Ati vazut deschiderea Olimpiadei?

Prima Olimpiada de care-mi aduc aminte este cea din 84, de la Los Angeles. Imi aduc aminte ce mandru eram de medaliile castigate de ai nostri, multe, una dupa alta, probabil ca a fost cea mai prolifica Olimpiada pt sportul romanesc. Mai tarziu aveam sa aflu si motivele pt care tot castigam medalii dupa medalii, boitul blocului comunist ca raspuns la boicotul SUA la adresa Olimpiadei de la Moscova din ’80. Dintre toate tarile comuniste cred ca noi si China am fost singurii ce am onorat Olimpiada americana din 84.

Tot din perioada respectiva imi aduc aminte cat de „respectate” erau produsele „Made in China”. „Sunt chinezesti mama”, imi spuneau ai mei accentuand cuvantul „chinezesc” pt a marca importanta originii produsului. Adevarul e ca, in penuria din ultimii ani ai „epocii de aur”, produsele „Made in China” erau intr-adevar peste tot ce era atunci pe piata romaneasca (cu exceptia „masinutelor de fier” occidentale mai rare insa :) ) 

Dupa Revolutie, incet, incet, produsele „Made in China” au devenit banale, ba chiar la un moment dat au ajuns sa fie numite „chinezarii”, probabil un joc de cuvinte rezultat din „foamea” de orez a chinezilor. De la celebrele dvd-uri „babardite” pana la masinile copiate dupa BMW sau Mercedes, trecand prin tot ce inseamna imbracaminte, chinezii au devenit maestrii in a copia produsele de succes occidentale.

Dar vineri, vineri, o data cu deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, chinezii au aratat lumii intregi ca pot fi si altceva decat simpli copiatori-imitatori. Ceremonia de deschiderea a JO Beijing 2008 probabil ca va fi cu greu egalata in curand si asta nu neaparat pt ca ceilalti nu ar avea tehnologia necesara, nope, nu e cazul, peste 4 ani ar trebuie sa avem tehnologii superioare celor de astazi, da, nu e vorba de tehnologie, e vorba de oameni, chinezii sunt, alaturi de japonezi, unul dintre cele mai disciplinate popoare. Avantajul lor fata de japonezi e ca sunt cu un miliard mai multi. Seul 88, Barcelona 92, Atlanta 96, Sidney 2000 sau Atena 2004 sunt departe, departe de ce au aratat chinezii ca pot fi capabili. Iar daca adaugati si contructiile ridicate pt aceasta Olimpiada (vezi reportajul de pe NG ce ruleaza zilele astea) ajungem la ceea ce inseamna azi China, o super putere, o tara care e pe cale sa ia, daca nu a luat deja, locul Rusiei in confruntarea cu SUA.

Astazi un procent semnificativ din telecomul romanesc trece prin echipamente chinezarii. E doar un exemplu, probabil ca mai sunt si altele pe la noi, al fortei chinezilor.  Au inceput in Asia, acum lucreaza in Europa de Est, probabil ca in 20 de ani vor domina lumea. 24 de ani au trecut de la Olimpiada Los Angeles la care Romania a castigat medalie dupa medalie. Cate s-au schimbat in acesti 24 de ani?

P.S. sa ne bucuram pt aurul Alinei Dumitru si sa speram ca nu va fi singurul de la aceste Jocuri Olimpice.

15 Comentarii
  1. Paula spune:

    Din pacate vad ca lumea are placerea de a-i condamna. Auzeam zilele trecute niste comentarii la TV pe ideea – „A mers totul perfect, nicio greseala, nicio scapare la deschidere. Nu e uman sa nu gresesti deloc. Ar trebui sa ne sperie faotul ca le-a iesit corect.”

    Nu-mi venea sa-mi cred urechilor. De ce primul nostru reflex este sa condamanm ceva excelent…in loc sa apreciem? De ce greseala trebuie sa fie norma? Poate nu inteleg eu problema in adevarata ei profunzime. La revolutie aveam doar 3 ani, deci nu am nicio amintire cu manifestatiile la care oamenii erau obligati sa participe. Sunt sigura ca o parte din resentimente de aici se trag.

    Dar totusi nu mi se pare normal sa condamni ceva splendid in find…doar pe considerentul asta. Si sa judeci ca si cum totul a venit de la sine. Da, au participat 15000 de oameni, dar au fost luni, poate chiar ani de repetitii.

  2. Andrei Rinea spune:

    Daca parintii nostrii au invatat rusa si au fost fortati sa se uite la filme rusesti iar noi engleza / filme americane probabil ca ai nostrii copii vor trai in epoca chinezeasca.

  3. […] 10, 2008 Am dat la Orlando peste un articol despre deschiderea JO, articol care mi-a amintit despre cateva comentarii total […]

  4. marse spune:

    frumos articol, respect!

    intr-adevar, asteptam cu totii nu neaparat pozitionarea chinei pe locul 2 cat pozitionarea americanilor stupizi pe 3-4.

    btw, si china si rusia au cam dat peste bot americanilor lately.

    numai bine!

    m.

