examen… Si asta inca de cand nu exista nici un PHP Certified in Romania… Zau ca nu am pus conditii aiurea (sa nu plece o anumita perioada, dar nici macar nu am discutat cat). Daca as fi fost inca programator, mi-ash fi dorit sa trec examenul acela (care btw nu e chiar floare la ureche) si sa-l trec la CV.

    Oamenii sunt interesati doar de salarul de maine, nu cred ca vor sa investeasca in ei insisi. De ce sa-si bata capul, cand bun/rau doar daca schimbi locul de munca din 6 in 6 luni ai asigurate mariri de salar consistente :) Are balta peste!
    Cred ca cererea asta enorma de forta de munca in IT o sa scada per total calitatea oamenilor din domeniu, pentru ca le taie motivatia de a fi mai bun. Daca la interviu vine cineva „decent” il iei aproape imediat, deja e o exceptie!

    @Lipsa de pasiune
    Si eu am senzatia asta, insa incerc sa alung gandul, ca prea imi suna a vorbe din batrani: „Pe vremea noastra, tinerii erau mai respectuosi!”. Si totusi parca parca… am imbatranit deja ??? ;)

    @salarul de 300 EUR.

    Sunt de acord ca e un salar mic, dar ce pretentii poti sa ai, financiar vorbind, cand nu stii sa faci nimic? Ok, ai terminat o facultate, si poate ai facut un site trist (codul sursa era varza :) ), dar inca ai de invatat pana poti sa acoperi macar _costurile_ pe care le implici (ia afla cat plateste firma ca obligatii salariale, chirie, alte costuri).

    S-a terminat cu „vreau sa lucrez aici, indiferent cat imi dati, pentru ca vreau/trebuie sa invat?” ?
    Bine, cazuri de astea mai sunt, e drept, dar cand totusi ii intrebi „bine bine, dar totusi ce salar ti-ai dori, ca nu poti lucra pe gratis”, raspunsul vine implacabil „ah, pai 500-600 EUR e ok?”.
    Ii intrebi pe ce se bazeaza sa ajunga la acea cifra, raspunsul e iara simpatic: „Pai am un fost coleg de facultate, el castiga mai mult deja, ce eu sunt mai prost ca el?”. Nu esti mai prost, dar poate el nu a frecat-o prin „Piranha” 5 ani, ci poate a muncit din anul 1?

  46. Mihai spune:

    Salutari,

    Eu nu cred ca facultatea este degeaba asa cum multi sustin. Eu am terminat Facultatea de Matematica si Informatica. De programare m-am apucat cu mult timp inainte sa intru in facultate(acum cred ca sunt 10 ani de cand lucrez/invat programare). Cu putin timp inainte de a incepe facultatea am avut deschisa o firma, faceam site-uri si ceva aplicatii de gestiune impreuna cu niste prieteni(nu pot sa le spun angajati..este un cuvant care ar fi mascat o situatie .. eram doar 3 :) )… intr-un final am renuntat din diverse motive personale. La scurt timp, tot in timpul facultatii, am inceput sa lucrez la o companie mare pe domeniu ca programator.. am fost junior..apoi senior si acum am trecut pe partea de coordonare(btw nu-mi prea place dar am invat multe si pot sa-mi dau cu parerea:) ).

    Cel mai important lucru pe care l-am observat in facultate a fost faptul ca eram cu mult mai prost decat ma consideram. Credeam ca daca sti PHP din care ieseau ceva banuti, gata esti programator. F important este sa ai si cu cine sa te compari .. daca te compari cu oameni care nu stiu .. vei avea senzatia ca sti.. dar este doar o senzatie:)
    Sunt multe de invatat.. si sunt lucruri pe care de unul singur nu le inveti prea usor indiferent cat de pasionat esti: Algoritmi,tehnici avansate de programare, Structuri de date,Ingineria programarii, POO si multa matematica.. etc .. toate aceste lucruri iti schimba perspectiva despre programare.. treptat iti dai seama ca PHP-ul este un limbaj pe care toata lumea il poate invata si daca sti doar PHP nu te poti numi nici macar programator. Aveam un profesor f bun la Java.. candva spunea .. programarea inseamna 50 % teorie, 30 % pasiune/skill, 20 % vointa si doar cu pasiune/skill nu esti programator.

    Oare de ce companiile multinationale cer studii superioare la aceste facultati ? pentru ca sunt ei mai prosti si vin cu idei proaste si preconcepute din occident.. si noi destepti ? Nuuu .. ca tot romanii fac angajarile .. ce ii credeati asa prosti sa creada ca situatia invatamantului din occident este la fel ca la noi si sa aplice standardele de acolo .. si de aici a pornit conceptia gresita? Diferenta este ca ei isi permit si cauta oamenii aia care au fost interesati .. si toate discutiile pe care le-ati avut mai sus au fost pe tema oamenilor pe care nu i-a interesat facultatea si au facut-o doar ca „fa mama Informatica ca este de viitor”.

    De cand cu „coordonarea”, am tinut si eu zeci de interviuri cu programatori si am ajuns si eu la concluzia ca trebuie sa cauti acei putini oameni care au lucrat sau nu lucrat in timpul facultatii si care s-au CHINUIT sa invete ceva si de la facultate. 90% dintre persoanele care au venit la interviuri pe programare .. aveau senzatia ca daca au programat 1-3 ani in PHP sunt cei mai tari si nu este nevoie sa mai invete nimic(chiar daca aveau facultate pe domeniu).. si mai veneau si cu cereri de salariu de cadeai de pe scaun. Da sigur .. ca noi astia care ne-am chinuit ani de zile sa invatam, sa lucram pentru experienta .. in facultate sau pe langa facultate .. si inca o facem .. suntem niste prosti si ne-am pierdut timpul.. nici nu stiu cum in prostia noastra ne-a venit idea ca PHP-ul il invata lejer unul de scoala generala. Am incercat sa ajut diverse persoane incepatoare, exprimandu-mi conceptiile bazate cat de cat pe o experienta.. concluzia a fost ca totul pleaca de la „basina omului” care nu poate accepta ca este prost si se crede cel mai tare in prostia lui. Sau exista varianta ca totul sa plece de la faptul ca nu au vazut defapt ce inseamna.. si aici intervine facultatea. De ce sa te compari cu oamenii mai slabi ca tine? Trebuie sa te compari cu aia mai buni!!

    Concluzie: Facultatea ajuta .. macar ca iti scoate fitzele din cap .. si tot este un lucru bun:)

  47. […] ceva vreme cineva ii reprosa lui Orlando ca ma lauda prea mult si prea des pe blogul lui. Pai bineinteles, n-ati vazut ce tablou are […]

  48. […] apropo de tineri cu initiativa  […]

  49. […] Orlando a scris zilele trecute un post bun despre juniori si pretentii salariale. Trezirea! 2. Poate ati ratat filmuletul asta de prezentare facut de Tedy […]

  50. Alex Tita spune:

    Este absolut ok ca o perioada de timp sa-ti vinzi timpul contra bani ca angajat! Si in paralel iti poti construi o afacere care sa-ti aduca un stil delicios si liber de viata!
    Si daca ma intrebi dar cine o sa mai munceasca! Raspunsul este: toti!
    Facem schimb de valori unii pentru altii!

    Alex http://www.dominainafaceri.alextita.com

Lasa un comentariu