  5. pencea spune:

    cred ca opulenta festivitatilor are o explicatie si in regimul diferit. comunismul a epatat tot timpul si a avut nevoie de asta, de confirmare publica. o demonstratie de forta in fata capitalismului dar mai ales in fata propriului popor. adica eu ca cetatean chinez stau intr-o casa de 40mp cu alti 5 si lucrez 12 ore zilnic dar sunt mandrul contribuitor al unui puternic si brav popor in frunte cu al sau conducator x (unde x e variabila).

  6. Andrei Monciu spune:

    datorita numarului mare de oameni implicati in ceremonie mi-a fugit gandul fara sa vreau la Nicusor si la adunarile lui de pioneri. Oricum efectul vizual de JO a fost the best :)

  7. Catalin Alexa spune:

    Cursa pentru aprinderea flacarii olimpice m-a surprins cu gura deschisa. Mi-am dat seama dupa 8-9 secunde ca am gura deschisa. Credeam ca e un gen mai mult teatral, dar mi-a fost dat sa-l experimentez cat se poate de involuntar.

    Americanii recunosc deja avantul economic al Chinei si avansul pe are urmeaza sa-l definitiveze in scurt timp. Problema nu e avantaul economic si dezvoltarea din ultimul deceniu, sunt anumite probleme care nu sunt percepute corect in Europa intrucat sunt traite / auzite via NG sau Discovery.

    Dintr-o relatare de la Centrul Ceh:
    „… dupa ultimele evenimente din Tiananmen am fost curios sa vad ce scrie presa din afara, intrucat in China nu se mentiona mai nimic sau totul era foarte ‘subiectiv’. Am gasit The Economist in golul Hotelului Hilton. Ok. Sa vedem ce scrie in vest. Pe prima pagina se facea trimitere la articolul cu pricina, ajung la pagina respectiva … nimic. Erau taiate toate paginile din ziar care prezentau evenimentul …”

    Asta se intampla 2006, parca. Site-urile erau evident inaccesibile.

  8. […] Ati vazut deschiderea Olimpiadei? […]

  9. Alina spune:

    Ma intreb cu ce cost pentru populatie s-a facut aceasta olimpiada.
    Am vazut pe televiziunea franceza un reportaj facut cam pe sest (nu stiu cat ma pot baza si pe ce zic francezii) despre cum au reusit sa construiasca atat de repede toate cladirile necesare Olimpiadei. Si era cumplit cum au fortat familii de la tara sa se mute la oras, in niste corturi in care nu aveau nici macar minimul necesar, nu aveau absolut nici un drept in oras, nici la sistemul medical, nici macar sa isi dea copii la scoala. Era o discrepanta enorma intre orasul „olimpic” si orasul celor care l-au construit, la nici macar 10km distanta. Aratau grupuri mari de femei care mestecau la ciment, foloseau forta umana in loc de masini si automate. Mi s-a parut inuman. 7/7 12h/zi. Stiu ca sunt multi si trebuie hraniti, dar nu pot accepta ca o femeie dupa ce a nascut, la 2 zile sa se intoarca la munca, la carat galeti de ciment.
    In plus cam tot reportajul fusese filmat cu camera ascunsa pentru ca chinezilor le era teama de autoritati. Probabil se apropie destul de mult de perioada comunista din Romania.

  10. Paula spune:

    Buna.Ce s-a intamplat cu micutul Alex?

  11. orlando spune:

    sper ca e bine … eu am primit pe email detalii despre suferinta lui si am
    decis sa postez pe blog, nu-l cunosc, nu-i cunosc parintii sau rudele,
    a fost un email de tip viral ajuns la mine

  12. Daniel spune:

    io ma intreb ce s-a intamplat cu comentariul pe care l-am lasat ieri aici…

  13. orlando spune:

    daca nu e aici si esti sigur ca l-ai pus e in spam cel mai sigur … iar spamul l-am golit de dimineata :(

  14. Daniel spune:

    sunt sigur ca l-am lasat;

    din pacate mi s-a mai intamplat si pe alt blog, si se pare ca antispamul pe care il folositi are (mult) prea multe false pozitive

  15. orlando spune:

    Alina,

    nu am reusit sa gasesc reportajul, probabil ca francezii au dreptate desi am vazut niste cifre interesante, China are peste 750 de muncitori iar la Olimpiada activeaza 100,000 de voluntari, 70% din ei s-au inscris in primele 24 de ore (cifre luate de pe Tolo.ro). Cam toti cei care sunt prezenti acolo scot in evidenta implicarea populatiei si deschiderea de care dau dovada fata de Olimpiada …

    Daniel,

    e cel mai bun program antispam pe care l-am gasit, mai da si erori insa in mare isi face treaba, imi pare rau pt comentariul pierdut.

Lasa un comentariu